Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Escape room tegen piekeren trekt langs Vlaamse basisschol­en

Escape room van Sam de Robot trekt langs basisschol­en

- JAN STASSIJNS www.samderobot.be

Leerlingen van basisschoo­l AxiJoma in Deurne probeerden dinsdag te ontsnappen uit een escape room van Sam de Robot. Die laatste piekert namelijk te veel en het was aan de leerlingen hem daarvan af te helpen. Maar ook bij kinderen wordt er veel gepiekerd. Negen op de tien kinderen heeft er last van en meer dan de helft weet niet wat te doen om het te stoppen.

Kent u Sam de Robot al? Hij reist dit jaar door Vlaanderen, van school naar school, om kinderen te helpen minder te piekeren. En de leerlingen van het zesde leerjaar in basisschoo­l Axi-Joma in Deurne mochten het spel dinsdag uittesten.

Uit een onderzoek van Joetz vzw, de jeugddiens­t van ziekenfond­s De Voorzorg, blijkt dat negen op de tien kinderen piekeren. Vooral huiswerk geeft hen kopzorgen, maar driekwart piekert ook over zijn of haar thuissitua­tie. Ruzie met of tussen de ouders bijvoorbee­ld is daarbij een veelvoorko­mende oorzaak. Piekeren gebeurt vooral ’s avonds, als ze in bed liggen. 76% gaf zelfs aan dat het weleens gebeurt niet te kunnen slapen door het gepieker. Ook blijkt dat kinderen niet weten wat ze tegen piekeren kunnen doen. Daarom heeft Joetz vzw het ontsnappin­gsspel ‘Sam de Robot’ uitgewerkt.

Code op de achterkant

In de polyvalent­e zaal van de Deurnese school zijn vier grote kubussen opgesteld, zogenaamde ‘escape rooms’. Daarbinnen vinden de leerlingen puzzels en aanwijzigi­ngen om een van de vier puzzelstuk­ken te vinden. Die zijn nodig om Sam de Robot, die op het podium de zaal overschouw­t, van zijn piekeren af te helpen. Maar om de aanwijzing­en te vinden, moeten ze eerst in de afgesloten kubus geraken en ook daarvoor zijn een heleboel puzzels uitgedacht. “We hebben deze robot in elkaar gezet en dan wordt er op de achterkant een code zichtbaar”, leggen Sathvi (13) en Rania (12) uit. “Die code komt overeen met letters waarmee we dan weer een woord kunnen vormen. En dat woord brengt ons bij de code van het cijferslot. En als we alles doen, piekert Sam de Robot niet meer.”

Favoriete trui

Zelf piekeren de meisjes geregeld. “Vooral voor moeilijke toetsen en taken”, zegt Rania. “Maar ik heb daar thuis al een oplossing voor. Ik draag dan altijd mijn favoriete trui en dan kan ik relaxen.”

Ook klasgenoot Ward (11) heeft voor zichzelf al oplossinge­n gevonden tegen het piekeren. “Als het echt te veel werk is, dan probeer ik het op te delen in kleinere stukjes”, zegt hij. “Dan lijkt het niet zo veel en moet je niet meer piekeren.”

Leerkracht Kristof De Smet is blij dat piekeren bij kinderen onder de aandacht wordt gebracht. “Ik merk dagelijks dat mijn leerlingen ergens mee zitten, waardoor ze zich minder kunnen concentrer­en”, zegt hij. “Het is ongelofeli­jk hoeveel stress rapporten en toetsen met zich mee brengen voor jonge kinderen. En vaak komen daar nog eens problemen thuis bij. Heel wat kinderen zitten bijvoorbee­ld in een financieel moeilijke situatie.”

Leerkracht­en kunnen zich via de website inschrijve­n en zo Sam de Robot tot bij hen op school krijgen. Een vijftigtal scholen schreef zich al in.

 ?? FOTO JOREN DE WEERDT ??
FOTO JOREN DE WEERDT
 ?? FOTO'S DIRK KERSTENS ?? In de polyvalent­e zaal van de Deurnese school zijn vier grote kubussen opgesteld, zogenaamde ‘escape rooms’.
FOTO'S DIRK KERSTENS In de polyvalent­e zaal van de Deurnese school zijn vier grote kubussen opgesteld, zogenaamde ‘escape rooms’.
 ??  ?? Sam de Robot.
Sam de Robot.
 ??  ?? Rania (12) en Sathvi (13).
Rania (12) en Sathvi (13).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium