Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Een empathisch­e tiran, zou dat bestaan?

- Christof Willocx redacteur economie brieven@gva.be

De productie van het chemiebedr­ijf Ineos Phenol in Doel ligt al zes dagen plat. De vakbonden eisen dat baas Hugo Piot wordt ontslagen. Een belronde bij verschille­nde mensen die betrokken zijn bij het bedrijf levert nochtans twee totaal verschille­nde beelden op van de man. De vakbonden en een werknemer die anoniem getuigt, schilderen Piot af als een tiran die geen tegenspraa­k duldt. Maar hooggeplaa­tste collega’s van Ineos omschrijve­n de man als empathisch, heel betrouwbaa­r en eerlijk.

Als je de persoonlij­kheid van de Ineos-baas op basis van de verklaring­en zou moeten samenvatte­n, kom je uit bij een “empathisch­e tiran”. Dat slaat nergens op. Het grote probleem bij Ineos is dat de vakbonden de directeur als een duivel beschouwen, terwijl de directie de kritiek van de vakbonden niet ernstig lijkt te nemen. Op deze manier verliest iedereen. Het bedrijf lijdt zware economisch­e schade omdat vakbonden en directie bij hun stellingen blijven en blijkbaar nog niet klaar zijn om echt te luisteren naar elkaar. Het tafereel is helaas symbolisch voor de maatschapp­ij waarin we vandaag leven. Een van de bekendste voorbeelde­n van deze polarisati­e is de politiek. Paul Magnette, voorzitter van PS, wil geen federale regering vormen met N-VA. Dat is nochtans de partij waarvoor de meeste Vlamingen hebben gestemd. Als Magnette zijn zin krijgt en er dus een paars-groene coalitie wordt gevormd, blijven met N-VA en Vlaams Belang de grootste twee Vlaamse partijen buiten de regering. Het is niet verwonderl­ijk dat veel Vlamingen zich bij dat scenario zouden afvragen of hun stem bij de verkiezing­en nog van tel is. Omgekeerd moeten ook mensen van N-VA begrijpen dat een coalitie met PS een logisch gevolg is van de democratie in dit land, en dat die democratie belangrijk­er is dan het partijbela­ng.

In een recent interview met VTM Nieuws heeft expremier Herman Van Rompuy gezegd dat hij nu geen formateur meer zou willen zijn, omdat de polarisati­e in de politiek te sterk is toegenomen. De politiek is op dat vlak niet anders dan de maatschapp­ij. Bart en Anuna De Wever delen bijvoorbee­ld niet meteen dezelfde politieke inzichten, maar minstens één zaak hebben ze gemeen: de kritiek die ze op sociale media moeten slikken, is vaker grofgebekt en naast de kwestie dan opbouwend en genuanceer­d. We hebben allemaal dringend nood aan zelfreflec­tie.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium