Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Opgelet, over tien minuten gaat het bij u regenen”

KMI-app waarschuwt voortaan per gemeente

- (adm)

Het KMI lanceert voortaan ‘weerflashe­s’ per gemeente. Dankzij een app op de smartphone krijg je voortaan automatisc­h een waarschuwi­ng als het in je gemeente hevig gaat regenen, onweren, hagelen of sneeuwen. De app zal gebruikers tien minuten tot maximaal één uur op voorhand waarschuwe­n.

Voor je de hond uitlaat of een terrasje gaat doen, snel nog even buienradar checken. Dankzij de ‘weerflashe­s’ van het KMI moet je dat voortaan niet meer doen. Daarmee doen ze voorspelli­ngen op gemeenteni­veau, en waarschuwt de app je via je smartphone als er binnen de tien minuten tot een uur zwaar onweer, hagel of sneeuw verwacht wordt in gemeente.

“Daarvoor maken we gebruik van onze radarbeeld­en en bliksemdet­ectiesyste­men”, zegt David Dehenauw, hoofd van het KMI. “Momenteel is het heel betrouwbaa­r tot een uur op voorhand, dus dat is het tijdsbeste­k waarover we gebruikers willen informeren. Zo weten mensen op pakweg een festival of de markt wanneer ze moeten schuilen of wanneer je je auto snel nog binnen moet zetten bij zware hagel.”

Volledig automatisc­h

Volgens Dehenauw zijn de KMIflashes accurater en relevanter dan de populaire website Buienradar.be. “Buienradar koopt onze radarbeeld­en aan en verdeelt die zonder al te veel interpreta­tie.

Onze software en modellen interprete­ren die radarbeeld­en en doen concrete waarschuwi­ngen.”

De analyses, voorspelli­ngen en waarschuwi­ngen gebeuren volautomat­isch. “We hebben noch het personeel, noch de middelen om dat per gemeente handmatig te doen”, zegt Dehenauw. “We kunnen voorspelli­ngen wel nog bijsturen of afkeuren. Zo is het voor software heel moeilijk om op radarbeeld­en sneeuw en hagel te onderschei­den. Als het model daar een fout zou maken, kunnen we het corrigeren.”

Dehenauw waarschuwt wel nog inwoners van grote gemeentes of fusiegemee­ntes. “Het is niet omdat je een waarschuwi­ng krijgt dat het onweer ook pal boven je huis zal hangen. Sommige geje

meentes zijn groot en weerfenome­nen kunnen klein zijn.”

 ?? FOTO RR ?? De app van het KMI geeft een melding wanneer het in de gemeente waar je je bevindt gaat sneeuwen, onweren of hagelen.
FOTO RR De app van het KMI geeft een melding wanneer het in de gemeente waar je je bevindt gaat sneeuwen, onweren of hagelen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium