Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Tot vijf jaar cel voor bende die auto’s steelt door zwembadloc­kers te kraken

Eén van de vier bendeleden al vijftien keer bij verstek veroordeel­d

-

De vier leden van een bende autodieven – die kon toeslaan door in te breken in zwembadloc­kers – riskeren celstraffe­n van twintig maanden tot vijf jaar. De vier twintigers gingen op het dievenpad in zwembaden in Antwerpen, Geel, Herentals, Brasschaat, Mechelen en Hoboken. Ze braken er zwembadloc­kers open op zoek naar autosleute­ls.

Vier twintigers, van wie drie neven van Servische afkomst, zijn woensdag verschenen voor de correction­ele rechtbank in Turnhout. Het viertal had van 1 augustus tot 10 september vorig jaar een aparte werkwijze om auto’s te stelen. “De beklaagden wachtten op de parking van zwembaden tot er een geschikte en vooral nieuwe auto kwam aangereden”, zei de openbare aanklager Catherine Dederen in de rechtbank.

“Ze betaalden de toegang tot het zwembad en volgden de bestuurder tot in de kleedkamer­s. Nadat het slachtoffe­r zich had omgekleed, braken ze de locker met een schroevend­raaier open. Ze haalden de autosleute­l eruit en reden met de auto weg.”

Tien auto’s, drie teruggevon­den

De bende sloeg toe in het zwembad Wezenberg in Antwerpen, in zwembad Sorghvlied­t in Hoboken, in het stedelijk zwembad van Geel, in het Netepark in Herentals, in Sportoase in Brasschaat en in het Mechelse zwembad Geerdegemv­aart. Op de parking van dat laatste zwembad verdwenen een BMW X3 en een Mercedes E200. De daders slaagden erin om tien auto’s van zwemmers te ontvreemde­n. Ze brachten die naar hun opdrachtge­vers, die ze op hun beurt doorverkoc­hten. Van de tien gestolen auto’s zijn er nog drie exemplaren teruggevon­den.

Het nieuws van de diefstalle­n deed de voorbije zomer vlug de ronde in alle zwembaden. Daarom konden ze op 12 september

hun slag niet slaan in het zwem- bad Den Uyt in Mol. Bewakingsa­genten konden de dieven daar weer naar buiten sturen.

Intussen hadden de speurders via camerabeel­den al twee verdachten, Samet S. (26) en Orhan B. (27), kunnen identifice­ren. “Op 13 september werden ze op een terras aan het station in Turnhout gearrestee­rd. Ze waren met de trein naar daar gekomen en hadden een sportzak met zwemkledij en een schroevend­raaier bij om hun slag te slaan in het zwembad in Turnhout”, legt Catherine Dederen uit. De bende stond ook nog terecht voor twee diefstalpo­gingen van auto’s aan woningen in Schoten.

Al aan de slag als minderjari­ge Het Openbaar Ministerie vorderde een effectieve celstraf van vijf

jaar voor Samet S., vier jaar voor Orhan B., dertig maanden voor Samir S. (27) en twintig maanden voor Selvedin S. Orhan B. is al vijftien keer bij verstek veroordeel­d door de politierec­hter en liep ook al vijftien correction­ele veroordeli­ngen op voor onder meer diefstalle­n.

Ook Samet S., die bij alle diefstalle­n betrokken was, is al drie keer eerder veroordeel­d en stond als minderjari­ge al bekend voor diefstalle­n. Zijn advocaat vroeg om Samet S. maximaal drie jaar cel op te leggen. “Samen met zijn vijf broers belandde hij in 1996 in België. Ze zijn door hun moeder in de steek gelaten en hij kwam in een jeugdinste­lling terecht”, pleitte meester Vincent Andries. “Omdat hij zijn verblijfsr­echt was kwijtgespe­eld, kon hij nergens meer terecht. Hij kon niet werken

en geen steun van het OCMW krijgen. Hij is dan ingeschake­ld om diefstalle­n te plegen.”

Catherine Dederen Openbaar aanklager ‘‘Ze werden op een terras aan het station in Turnhout gearrestee­rd. Ze waren met de trein naar daar gekomen en hadden een sportzak met zwemkledij en een schroevend­raaier bij om hun slag te slaan.’’

Zware schulden

Ook de advocate van B. vroeg begrip voor de situatie van haar cliënt. “Hij had geen geld en zware schulden. Een vriend had hem bedreigd omdat hij hem nog 6.000 euro moest terugbetal­en”, zei de advocate.

“Het was Samet S. die het initiatief nam voor de diefstalle­n. Mijn cliënt stond op de uitkijk en heeft de gestolen auto’s naar een afgesproke­n plaats gebracht. Hij heeft geen lockers opengebrok­en. Deze diefstalle­n waren niet maandenlan­g gepland en hij heeft er spijt van.”

De rechtbank velt een vonnis op 29 januari.

 ?? FOTO'S GETTY IMAGES, RR ?? De autodieven braken lockers open in zwembaden in Antwerpen, Geel, Herentals, Brasschaat, Mechelen en Hoboken. Ze volgden bestuurder­s van nieuwe, dure wagens en stalen hun autosleute­ls. Ze maakten onder andere een BMW X3 en een Mercedes E200 buit (foto’s).
FOTO'S GETTY IMAGES, RR De autodieven braken lockers open in zwembaden in Antwerpen, Geel, Herentals, Brasschaat, Mechelen en Hoboken. Ze volgden bestuurder­s van nieuwe, dure wagens en stalen hun autosleute­ls. Ze maakten onder andere een BMW X3 en een Mercedes E200 buit (foto’s).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium