Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Raad-op-maat moet jonge chauffeurs uit de vangrails houden

Duizend beginnende chauffeurs intensief begeleid om ongevallen te voorkomen

- (wer)

Pechverhel­per Touring, verzekeraa­r AG en telecomope­rator Proximus gaan de komende drie jaar duizend jonge autochauff­eurs van nabij begeleiden, om hen zo veiliger te laten rondrijden. Daarbij krijgen ze via hun smartphone regelmatig individuel­e “raad-op-maat” over hun rijstijl.

and more” (SAM), zo heet het project van Touring, AG en Proximus. Samen begeleiden ze de komende drie jaar duizend beginnende chauffeurs, geboren na 1993. “We hebben twee doelen”, zegt Touring-woordvoerd­er

Danny Smagghe. “Enerzijds ervoor zorgen dat deze groep jongeren zo veilig mogelijk hun eerste ervaring op de weg opdoet. Anderzijds willen we ook analyseren wat de belangrijk­ste verbeterpu­nten zijn voor beginnende chauffeurs, zodat we die kunnen signaleren aan de overheid maar ook aan de rijscholen.”

Snel optrekken

Het project houdt in dat jongeren hun rijgedrag continu laten monitoren, “waarbij we hen via hun smartphone geregeld feedback geven, gaande van algemene rijtips tot ook individuel­e raad“Safety zegt Sven Adams van AG. “Bijvoorbee­ld een chauffeur op de gevaren van snel optrekken wijzen, wanneer uit de verzamelde data blijkt dat zoiets vaak gebeurt. Of een chauffeur uitleggen dat hij op een bochtige weg best zijn snelheid wat meer matigt. Want naast snelheid en rijgedrag monitoren we ook de locatiegeg­evens.”

Die informatie wordt – afhankelij­k van het autotype – eventueel ook nog aangevuld met andere data. Zo kunnen sommige automerken vermoeidhe­id bij de chauffeur detecteren.

Touring, verzekeraa­r AG en Proximus willen met hun SAMproject iets trachten te doen aan de vele ongevallen met jonge chauffeurs, die voor jongeren ook tot erg dure verzekerin­gspremies leiden. “Bij jongeren tussen 20 en 24 jaar is het verkeer doodsoorza­ak nummer 1. Ze hebben daarnaast tot vier keer meer kans op een dodelijk ongeval of een ernop-maat”, stig letsel.” Verzekeraa­rs experiment­eren al een tijdje met het aanbieden van een ‘zwarte doos’ in de auto van hun klanten. Blijkt uit de opgeslagen informatie dat het om een voorzichti­ge chauffeur gaat, kan die bij sommige firma’s korting krijgen op zijn autoverzek­ering.

 ?? FOTO RR ?? Bij jongeren tussen 20 en 24 is het verkeer doodsoorza­ak nummer 1.
FOTO RR Bij jongeren tussen 20 en 24 is het verkeer doodsoorza­ak nummer 1.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium