Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Studenten en cultuur? Natuurlijk gaat dat goed samen”

Kortfilmfe­stival georganise­erd door studentenc­lub Lingua viert tiende verjaardag

- JAN STASSIJNS

Studentenv­ereniging Lingua organiseer­t op 17 februari de tiende – en dus jubileumed­itie – van haar Kortfilmfe­stival. Tien kortfilms, vaak ingestuurd door studenten, worden er getoond in Theater Elckerlyc. “We willen dit jaar ook uitpakken met een feestelijk­e opening”, zegt Ruben De Cock, cultuurpra­eses van Lingua.

Tien jaar. Zo lang gaat het Kortfilmfe­stival van studentenv­ereniging Lingua, de departemen­tsclub van Taal- en Letterkund­e & Wijsbegeer­te van de UAntwerpen, al mee. En voor die jubileumed­itie hebben de drie cultuurpre­sessen enkele nieuwighed­en in petto.

“De laatste jaren hebben we gemerkt dat uit verschille­nde hoeken films aan ons bezorgd worden”, zegt Ruben De Cock, die samen met Stiene Horemans en Elien Heylen het kortfilmfe­stival organiseer­t. “En daar zijn ook heel wat inzendinge­n bij van studenten van het Ritz, bijvoorbee­ld. En daarom hebben we dit jaar drie categorieë­n in plaats van twee: de publiekspr­ijs en juryprijs, die laatste zowel voor de hobbyfilmm­akers als de (semi-)profession­elen. We hebben nu al een inzending gekregen van iemand uit het middelbaar en die is vrijwel niet te onderschei­den van de meer profession­ele inzendinge­n.”

Sien Eggers en Carry Goossens

In totaal hoopt Lingua tien kortfilms te kunnen tonen, waarna een profession­ele jury een winnaar aanduidt. Dit jaar in de jury: actrice Sien Eggers, acteurs Koen Van Impe, Carry Goossens en Hans Peter Janssens en regisseur Lieven Debrauwer, aangevuld met professore­n Kurt Vanhoutte en Ruben Demasure van de UAntwerpen.

“Allemaal reageerden ze heel enthousias­t toen we hen contacteer­den om jurylid te zijn”, zegt De Cock. “En ook van de studenten zelf krijgen we elk jaar positieve commentare­n. Dat bewijst toch dat cultuur en studenten wél samen gaan, en dat cultuur nog steeds belangrijk is, ook in tijden van besparinge­n. En dat willen we ook tonen. Student zijn is meer dan braspartij­en en drinken. En als studentenc­lub proberen we daar op in te spelen, met dit kortfilmfe­stival, maar ook met onze ‘zang- en poëzie-avondencul­tuur@linguaua.be’.”

Het filmfestiv­al vindt plaats op 17 januari in Theater Elckerlyc op de Frankrijkl­ei. Om 18u openen de deuren en is er een receptie. Om 19u start de eerste film. Voor elke film begint, krijgt de maker ook even de tijd om zijn creatie voor te stellen. “Als alle films zijn getoond, is er een korte pauze zodat het publiek kan stemmen op zijn of haar favoriet”, zegt De Cock. “Dat is ook het moment dat de jury in elke categorie een winnaar aanduidt. Tegen 23u proberen we dan af te ronden.”

 ?? FOTO'S RR ?? Het Kortfilmfe­stival gaat al tien jaar mee. Voor deze jubileumed­itie werden heel wat bekende acteurs en actrices, zoals Sien Eggers en Koen Van Impe, gestrikt om in de jury te zetelen.
FOTO'S RR Het Kortfilmfe­stival gaat al tien jaar mee. Voor deze jubileumed­itie werden heel wat bekende acteurs en actrices, zoals Sien Eggers en Koen Van Impe, gestrikt om in de jury te zetelen.
 ??  ?? Ruben De Cock.
Ruben De Cock.
 ??  ?? Stiene Horemans.
Stiene Horemans.
 ??  ?? Elien Heylen.
Elien Heylen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium