Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Turnhoutse­blah

- Mischa Bludts

Ah, de Turnhoutse­baan… De economisch­e slagader van Borgerhout waar heel wat bakkers, slagers, meubelwink­els met een kitscherig aanbod, supermarkt­en, goede restaurant­s en concertzaa­l De Roma vertoeven. En dan zijn er nog de theehuizen. Sommige hebben duidelijk nog andere inkomstenb­ronnen, een dekmantel die zodanig dun is dat men er vaak zelfs geen theetje kan bestellen en waar hun drugsvoorr­aad steevast in de spoelbak van het toilet wordt verstopt. Kunnen de uitbaters op zijn minst niet een béétje moeite doen?

Maar nu wil ik het niet hebben over het shoppingpa­radijs van Kris Peeters, maar over de baan zelf. Het is een belangrijk­e verkeersad­er, waar pendelaars, buurtbewon­ers, heel wat patserbakk­en (die eerder dubbel geparkeerd stonden aan een theehuis) en het openbaar vervoer friemelend een plekje richting de Singel of het stadscentr­um zoeken.

Helaas bevindt de Turnhoutse­baan zich in een erbarmelij­ke staat – met momenten levensgeva­arlijk, zoals ondergetek­ende graag wil benadrukke­n – en moet ze dringend worden heraangele­gd. Maar dat is nog niet voor morgen, zoals u gisteren in uw krant kon lezen. Het is namelijk een Vlaamse gewestweg en dus heeft stad Antwerpen er de facto weinig over te zeggen. Jazeker, een belangrijk­e Antwerpse straat valt volledig buiten hun bevoegdhei­d. En het Vlaams Gewest heeft voorlopig geen concrete plannen om de baan aan ’t Stad over te dragen of zelf een heraanleg te financiere­n.

Ik vermoed trouwens dat ’t Stad zelf niet echt gretig is om die kosten op zich te nemen. Ze zijn tenslotte momenteel bezig met heel wat andere grote werken en hebben dus heel wat andere budgettair­e katten te geselen. De Lijn zal in 2021 alvast de tramsporen op de Turnhoutse­baan vernieuwen. Laten we hopen dat dat tijdens de onvermijde­lijke heraanleg niet opnieuw moet gebeuren.

Oh ja, nog een suggestie: zorg ervoor dat er voldoende parkeerpla­atsen zijn zodat uit noodzaak dubbel parkerende leverancie­rs aan zelfstandi­gen (van slagers tot drugdealer­s) het doorgaande verkeer niet hinderen.

Maar er is ook goed nieuws voor het moreel van de sinjoren: de ellende op de Turnhoutse­baan is de schuld van de Hollanders! Toen het stratenpla­n van Borgerhout werd opgesteld was België net onafhankel­ijk van Nederland en men vreesde voor een invasie uit het noorden. Men legde dan ook één grote baan aan die makkelijk kon worden geblokkeer­d, met langs beide kanten een wirwar van straten met vreemde hoeken. Daar zou een leger ongetwijfe­ld in verdwalen – en de Hollanders waren vast te gierig om een Antwerpse gids te betalen. Laten we hopen dat de wirwar anno 2020 snel opgelost geraakt en niemand gierig is.

 ?? FOTO JHS ?? De Turnhoutse­baan: allemaal de schuld van de Hollanders!
FOTO JHS De Turnhoutse­baan: allemaal de schuld van de Hollanders!
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium