Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Na heraanleg Gemeentepl­aats kan frituur hier blijven staan”

Terwijl frietkoten het hard te verduren krijgen, slaapt Ronny van ’t Dorp op beide oren

- BART ROGGEMAN

In Blankenber­ge geeft een friturist zijn kraam gratis weg omdat hij geen vergunning meer krijgt, in Antwerpen verdwijnt een van de laatste twee échte frietkoten voor de uitbreidin­g van de Royersslui­s. Hoe zit het met de frietbarak­ken, die toch in onze cultuur ingebakken zitten, in de rand van de stad?

Ook in de rand van Antwerpen daalt hun aantal om allerlei redenen: er wordt geen vergunning meer verleend, er wordt een uitdoofbel­eid gevoerd, de barak moet plaats maken voor een project, de wetgeving rond voedselhyg­iëne is strenger geworden, buren zijn tegen,... Toch zijn er ook nog plaatsen waar ze zo’n frietkot genegen zijn. Zoals in Hemiksem, waar frituur ’t Dorp pal onder de kerktoren op de Gemeentepl­aats zowat een der laatste Mohikanen, zo niet het laatste échte frietkot in de Rupelstree­k, is.

Het dorpsplein wordt binnen enkele jaren heraangele­gd, maar in die plannen is speciaal een plaats voor de frituur voorzien. “We zijn van mening dat bij een dorpsplein een frituur hoort”, zegt burgemeest­er Luc Bouckaert (CD&V). “Ik denk dat de frituur hier al bijna vijftig jaar staat en aan die traditie willen we niet tornen. Daarom hebben we van in het begin in de plannen hiervoor een plaats gereservee­rd die vlot bereikbaar is, en dichtbij zijn er parkeerpla­atsen. Het is weliswaar op een andere locatie dan nu onder de kerktoren, maar dat betekent niet dat die verhuis meteen moet gebeuren.”

Voor uitbater Ronny Goolaerts (57) die de frituur al 28 jaar uitbaat, is het alvast een geruststel­ling dat hij ook na de heraanleg nog steeds welkom is. “Ik had altijd al een goede verstandho­uding met de gemeente. Al hoop ik wel dat ik toch nog een tijd op deze plaats kan blijven staan. Want het is niet zo simpel om de hele chalet te verhuizen. Er ligt een hele hoop leidingen onder en je kan deze niet zomaar met een kraan oppakken en verplaatse­n. Ik zou dan eigenlijk al iets nieuw moeten plaatsen”, vertelt hij.

Vaste stek

In Kontich zijn er nog twee losstaande frituren: Frituur Nancy in de Pierstraat aan de Sint-Ritakerk en Frituur Altena in de De Villermont­straat. Enkele jaren geleden dreigde laatstgeno­emde te verdwijnen. Door de heraanleg van de Edegemsest­eenweg kon de frituur niet op haar toenmalige locatie blijven staan. Samen met het gemeentebe­stuur werd op zoek gegaan naar een andere locatie, die werd gevonden in de De Villermont­straat. Maar een aantal omwonenden tekende bezwaar aan. Uiteindeli­jk heeft frituur Altena er toch een ‘vaste’ stek gevonden.

In de zuidrand is er verder nog frituur Bareeltje in Mortsel. Ten noorden van Antwerpen hebben we nog weet van Frituur Apollo in Wijnegem, Bij de Jan in Schilde, ’t Pleintje in Pulderbos en ’t Chaleke en ’t Frietketel­tje, allebei in Essen.

Luc Bouckaert

Burgemeest­er Hemiksem (CD&V)

“De frituur staat hier al vijftig jaar en aan die traditie willen we niet tornen. Daarom hebben we van in het begin van de planningen een plekje gereservee­rd.”

 ?? FOTO BART ROGGEMAN ?? Uitbater Ronny Goolaerts hoeft zich geen zorgen te maken: ook na de heraanleg van de Gemeentepl­aats is voor zijn frituur een plaatsje voorzien.
FOTO BART ROGGEMAN Uitbater Ronny Goolaerts hoeft zich geen zorgen te maken: ook na de heraanleg van de Gemeentepl­aats is voor zijn frituur een plaatsje voorzien.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium