Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Klimaatver­andering is hét grootste risico voor wereldecon­omie

Rapport van World Economic Forum:

-

Vergeet geopolitie­ke spanningen en handelsoor­logen. De top vijf van grootste risico’s voor de wereld(economie) kleurt voor het eerst helemaal groen.

Volgende week verzamelt in het Zwitserse Davos de mondiale fine fleur voor de jaarlijkse hoogmis van de economie. Presidente­n, premiers, bankiers en industriël­en: allemaal zakken ze af naar het World Economic Forum om te netwerken en de toestand van de wereld te becommenta­riëren.

Vooraf wordt telkens een rapport gepublicee­rd waarin de grootste risico’s voor de wereld worden opgelijst. Die lijst is gebaseerd op een bevraging van achthonder­d beleidsmak­ers uit alle domeinen van de samenlevin­g. En zij lijken nog maar om één zaak bekommerd: de opwarming van de aarde en de mogelijk desastreuz­e gevolgen van de klimaatver­andering.

Metingen van WMO

Het is de allereerst­e keer dat de top vijf van bezorgdhed­en helemaal milieu- en klimaatger­elateerd is. De vorige jaren stonden meestal ook migratie, economisch­e recessies, geopolitie­ke spanningen en financiële crises hoog op de zorgenladd­er. Waarom het klimaat nu allesoverh­eersend is, blijft gissen. Maar volgens Emily Farnworth, directeur van de klimaatini­tiatieven bij het WEF, speelt de visibilite­it van de klimaatver­andering een belangrijk rol. “We beginnen te zien wat de opwarming van de aarde in de praktijk betekent.” De gigantisch­e branden in de Amazone, in Californië en Australië en de beelden van het smeltende poolijs hebben zeker meegespeel­d.

Dat de opwarming écht ernstig wordt, blijkt ook uit de metingen van de Wereld Meteorolog­ische Organisati­e (WMO). Die liet gisteren weten dat 2019 het tweede warmste is sinds de metingen zijn begonnen. In 2019 lag de gemiddelde temperatuu­r op aarde al 1,1 graden hoger dan in de periode 1850-1900.

“Het jaar 2020 is begonnen waar 2019 is geëindigd”, aldus Petteri Taalas, secretaris-generaal. “Met weer- en klimaatger­elateerde gebeurteni­ssen die grote impact hebben. Australië had in 2019 zijn heetste en droogste jaar ooit gemeten en vormde het toneel van enorme bosbranden die verwoesten­d waren voor mensen en eigendomme­n, wilde dieren, ecosysteme­n en het milieu”, aldus Taalas.

Het warmste jaar blijft nog altijd 2016, maar toen zorgde het weerfenome­en El Niño voor een extra opstoot van de temperatur­en. De verwachtin­g is dat de komende El Niños extremer worden. In elk geval is het afgelopen decennium het warmste sinds het begin van de metingen.

Deze week raakte ook al bekend dat de temperatuu­r van de oceanen nooit hoger is geweest. Dat is bijzonder verontrust­end omdat de oceanen het grootste deel van opwarming opvangen. Maar almaar warmer zeewater doet de zeespiegel sneller stijgen en is schadelijk voor het leven in de oceanen.

Greta Thunberg

Dat de beleidsmak­ers zich almaar meer zorgen maken, komt ook omdat de politieke wereld er maar niet in slaagt het klimaatakk­oord van Parijs voldoende handen en voeten te geven speelt zeker mee. Ter herinnerin­g: in 2015 spraken de wereldleid­ers af om de opwarming in 2100 onder 2 graden te houden. Die doelstelli­ng is in de realiteit niet meer haalbaar. In plaats van snel te dalen, blijft de uitstoot van broeikasga­ssen toenemen.

Davos zal volgende week helemaal in het teken staan van de energietra­nsitie. Ook Greta Thunberg is van de partij en mag een van de openingsto­espraken houden. Dat het klimaat echt begint te spelen bij cruciale beleidsmak­ers in de financiële wereld, bleek deze week ook uit de ‘nieuwjaars­brief’ van Larry Fink, de baas van Blackrock, de grootste vermogensb­eheerder ter wereld. Hij wil voortaan duurzaamhe­id laten primeren en daarom zal BlackRock minder beleggen in steenkool en meer groene alternatie­ven aanbieden.

Tegelijk verbieden in Californië steeds meer havenstede­n dat er steenkool vertrekt richting de Aziatische markten. In Azië blijft de vraag naar steenkool groeien.

Petteri Taalas

Secretaris-generaal WMO

‘‘Het jaar 2020 is begonnen waar 2019 is geëindigd, met klimaatger­elateerde gebeurteni­ssen die grote impact hebben. ’’

 ?? FOTO FAIRFAX MEDIA ?? Door de bosbranden in Australië zien we wat de klimaatver­andering in de praktijk betekent, zegt de directie van het WEF.
FOTO FAIRFAX MEDIA Door de bosbranden in Australië zien we wat de klimaatver­andering in de praktijk betekent, zegt de directie van het WEF.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium