Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Iran bedreigt nu ook Europese militairen

- (pmm)

De Iraanse president Hassan Rohani keert zich nu ook tegen Europa. “Momenteel is de Amerikaans­e soldaat in de regio in gevaar, morgen kan de Europese soldaat in gevaar zijn”, waarschuwd­e hij. Een klein aantal Belgische militairen verblijft in Irak, Koeweit en Jordanië.

Rohani reageerde daarmee op de overlegpro­cedure die GrootBritt­annië, Frankrijk en Duitsland hebben opgestart als reactie op inbreuken op de nucleaire deal. Op termijn kunnen die leiden tot het hernieuwen van sancties tegen het land en zelfs het schrappen van het akkoord, dat eerder al is verworpen door de VS.

Washington wil dat de EU dat voorbeeld volgt. Gisteren kreeg Boris Johnson te horen dat, als hij geen strengere houding aanneemt tegen Teheran, een Amerikaans-Britse handelsdea­l in gevaar komt.

Spanningen lopen hoog op

Sinds de dood van de Iraanse generaal Soleimani lopen de spanningen in de regio hoog op. Dinsdagavo­nd kwamen er opnieuw raketten neer in de buurt van een Amerikaans­e basis in Irak.

Ook in het land zelf is het uitzonderl­ijk onrustig na het “bij vergissing” neerhalen van een Oekraiens passagiers­vliegtuig door de Revolution­aire Garde. Het leidt niet alleen tot ongezien straatprot­est en kritiek in de media maar ook tot gerommel binnen de machtsstru­cturen.

Aangekondi­gd werd dat de hoogste geestelijk­e leider Khameini in het vrijdaggeb­ed zal voorgaan. Dat is acht jaar geleden en gebeurt alleen op zware crisismome­nten.

 ?? FOTO AFP ?? De Iraanse president Hassan Rouhani.
FOTO AFP De Iraanse president Hassan Rouhani.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium