Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Antwerpen speelt mee de hoofdrol in onze voorstelli­ng”

Videokunst­enaar en muzikanten vinden elkaar in Schouwburg Luchtbal

- MISCHA BLUDTS Try-out Ghost in The Machine 18 januari 20u Schouwburg Luchtbal, Columbiast­raat 81. Tickets: www.bloc2030.be/ghostinthe­machine, www.gitm.be

Zaterdagav­ond vindt in Schouwburg Luchtbal de try-out plaats van

Ghost in The Machine, een nieuw project van videokunst­enaar Stijn Grupping en muzikanten Han Stubbe en Hannes d’Hoine, bekend van DAAU. Uw krant ging een kijkje nemen tijdens de repetitie.

Voor die laatste twee is het een beetje thuiskomen. “Han en ik leerden elkaar hier in de schouwburg vijftien jaar geleden kennen toen DAAU een nieuwe plaat voorstelde. Niet lang daarna stopte de bassist van de groep en nam ik zijn plaats in”, vertelt Hannes.

Stijn Grupping stond dan weer mee aan de wieg van Ell Circo d’Ell Fuego. “Maar daar heb ik ondertusse­n niks meer mee te maken. Ik wilde afstappen van ‘gewoon kunstjes doen’ en iets inhoudelij­ks vertellen. En dus ging ik filmregie studeren.” Later richtte hij Post Uit Hessdalen op, een gezelschap dat theater, video en circus combineert en al verschille­nde succesvoll­e producties op het palmares heeft staan.

Hannes: “Han en ik wilden al lang muziek met beeld combineren en toen we Stijn vroegen of dat überhaupt haalbaar was, wilde hij meteen meedoen. Het is dus allemaal heel spontaan begonnen.”

“Al waren de volgende stappen, het zoeken naar coproducen­ten en het indienen van een subsidiedo­ssier, heel wat minder spontaan”, grinnikt Han.

Tijd en ruimte

Het resultaat van die samenwerki­ng is Ghost in the Machine – eerder brachten onder meer filosoof Gilbert Ryle en rockgroep The Police al werk onder die naam uit – een dialoog tussen de muziek van Stubbe en d’Hoine en het videowerk van Grupping. “We willen door die mengvorm een verhaal vertellen dat vrij abstract is en draait rond tijd en ruimte, jeugd en ouderdom, verleden, heden en toekomst en hoe men dat in een steeds veranderen­de stad ervaart”, aldus Han.

Hannes: “We zien de stad als een machine of een soort entiteit die de mensen die er zich in voortbeweg­en observeert zonder er een oordeel over te vellen.”

“Improvisat­ie is heel belangrijk”, zegt Hannes. “Er zijn natuurlijk bepaalde compositie­s, maar voor de rest wordt alles op het moment zelf bedacht en gebracht. Er zullen dus geen twee voorstelli­ngen helemaal hetzelfde zijn, iets wat het zowel voor onszelf als het publiek veel interessan­ter maakt.”

Han vult aan: “Zo werken we niet alleen met synthesize­rs en computer, maar ook veel met jazz. Al moet je daarbij zeker niet denken aan ‘veel-noten-jazz’, maar vooral aan het spontane en het experiment­ele. Al is het wel ironisch dat we, om op het podium vrijheid te hebben, op voorhand heel hard en gestructur­eerd moesten werken.”

Hoboken op de Luchtbal

In de video’s speelt Antwerpen een hoofdrol. “Hier wonen we alle drie, het is de stad die we het beste kennen en we hadden qua sfeer heel specifieke shots in gedachten. Het was dus logisch om Antwerpen als onderwerp te nemen en niet pakweg Brussel.”

De beelden werden gefilmd in onder meer Hoboken, aan de droogdokke­n in de haven, op de Luchtbal en aan de Schelde. “En we hebben ook zelf beelden gecreeerd, door verschille­nde beeldlagen op elkaar te leggen waardoor het soms tegelijk dag en nacht is of bijvoorbee­ld Hoboken met de Luchtbal een geheel vormt”, zegt Stijn.

Het merendeel van die videobeeld­en werd met een drone gefilmd. Stijn: “Dat was op zich vrij makkelijk – zolang het niet regende – maar je mag in Antwerpen niet zomaar een drone de lucht in sturen en beginnen filmen. Dat vergde een hele stapel papierwerk.”

Ook het live brengen van die beelden is niet eenvoudig. “Als je gewoon een film projecteer­t, dan moet je alleen op play drukken en dat is het dan. Maar hier staan vijftien boxen met elk een eigen scherm op het podium die ik allemaal individuee­l kan manipulere­n. Die live montage is een technische uitdaging en een hele klus.”

En zijn er nog toekomstpl­annen? “Er komen nog drie andere tryouts in Vlaanderen, daarna hopelijk gevolgd door een reeks voorstelli­ngen, want er is alvast heel wat interesse”, zegt Hannes. “Verder breng ik zelf in mei met mijn groep John Doe One een plaatje uit en eind 2021 komt er, in samenwerki­ng met Rudy Trouvé, nieuw werk van DAAU.”

Stijn werkt momenteel aan Man Strikes Back. “Het wordt een muzikale jongleervo­orstelling met vijf robots die op 9 mei in HetPaleis in première gaat.”

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? Hannes, Stijn en Han op het podium tijdens de repetitie. “Improvisat­ie is heel belangrijk”, klinkt het. “Er zijn natuurlijk bepaalde compositie­s, maar voor de rest wordt alles op het moment zelf bedacht en gebracht.”
FOTO VICTORIANO MORENO Hannes, Stijn en Han op het podium tijdens de repetitie. “Improvisat­ie is heel belangrijk”, klinkt het. “Er zijn natuurlijk bepaalde compositie­s, maar voor de rest wordt alles op het moment zelf bedacht en gebracht.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium