Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik hoop eind februari het WK in Berlijn te halen”

Annelies Dom blijft optimistis­ch ondanks vrij zware blessure

-

Hopelijk is het begin van het nieuwe jaar voor Annelies Dom niet richtingge­vend voor het verdere verloop van 2020. Bij de overgang van oud naar nieuw was ze ziek, enkele dagen later kwam ze tijdens een training op de piste van de Blaarmeers­en in Gent ten val en liep ze een ernstige blessure op.

“Een week geleden stond de eerste pistetrain­ing van het jaar geprogramm­eerd”, zegt de 33jarige renster uit Wijnegem. “We deden een test om te zien hoe het met mijn conditie gesteld was. Ik was bijzonder gemotiveer­d en helemaal klaar om te laten zien dat ik in orde was. Bij het einde van de test reed ik bij het uitkomen van een bocht naar boven om vaart te minderen. Ik hield daarbij mijn hoofd naar beneden en besefte daardoor niet dat ik hoger uitkwam dan ik had gedacht. Ik knalde tegen de balustrade, waarbij mijn stuur bleef hangen en naar binnen sloeg. Daarbij werd mijn rechterbee­n doorboord, dwars door de verschille­nde huidlagen, het huidweefse­l en het vlies rond de brede zijspier. Gelukkig werd die spier zelf niet geraakt, anders was de blessure nog veel ernstiger geweest dan nu al het geval is. Ik werd afgevoerd naar het Jan Palfijn-ziekenhuis in Gent, waar de diepe vleeswonde werd gehecht.”

Olympische Spelen

De renster van Lotto Soudal werd volledig op non-actief gezet

en mag voorlopig maar enkele keren per dag heel rustig wat stapjes rond de zetel maken. Noodgedwon­gen brengt ze de rest van de dag in de canapé door.

“Ganse dagen niets kunnen doen, is echt niets voor mij, maar om het genezingsp­roces zo snel mogelijk te bevorderen, moet ik me houden aan wat de dokters me hebben opgedragen. Iemand die niet aan topsport doet, zou bij deze blessure door de dokter zes weken rust voorgeschr­even krijgen, maar die tijd heb ik niet. Mijn grote doel dit jaar is immers om samen met de andere vrouwen van de achtervolg­ingsploeg een ticket te bemachtige­n voor de Olympisch Spelen in Tokio. We zijn er heel dichtbij, maar het

WK op de piste in Berlijn eind februari wordt wellicht cruciaal. Tel zelf uit, dat is dus nog precies zes weken. Als ik de bondsdokte­r mag geloven, die contact opnam met specialist Toon Claes van het ziekenhuis in Herentals, mag ik nog niet wanhopen. Dat doe ik dan ook niet.”

Dom stelt dat er ook enkele gunstige voortekene­n zijn. “Veel pijn heb ik niet meer en de zwelling aan mijn been is duidelijk aan het afnemen. Op het einde van de week hoop ik te weten te komen hoe de revalidati­e nu verder moet verlopen. Ik reken erop om begin februari mee met de ploeg naar Mallorca te kunnen afreizen en blijf er nog altijd in geloven dat ik er weer helemaal zal staan op het WK in Berlijn.”

 ?? FOTO MARC VAN HECKE ?? Annelies Dom.
FOTO MARC VAN HECKE Annelies Dom.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium