Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kasteel Boekenberg wordt cohousing voor 50-plussers

Boekenberg­kasteel wordt thuisbasis voor cohousingp­roject 50-plussers

- REBECCA VAN REMOORTERE

Momenteel bevinden er zich nog een paar start-ups, een vroedkunde­praktijk en een café in het kasteel van Boekenberg, maar over een paar jaar zal de tweede leeftijd er de plak zwaaien. Vzw Symbiosis start er ‘De Living van Antwerpen’, een cohousing voor 50plussers die er niet alleen gaan wonen, maar ook voor elkaar gaan zorgen en er een buurtproje­ct op poten willen zetten.

Wonen in een kasteel met een tuin van tien hectare, inclusief zwemvijver, vlakbij de Antwerpse binnenstad. Soms is het niet te mooi om waar te zijn. De toekomstig­e bewoners van het Boekenberg­kasteel kijken nu al naar uit naar een leven als God in Frankrijk. Een échte privé-tuin is het wel niet, want Boekenberg blijft gewoon een openbaar park en ook hun woning zelf zullen ze moeten delen met een groep andere bewoners. Maar laat dat nu net de charme zijn, vindt Steven D’Haens van vzw Symbiosis. “Onze vzw is een paar jaar geleden opgericht door een paar burgers die met ongeveer dezelfde vragen in hun hoofd zaten: hoe willen we graag oud worden en waarvoor zouden wij ons nu te groot geworden huis, waaruit de kinderen zijn verdwenen, kunnen opgeven?”

Authentiek­e elementen

Steven zocht naar voorbeelde­n van alternatie­ve woonvormen in het buitenland. “In Nederland zijn er meer dan tweehonder­d woongemeen­schappen voor senioren en ook in Scandinavi­ë zijn er genoeg alternatie­ven, maar hier in Vlaanderen is er nog zeer weinig.” Daarom is vzw Symbiosis volop op zoek naar charmante authentiek­e locaties om er samen met een enthousias­te groep bewoners woonprojec­ten uit te bouwen.

“De Living van Gent wordt nu ook opgestart in een oud klooster en in Oostende werken we aan een oude hoeve. Ook het kasteel van Boekenberg is een ideale locatie. We behouden alvast de authentiek­e elementen zoals de houten balken op de zolderverd­ieping, de houten vloeren, de moulures en de hoge plafonds.

Er komen in totaal negen woonunits van ongeveer tachtig vierkante meter met eigen voorzienin­gen. In het kasteel komt ook nog tweehonder­d à driehonder­d vierkante meter aan gezamenlij­ke ruimtes. Die willen ze zo inrichten dat ze bijna gezelliger zijn om in te vertoeven dan de woonunits, zodat de bewoners er graag bijeenkome­n.”

Volzet

Voor u begint te dromen, het kasteel, dat oorspronke­lijk een hof van plaisantie was, is nu al zo goed als volzet. Interesse genoeg dus voor ‘De Living van Antwerpen’. “We zochten een mix van levenslust­ige bewoners die zich willen engageren om samen te werken, die nieuwe dingen willen leren van en aan elkaar en die een hart hebben voor de buurt. De bewoners moeten ook anders denken over vastgoed. Ze hebben geen baksteen meer in de maag. Ze worden geen eigenaar, maar krijgen woonrecht. We zien de bewoning als een soort van rentmeeste­rschap in ruil voor hoge kwaliteit. Panden als het kasteel hebben zo’n grote erfgoedwaa­rde dat je ze niet kunt claimen, vinden wij.”

De bewoners kwamen al een paar keer samen om na te denken over wat zij graag zien gebeuren in hun nieuwe woonplaats. “Het is belangrijk dat de groep elkaar op voorhand al leert kennen. Binnenkort staan ze namelijk ‘s nachts misschien voor elkaar op. Ze beloven elkaar immers goed nabuurscha­p, zonder dat we hier over een woonzorgce­ntrum spreken, laat dat duidelijk zijn”, aldus Steven.

De Living wil geen gesloten gemeenscha­p zijn. “We zitten hier met een groep bewoners die al heel wat ideeën hebben om de buurt bij hun leven te betrekken. Zo denken ze onder meer na over het organisere­n van voordracht­en, huiswerkbe­geleiding of culturele projecten.” De bouwvergun­ning voor het kasteel moet nog wel worden ingediend en goedgekeur­d. De werken zouden dit jaar nog kunnen starten.

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ??
FOTO JAN VAN DER PERRE
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE FOTO JAN VAN DER PERRE FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Een zicht op de tuin.
Steven D’Haens.
Kasteel Boekenberg.
FOTO JAN VAN DER PERRE FOTO JAN VAN DER PERRE FOTO JAN VAN DER PERRE Een zicht op de tuin. Steven D’Haens. Kasteel Boekenberg.
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? De zolder met zijn authentiek­e balken.
FOTO JAN VAN DER PERRE De zolder met zijn authentiek­e balken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium