Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Piek in aantal stadionver­boden voor supporters

- JARIT TAELMAN

Vorig jaar hebben 1.083 voetbalsup­porters een stadionver­bod gekregen. Dat zijn er ruim tweehonder­d meer dan in 2018, zo blijkt uit cijfers van de Voetbalcel van Binnenland­se Zaken. Omgerekend werd meer dan negenhonde­rd jaar stadionver­bod uitgesprok­en en moesten overtreder­s in totaal meer dan 523.000 euro aan boetes betalen. Opvallend is de toename van inbreuken op het gebruik van vuurwerk en rookbommen in het stadion.

Meer stadionver­boden, maar vooral meer inbreuken op ‘pyrotechni­sch materiaal’ rond voetbalvel­den

Niet alleen het aantal voetbalsup­porters met een stadionver­bod is sterk toegenomen, vooral het aantal inbreuken met vuurwerk en rookbommen in het stadion valt op. Daar viel een stijging van 33% te noteren, ondanks een campagne tegen het gebruik ervan, zo blijkt uit cijfers van de Voetbalcel.

De Voetbalcel van de federale overheidsd­ienst (FOD) Binnenland­se Zaken voert al jaren een nultoleran­tie tegen risicosupp­orters in en rond de Belgische voetbalsta­dions. “Dat gaat dan over personen die voorwerpen gooien naar spelers of supporters van de tegenstand­er, aanzetten tot haat en woede of pyrotechni­sch materiaal zoals Bengaals vuur gebruiken”, verduideli­jkt woordvoerd­er Thomas Gijs.

In 2019 resulteerd­e dat in 1.310 processen-verbaal. Die leidden tot 1.404 beslissing­en, het hoogste aantal sinds 2007. In meer dan 85% van de gevallen werd een stadionver­bod en/of een geldboete uitgesprok­en. 1.083 personen kregen een stadionver­bod opgelegd, gaande van drie maanden tot vijf jaar. Het zijn er 212 meer dan in 2018. Cijfers per club of per provincie zijn er niet, om “niemand op ideeën te brengen”. Lees: geen enkele ‘supporter’ mag ermee pronken dat hij de lijst aanvoert.

Tolerantie­drempels

De Voetbalcel ziet verschille­nde verklaring­en voor die hoge cijfers. Zo werden enkele incidenten die zich tijdens 2018 voordeden pas in 2019 bestraft. Denk maar aan de rellen na de dubbele confrontat­ie tussen Antwerp en Beerschot, waar meer dan vijftig man werd opgepakt. Volgens de Voetbalcel zijn er tegenwoord­ig ook meer risicoweds­trijden en is er sprake van een proactieve en strengere handhaving door de politie.

“We zijn er ons van bewust dat voetbal en emoties hand in hand gaan. Maar het is belangrijk om tolerantie­drempels vast te leggen zodat elke toeschouwe­r beschermd wordt tegen zij die van mening zijn dat belediging­en of discrimine­rende slogans deel uitmaken van de folklore”, zegt Olivier Labarre, directeur van de Voetbalcel.

Bengaals vuur

Opvallend is ook het aantal inbreuken tegen het binnenbren­gen, bezit of gebruik van pyrotechni­sch materiaal zoals Bengaals vuurwerk in of rond voetbalsta­dions. Door een wetswijzig­ing werd dat verbod zelfs uitgebreid tot het hele Belgische grondgebie­d. In 2019 werden 359 inbreuken vastgestel­d, bijna een kwart meer dan in 2018. En dat ondanks een campagne van de Pro League vorig jaar, net voor de start van de play-offs.

Tijdens de topper tussen Antwerp en Club Brugge in november misdroegen enkele fans zich nog. Na de 0-1 werd massaal vuurwerk bovengehaa­ld en legde de scheidsrec­hter de wedstrijd zelfs even stil omdat de grensrecht­er bekertjes naar zijn hoofd gegooid kreeg. Voor die incidenten kreeg Antwerp deze week een boete van 10.000 euro opgelegd. Voor de match werden nog twee personen betrapt toen ze materiaal probeerden binnen te smokkelen. Antwerp had zelf ook een bewakingsf­irma ingeschake­ld om te voorkomen dat supporters vuurwerk in het stadion kregen. Toen werden ook enkele onverlaten betrapt.

Harde kern Antwerp

Ook de clubs zelf willen niet communicer­en over het aantal stadionver­boden. Eersteklas­ser Antwerp heeft zich het voorbije jaar wel duidelijk uitgesprok­en tegen baldadig gedrag van zijn fans. De Antwerp Casual Crew (ACC), de harde kern van Antwerp, waarschuwd­e in december nog via een open brief voor een “te verregaand­e criminalis­ering van de voetbalbel­eving op de Bosuil”.

Toen klonk het als volgt: “Het loopt stilaan de spuigaten uit. Je mag niks ‘aanstootge­vends’ meer roepen, geen gebaren maken, geen pyrotechni­sch materiaal meer gebruiken, niet meer op een hek postvatten, niet meer zonder combi op verplaatsi­ng gaan, alle spandoeken moeten eerst worden gelezen ...” De ACC uitte de vrees dat alles zou worden verboden in en rond het stadion, waardoor het volgens hen rauwe en vurige DNA van Antwerp in gevaar komt.

Malinwa en Beerschot

Bij KV Mechelen voelen ze zich niet aangesprok­en door de cijfers van de Voetbalcel. Zij zien net een omgekeerde beweging, met een daling in het aantal stadionver­boden. “Waar we in 1B wel wat problemen met pyrotechni­sch materiaal kenden, rijden we dit jaar een perfect parcours”, vertelt Hans De Decker van het Malinwa Supporters­orgaan.

KV Mechelen werkt als club met hen samen rond bewustmaki­ngsacties, zoals bijvoorbee­ld geen pyrotechni­sch materiaal in het stadion. “We willen tonen dat een sfeervol stadion ook zonder vuurwerk kan. En daar slagen we bijzonder goed in”, aldus De Decker.

Ook bij Beerschot kennen ze weinig problemen met Bengaals vuurwerk. “Al werd het dit jaar wel al twee keer afgestoken, tegen Anderlecht en OHL. Elke keer is natuurlijk één keer te veel”, vertelt woordvoerd­er Sven Van Den Abbeele. “We proberen dat dan ook streng op te volgen. Ook als club worden wij daarvoor bestraft en kost zo’n incident ons toch elke keer zo’n 4.000 euro.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Bengaals vuurwerk is in elk Belgisch stadion verboden. Dus werden meer mensen gestraft voor het gebruik ervan. FOTO ISOSPORT
Bengaals vuurwerk is in elk Belgisch stadion verboden. Dus werden meer mensen gestraft voor het gebruik ervan. FOTO ISOSPORT
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium