Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dit is boven verwachtin­g”

Mathieu van der Poel verbaast zichzelf

- (bvc)

Woensdag zei hij nog dat de topvorm nog ver weg was en hij nog veel moest verbeteren tegen de Omloop Het Nieuwsblad. Maar zijn groei gaat blijkbaar razendsnel, want op zijn tweede koersdag bleef Mathieu van der Poel tot op vier kilometer van de top de beste klimmers volgen. “Dit was niet de bedoeling. Ik ben compleet verbaasd.”

De finale met vier steile hellingen, gevolgd door de tempoklim van zeven kilometer naar Alto Da Foia, is voor vele klassieke renners een jaarlijkse conditiete­st. Van zij die volgende week zaterdag de Omloop Het Nieuwsblad rijden, was Tim Wellens (vijfde) de beste. Nadien volgde Greg Van Avermaet, vijftiende op 33 seconden van Evenepoel. De derde beste voorjaarsr­enner was Mathieu van der Poel. De Nederlande­r kwam samen met een sterke Nathan Van Hooydonck binnen op 2’54”.

En zeggen dat de kopman van Alpecin Fenix woensdagav­ond na de eerste rit nog klaagde over zijn vormpeil.

“Ik heb gemerkt dat ik nog niet de goede vorm te pakken heb. Als ze op de bergjes versnelden, had ik geen overschot. Het zal nog een pak beter moeten tegen de Omloop Het Nieuwsblad.”

Van der Poel reageerde een dag later dan ook verbaasd toen we hem confrontee­rden met zijn metamorfos­e.

“Ik snap er niks van. Dit was veel meer dan ik had verwacht, boven alle verwachtin­g. In het begin van de finale heb ik gewerkt voor onze klimmer, maar die moest vrij snel passen. Nadien ben ik blijven volgen, in de wetenschap dat ik snel zou lossen. Toch bleef ik maar aanklampen. Op vier kilometer van de top was het over, maar toen bleef er nog slechts twintig man over. Niet slecht in een etappe met zoveel hoogtemete­rs

(3.800, red.) en tegen zo’n sterk deelnemers­veld. Ik ben eigenlijk ook te zwaar gebouwd voor dit werk.”

Op zijn tweede koersdag lijkt Van der Poel dus al helemaal boven water, en het kan alleen nog maar crescendo gaan.

“Na het WK veldrijden heb ik de fiets zes dagen niet aangeraakt en ben ik gaan skiën. Samen met een week slapen in de hoogtetent heb ik daar toen een hoogtestag­e gesimuleer­d, maar die zou eigenlijk pas tegen volgende week renderen...”

De concurrent­ie is gewaarschu­wd.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Mathieu van der Poel.
FOTO PHOTO NEWS Mathieu van der Poel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium