Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Lodewijk De Vocht leeft verder in ’t Krekeloord

Dorpsgenot­en redden woning van componist-dirigent en bouwen er flats rond

- www.krekeloord.be JAN AUMAN

Het lang met afbraak bedreigde huis waarin de bekende componist-dirigent Lodewijk De Vocht (1887-1977) leefde en werkte, wordt gerestaure­erd en gaat een nieuwe toekomst tegemoet als ’t Krekeloord. In de tuin verrijzen zeventien hedendaags­e appartemen­ten, verspreid over twee nieuwe gebouwen. “Ik ben heel blij dat deze tastbare herinnerin­g bewaard blijft”, aldus Jan Calliauw, kleinzoon en medebeziel­er van het Lodewijk De Vochtfonds.

Na het overlijden van Lodewijk De Vocht in 1977, werd zijn statige burgerwoni­ng aan de Kerkstraat nog lange tijd bewoond door familieled­en. “Toen het leeg kwam te staan en in handen dreigde te vallen van projectont­wikkelaars, die het wilden afbreken, heeft mijn echtgenote Katrien Warmenbol me kunnen overtuigen om het zelf aan te kopen”, vertelt Philip Mortelmans, net als zijn echtgenote architect en zaakvoerde­r van het Antwerpse bureau M2.

Katrien Warmenbol ging in haar jeugd vaak babysitten op de kinderen van Jan Calliauw, een kleinzoon van de componist. “Er is een emotionele band, maar wij zijn ons natuurlijk ook bewust van de status van de componist-dirigent. Door onze investerin­g konden we dit stuk cultureel en lokaal erfgoed van de sloophamer redden”, aldus Mortelmans. Die woont zelf in Schilde en liet zijn medewerker-architect Michaël Noots, ook al een ’s-Gravenweze­lnaar, de plannen tekenen. De vergunning werd onlangs verleend en normaal deze zomer al starten de werken aan ’t Krekeloord, want zo gaat de site straks heten.

Tjirpen

“Het is de naam die Lodewijk De Vocht zelf aan zijn huis gaf omdat het tjirpen van de beestjes hem zo frappeerde”, weet architect Michael Noots, die zich in leven en werk van de componist verdiepte. “De restaurati­e van de niet-beschermde woning, die dateert van 1934, staat centraal in ons project. Er zijn een nieuw dak en een nieuwe dakkapel nodig, maar voor de rest blijft alles intact en respectere­n we de oorspronke­lijke bouwstijl. Architect Karel Van Looy koos destijds voor een mix van art deco en modernisme.”

De woning bevat opvallende muurankers in de vorm van letters. Die verwijzen naar de namen van De Vochts kinderen Mieke, Anneke, Gabriël en Jozef, maar ook naar hun vroeg gestorven broertjes en zusjes Paul, Michel, Emanuel en Marie-Therèse. De smeedijzer­en symbolen blijven behouden, net als de Latijnse hymne Sub

Tuum preasidium’. Die betekent

‘Tot U nemen wij onze toevlucht’. De toondichte­r was diepgelovi­g.

Deelwagens

In de woning zelf is boven in twee appartemen­ten voorzien. In de achtertuin, die aansluit bij het Lodewijk De Vochtplein, komt een nieuw groot gebouw in hedendaags­e architectu­ur dat plaats biedt aan twaalf appartemen­ten. Ook rechts vooraan is in een nieuw, maar kleiner volume voorzien met vijf flats en beneden een winkel. Onder het grootste gebouw komt een parking voor 27 voertuigen. “Maar

’t Krekeloord wordt ook het eerste bouwprojec­t in Schilde met bovengrond­s twee vaste parkeerple­kken voor evenveel deelwagens”, aldus Philip Mortelmans.

De tuin wordt haast volledig ingepalmd. Dat offer ontkennen Mortelmans en Noots ook niet. Maar ze wijzen op de ligging (dorpscentr­um), het behoud en herbestemm­ing van niet-beschermd bouwkundig erfgoed en de waardevoll­e oude bomen vooraan en aan de zijkant die blijven staan.

Kapel

“We leggen dwars door het domein langs de gebouwen een wandelpad aan. Het wordt een nieuwe snelle verbinding tussen de Kerkstraat, het Lodewijk De Vochtplein en de Wijnegemst­eenweg”, aldus de architecte­n. “Maar op die manier maken we ook de kapel achteraan in de tuin bereikbaar voor iedereen die toe is aan wat rust of meditatie. Paadje en kapel zullen alleen tussen 6 en 18 uur toegankeli­jk zijn.”

De kapel is onlosmakel­ijk verbonden met de componist. De Vocht zat hier zelf vaak. Deze plek wordt een plek om hem te gedenken. Michaël Noots: “De kapel wordt in ere hersteld en we halen met toestemmin­g van de gemeente ook het beeld van Lodewijk De Vocht, dat nu wat verloren staat op het grote dorpsplein vlakbij, naar hier. Het is een werk van de bekende beeldhouwe­r Wilfried Pas en dateert van 1999.”

De eerste bewoners van ’t Krekeloord worden verwacht binnen 2,5 jaar. De verkoop van de woningen – die in oppervlakt­e zullen variëren van 80 tot 170 vierkante meter – is nog niet gestart. Prijzen zijn nog niet bekend. Hierover wordt nog onderhande­ld met vastgoedpa­rtners.

 ?? FOTO JAA FOTO M2 ARCHITECTE­N FOTO M2 ARCHITECTE­N ?? M2-architecte­n Michaël Noots en Philip Mortelmans bij de woning van Lodewijk De Vocht. Aan de voorgevel hangt een herdenking­splaat voor de componist-dirigent.
Een impressie van in de tuin van ’t Krekeloord. De woning bevindt zich op de achtergron­d. Het grote volume op de voorgrond biedt plaats aan twaalf appartemen­ten.
Een impressie van het afgewerkte Krekeloord, met zicht vanaf de Kerkstraat. Centraal staat de gerestaure­erde woning met links ernaast de kamermuzie­kzaal. Rechts zie je het kleinste van de twee nieuwe gebouwen, met hierin vijf appartemen­ten. De grote bomen vooraan staan er nu al en blijven dus staan.
FOTO JAA FOTO M2 ARCHITECTE­N FOTO M2 ARCHITECTE­N M2-architecte­n Michaël Noots en Philip Mortelmans bij de woning van Lodewijk De Vocht. Aan de voorgevel hangt een herdenking­splaat voor de componist-dirigent. Een impressie van in de tuin van ’t Krekeloord. De woning bevindt zich op de achtergron­d. Het grote volume op de voorgrond biedt plaats aan twaalf appartemen­ten. Een impressie van het afgewerkte Krekeloord, met zicht vanaf de Kerkstraat. Centraal staat de gerestaure­erde woning met links ernaast de kamermuzie­kzaal. Rechts zie je het kleinste van de twee nieuwe gebouwen, met hierin vijf appartemen­ten. De grote bomen vooraan staan er nu al en blijven dus staan.
 ?? FOTO RR ?? Lodewijk De Vocht aan het werk als dirigent.
FOTO RR Lodewijk De Vocht aan het werk als dirigent.
 ?? FOTO JAA ?? Dit beeld dat Wilfried Pas in 1999 maakte van Lodewijk De Vocht, verhuist van het naar hem genoemde plein naar de tuin van ’t Krekeloord, bij de kapel.
FOTO JAA Dit beeld dat Wilfried Pas in 1999 maakte van Lodewijk De Vocht, verhuist van het naar hem genoemde plein naar de tuin van ’t Krekeloord, bij de kapel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium