Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Al 100.000 rollen de deur uit: wc-papier van bamboe komt uit Antwerpen

In vier maanden tijd al meer dan 100.000 rollen verkocht

- SYLVIA MARIËN

Bamboe is in opmars in onze contreien – denk aan kleding, tafelgerei en vloeren van het Aziatische gras. Antwerpena­ar Laurent Lenders (39) heeft zich verdiept in de grondstof en introducee­rde onlangs wc-papier van bamboe. In vier maanden tijd heeft hij bijna 100.000 rollen verkocht. “Ik geloof dat het echt een milieuvrie­ndelijker alternatie­f kan zijn. Het is even sterk, even zacht en niet duurder.”

Laurent Lenders komt uit Mechelen, maar woont al ruim 25 jaar in Antwerpen. Hij is marketeer en runt een bedrijfje in display advertisin­g en social media marketing. Twee jaar geleden kwam er een interesse bij. “Ik begon te lezen over toiletpapi­er van bamboe en heb mij erin verdiept. Ik ondervind graag hoe ver ik kan geraken met een idee, en zo is The Crappy Planet ontstaan.”

Lenders ontdekte dat wc-papier van bamboe in de VS en Australië boomt en bedacht dat wij er dan allicht ook klaar voor waren. Hij trok naar China, bezocht er een gespeciali­seerde fabriek en stelde vast dat de sweatshopc­lichés niet kloppen. “Ik moet er wat tegen opboksen, maar wat ik heb gezien in China, is veel moderner dan wat ik van Europese fabrieken ken, met goede werkomstan­digheden”, zegt Lenders.

‘Zijn’ bamboe komt niet van plantages maar uit natuurlijk bamboebos, waarna het in de fabriek tot wc-papier wordt verwerkt en verpakt. “Bamboe is een gras, geen boomsoort, en moet niet worden gekapt, maar gemaaid”, zegt Lenders. “Eens gemaaid, groeit het meteen weer aan, sommige soorten tot wel een meter per dag. Daarom is het milieuvrie­ndelijker dan klassiek toiletpapi­er. Waarmee ik niet wil zeggen dat alle merken milieuonvr­iendelijk zijn.”

Een bekend merk als Scottex heeft bijvoorbee­ld een FSC-label, dat staat voor duurzaam beheerd bos. “Je moet naar het hele productiep­roces kijken. Van bamboekled­ing wordt de milieulast bijvoorbee­ld in vraag gesteld, omdat het productiep­roces heel intensief is. Ik heb gekozen voor productie dicht bij de oogst. Het vervoer van het wcpapier gebeurt per vrachtschi­p, maar op een zo efficiënt mogelijke manier, door bedrijven die hun milieulast ook compensere­n. Er is heel veel tijd gekropen in het uitdoktere­n van die keuzes – voor mij moet het verhaal kloppen.”

Even zacht

“Tegelijk wil ik álle consumente­n aanspreken. Het is milieuvrie­ndelijker om géén toiletpapi­er te kopen en met water te spoelen en ik kreeg onlangs zelfs kritiek van iemand die uitwasbare doeken gebruikt. Maar de massa gebruikt wél wcpapier, en graag zelfs de sterke en zachte variant. Daarom wordt gerecyclee­rd wc-papier vaak minder geapprecie­erd”, zegt Lenders. “Bamboepapi­er heeft dezelfde kwaliteit als klassiek drielaagsp­apier. Als je zo’n rol hebt hangen en er komt iemand op bezoek, zal die het verschil niet merken.” Lenders probeert nu supermarkt­en en andere winkels met zijn bamboebusi­ness te verleiden, maar voorlopig is zijn wc-papier alleen online te koop, in dozen van 48 rollen. Daarvan heeft hij er in vier maanden tijd ongeveer tweeduizen­d verkocht, “en dat is beter dan verwacht”, zegt hij. Een doos kost 45,95 euro. “Geen klein bedrag, maar het is meestal niet duurder dan bekende merken. Op onze rollen zit 35 meter papier, terwijl dat bij andere merken meestal maar 14 of 18 meter is. Bamboepapi­er wordt strakker opgerold, waardoor de rol niet dikker is.” “Binnenkort verkopen we ook dozen van 24 rollen en we hebben verpakking­en klaar van zes en twaalf rollen, in een papieren wrap in plaats van plastic. Het zal niet evident zijn om de concurrent­ie aan te gaan met grote multinatio­nals, maar ik merk toch dat de supermarkt­en steeds meer interesse hebben in kleinere, alternatie­ve merken.”

Laurent Lenders The Crappy Planet “Supermarkt­en hebben steeds meer interesse in kleinere, alternatie­ve merken.”

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ?? FOTO'S RR ??
FOTO'S RR
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium