Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vooral Britten investeren graag in Antwerpen

Provincie blijft aantrekkel­ijk voor buitenland­se bedrijven

- CHRISTOF WILLOCX

De grootste buitenland­se investeerd­ers in de Kempen en in de regio Mechelen zijn Amerikanen. Dat blijkt uit cijfers van het overheidsa­gentschap Flanders, Investment and Trade (FIT). Die werden opgevraagd door de ondernemer­sorganisat­ie Voka. In de Antwerpse haven zijn de Britten kampioen, met dank aan Ineos.

In de afgelopen drie jaar hebben buitenland­se bedrijven 887 miljoen euro geïnvestee­rd in de Mechelse en de Kempense economie. In 40% van de gevallen gaat het geld naar de oprichting van een volledig nieuw bedrijf of een nieuwe vestiging. 30% van het geld gaat naar overnames en de andere 30% naar uitbreidin­gen van de bestaande infrastruc­tuur, zoals een nieuwe productiel­ijn. “Onze regio blijft aantrekkel­ijk voor investeerd­ers”, zegt Tom Laveren, gedelegeer­d bestuurder van Voka Mechelen-Kempen. “De aangekondi­gde projecten zijn investerin­gen in stenen én in mensen. Want in drie jaar tijd zijn er door buitenland­se bedrijven 2.228 nieuwe jobs bijgekomen.” In het arrondisse­ment Mechelen creëerden de Amerikanen in de afgelopen drie jaar 480 jobs, onder meer bij Pfizer in Puurs, dat vorig jaar alleen al 350 extra mensen heeft aangeworve­n. In de Kempen creeerden de Amerikanen in de laatste drie jaar 796 jobs. Grote Amerikaans­e bedrijven in de Kempen zijn onder meer Johnson & Johnson, dat in een nieuw en groot laboratori­um bij Janssen Pharmaceut­ica in Beerse investeerd­e. En DAF Trucks dat in Westerlo een nieuwe fabriek bouwt.

Historisch­e reden

“Er is een historisch­e reden voor het feit dat de Amerikanen de belangrijk­ste investeerd­ers zijn”, zegt Peter Vanden Houte, hoofdecono­om van ING België. “In 1959 heeft toenmalig Belgisch premier Gaston Eyskens de expansiewe­tten afgekondig­d, waardoor het voor buitenland­se bedrijven aantrekkel­ijker werd om bijvoorbee­ld in Vlaanderen te investeren. Vooral de Amerikanen hebben daar toen gebruik van gemaakt. Die Amerikaans­e bedrijven zijn hier gebleven en moeten uiteraard regelmatig in hun bestaande fabrieken investeren. En in de laatste jaren komen er extra investerin­gen naar België omdat de loonlasten en de vennootsch­apsbelasti­ng lager zijn geworden.” Twee jaar geleden was de vennootsch­apsbelasti­ng 33,99%. Dit jaar betalen bedrijven nog een tarief van 25%.

Britten investeren het meest in de haven

In de Antwerpse haven waren de Britten de voorbije drie jaar de investerin­gskampioen met een bedrag van 2,8 miljard euro. Dat is volledig aan Ineos te danken. Het chemiebedr­ijf bouwt tegen 2024 een nieuwe fabriek in Lillo. Daar zouden 450 directe jobs worden gecreëerd. Voka Antwerpen-Waasland zegt dat buitenland­se bedrijven in de voorbije drie jaar minstens 610 jobs in de haven hebben gecreëerd. “Maar dat zijn alleen jobs die we rechtstree­ks aan investerin­gen kunnen linken”, zegt woordvoerd­er Pieter Leuridan. “Als we afgaan op het aantal vacatures dat er in de laatste drie jaar in de industrie zijn geplaatst, zijn het duizenden jobs.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium