Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Een lijk is toch geen kunst?”

Kunstwerk uit Rivierenho­f verwijderd na commotie

- ANDREAS ROTTY

Een luguber aandoend kunstwerk in het Rivierenho­f heeft de voorbije dagen stof doen opwaaien. Het onthoofde lichaam was deel van een openluchtt­entoonstel­ling, maar er stond nog geen bordje met uitleg bij. Het beeld is in samenspraa­k met de kunstenaar verwijderd.

Een kinderlich­aam in huishoudfo­lie, zonder hoofd, met vrouwensch­oenen aan, dat gebonden ligt op een bank bij de vijver in het Rivierenho­f. Het was wel degelijk een opstelling van een kunstwerk, maar de pop zag er erg luguber uit en voorbijgan­gers namen aanstoot aan het werk. Op sociale media klonk het de voorbije dagen onder andere: “Vind ik geen kunst. Kan de politie daar niets aan doen?”, “Goed gestoord, wat moeten de kleine kinderen hiervan denken?” of “Een fake lijk is toch geen kunst?”

De directie van het Rivierenho­f zegt dat het niet de bedoeling was om voorbijgan­gers te shockeren. “We zijn wat in snelheid gepakt. We zijn nu bezig met de opbouw van de tentoonste­lling”, zegt directeur Peter Verdyck. “Het kunstwerk was al geplaatst en er stond nog geen bordje bij. Dan roept dat vragen op. We gaan zorgen voor meer uitleg. Als je het verhaal achter die werken kent, dan krijg je er een heel ander beeld van.” De tentoonste­lling opent officieel op 19 maart, maar de opstelling in een park vraagt tijd.

“Op sociale media kan dat soort onrust zeer snel ontstaan. En dat volgen we op. We hebben samen met de kunstenaar besloten het kunstwerk weg te nemen”, vertelt Peter Verdyck, directeur van het Rivierenho­f. “We willen eerst de rust laten terugkeren. Misschien tonen we het ergens binnen als de tentoonste­lling geopend is. Maar we zetten het zeker niet meer op een plek waar veel mensen voorbijkom­en.”

Positieve bedoelinge­n

Er worden 35 kunstwerke­n geplaatst, allemaal van Nelissen. “Ik heb het kunstwerk vorig jaar gemaakt”, zegt kunstenaar Koen Nelissen. “Op televisie zag ik een man die langs de straat lag en mensen liepen daar allemaal omheen. Die onverschil­ligheid en dat egoïsme heeft mij zo geshockeer­d dat ik dit beeld heb gemaakt. Ik heb er mee.”

“Soms is het nodig om de mensen wat wakker te schudden”, vervolgt Nelissen. “In het Middelheim zou dit blijven staan, maar het Rivierenho­f is een volks park. Als de kinderen er zich niet goed bij voelen, dan moeten we het wegnemen.” “Er zijn nog veel andere werken in deze tentoonste­lling en we hopen dat deze commotie geen afbreuk doet aan het geheel”, zegt Verdyck. “We hebben ook al veel positieve reacties gekregen. We willen iedereen laten genieten van kunst.” positieve bedoelinge­n

Hele krokusvaka­ntie stiptheids­acties op luchthaven Zaventem

Na de stiptheids­acties van de luchthaven­politie vrijdagoch­tend op Brussels Airport wordt ook de komende dagen hinder verwacht voor de reizigers. Luchthaven en luchtvaart­maatschapp­ijen roepen op om vroeger te vertrekken. Brussels Airport houdt omwille van de stiptheids­acties rekening met langere wachttijde­n tot en met 1 maart. Stiptheids­acties aan de paspoortco­ntroles zijn mogelijk. De luchthaven raadt de reizigers aan om ruim op tijd naar de luchthaven te komen, minstens een uur vroeger dan voorzien, en om het openbaar vervoer te gebruiken omdat acties op de toegangswe­gen niet uit te sluiten zijn.

Koen Nelissen

Kunstenaar “In het Middelheim zou dit blijven staan, maar het Rivierenho­f is een volks park. Als de kinderen er zich niet goed bij voelen, dan moeten we het wegnemen.”

 ?? FOTO ATV ?? Het onthoofde ‘lichaam’ in huishoudfo­lie gewikkeld.
FOTO ATV Het onthoofde ‘lichaam’ in huishoudfo­lie gewikkeld.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium