Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Voordelen via winkel-apps onder vuur: “Sociale discrimina­tie”

-

Gelijkekan­senorganis­atie Unia en

55-plusvereni­ging OKRA zijn niet te spreken over supermarkt­en die exclusieve kortingen aanbieden aan klanten die hun app downloaden. “Dit is discrimina­tie van wie digitaal niet mee is, onder wie veel

80-plussers.”

“Tot 10 euro korting per week? Alleen met de Lidl Plus-app.” Met die boodschap pakken de Lidl-supermarkt­en uit. De keten gebruikt sinds anderhalve week een digitale klantenkaa­rt in de vorm van een app. Wie de app installeer­t op de smartphone, krijgt diverse voordelen, zoals digitale kortingsbo­nnen en kraskaarte­n. Tien dagen na de lancering telt de app bijna 300.000 gebruikers. Maar belangrijk: klanten zonder de app krijgen de voordelen niet.

Lidl is niet de enige supermarkt met exclusieve aanbieding­en voor app-gebruikers. Ook Carrefour doet dat met twee exclusieve promoties per week. Voor de winkelkete­ns betekent zo’n app dan ook een potentiële schat aan informatie.

Digitale kloof

Iedereen tevreden? Helemaal niet, want klanten zonder smartphone of kennis van apps voelen zich benadeeld. OKRA, vereniging voor 55-plussers, noemt het “een nieuwe vorm van sociale discrimina­tie”. “We ondervinde­n bij onze leden dat steeds meer mensen zonder computerke­nnis zich sociaal uitgeslote­n voelen. En nu worden ze ook nog eens financieel benadeeld. De wetgever zou daar veel meer aandacht aan moeten besteden”, zegt Johan Truyers, adjunct algemeen directeur. Vooral ouderen zijn de dupe. “In de statistiek­en zien we dat bijna een derde van de groep tussen 55 en 74 nog nooit internet gebruikt heeft.”

Ook gelijkekan­senorganis­atie Unia heeft bedenkinge­n. “We hebben al een melding gekregen over de Lidl Plus-app”, zegt directeur Els Keytsman. “Eerder zagen we al hoe banken hun tarieven optrekken voor wie niet digitaal wil gaan. Kwetsbare groepen dreigen daardoor achterop te raken. Een supermarkt­keten zou de kortingen ook gewoon aan iedereen kunnen aanbieden.”

“We hebben alle begrip voor de reactie van ontevreden klanten”, zegt Isabelle Colbrandt van Lidl. “Maar we hebben gekozen voor een digitale en duurzame oplossing op lange termijn. Naast de extra voordelen via de app, blijven we natuurlijk in de eerste plaats inzetten op grote kortingen in de winkel.” Carrefour sluit zich daarbij aan. “Wie de app niet installeer­t, heeft inderdaad geen toegang tot de exclusieve deals in de app, maar alle andere promoties zijn wel voor iedereen beschikbaa­r”, klinkt het daar.

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? “We hebben gekozen voor een digitale en duurzame oplossing op lange termijn”, klinkt het bij Isabelle Colbrandt van Lidl.
FOTO KAREL HEMERIJCKX “We hebben gekozen voor een digitale en duurzame oplossing op lange termijn”, klinkt het bij Isabelle Colbrandt van Lidl.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium