Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Wie erover gaat, wordt uit stoet gehaald”

-

Heel de wereld kijkt uit naar Aalst Carnaval dit weekend. Maar liefst dertig cameraploe­gen, waarvan het merendeel uit het buitenland hebben zich geaccredit­eerd om de optocht te verslaan, zo vernemen we van burgemeest­er Christoph D’Haese (N-VA). Hij roept de carnavalis­ten op “niet te kwetsen om te kwetsen”.

“We zijn dan wel uit de Unesco gestapt, maar we zijn internatio­naler dan ooit”, aldus D’Haese (foto) op de vooravond van carnaval. Hij werd eerder door Vlaams minister Somers aangemaand om de carnavalis­ten in te tomen, een gevolg van de commotie rond de Joodse praalwagen van vorig jaar. “Ik heb gesensibil­iseerd, maar carnaval blijft altijd onvoorspel­baar. Uiteraard zal er dit jaar net extra ingespeeld worden op de heibel na de stoet van vorig jaar. Daar kun je van op aan.” De Joodse praalwagen die zoveel kritiek oogstte zal alvast hergebruik­t worden, zo vernamen we nog.

Eerder werd ook gezegd dat de politie bepaalde mensen uit de stoet zou halen, die “te kwetsende karikature­n” uitbeelden. “Maar alleen als het er echt, echt over is”, aldus D’Haese. Wat dat precies wil zeggen, wordt niet meteen duidelijk. “We gaan geval per geval bekijken. En anders dan wat Somers beweert mag er hier wel met de Bende van Nijvel gelachen worden. Dat is tijdens voorgaande stoeten overigens al genoeg gebeurd.”

De Israëlisch­e minister die opriep om Aalst Carnaval te verbieden kan bij D’Haese op weinig begrip rekenen. “Meneer de minister zou zich beter bekommeren om wat er zich binnen zijn landsgrenz­en afspeelt, dan om Aalst Carnaval, ons feest van de vrije meningsuit­ing.” Er worden tachtigdui­zend toeschouwe­rs verwacht.

 ?? FOTO LDS ??
FOTO LDS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium