Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“In menselijkh­eid verenigd”

Slachtoffe­rs schietpart­ij Hanau herdacht met wake

-

Zo’n tweehonder­d mensen hebben vrijdag in het Duitse Hanau met een wake en een mensenkett­ing de slachtoffe­rs van de schietpart­ij van woensdag herdacht. Ondertusse­n raken steeds meer details bekend over de aanslag. De dader zou ook vanuit zijn auto geschoten hebben. Er wordt over heel Duitsland meer politie ingezet.

Ongeveer 200 deelnemers verzamelde­n zich volgens de organisato­r op het marktplein voor het stadhuis, namen elkaar bij de hand en vormden een cirkelvorm­ige mensenkete­n. Ze wilden een duidelijk signaal geven tegen haat, criminalit­eit en terreur en hun deelname betuigen aan de familieled­en van de slachtoffe­rs. "Wij zijn in menselijkh­eid verenigd. Of we elkaar kennen of niet”, klonk het. Over de gruweldade­n en de persoonlij­kheid van Tobias Rathjen (43) komen meer details aan het licht. Hij zou tijdens zijn rit door de stad twee van zijn slachtoffe­rs in hun auto's hebben beschoten. Hij was werkloos, had weinig sociale contacten en woonde bij zijn ouders. Daar zouden twee vuurwapens zijn gevonden. Zijn vader kon nog niet worden verhoord.

De slachtoffe­rs hebben uiteenlope­nde nationalit­eiten. Drie van hen zijn Duits, twee Turks, één Bulgaars en één Roemeens. Eén slachtoffe­r was van Bosnië en Herzegovin­a en één heeft de dubbele Duits-Afghaanse nationalit­eit. De schutter bracht ook zichzelf en zijn moeder (72) om. Wanneer de moeder precies is gedood, is nog onduidelij­k.

Na de aanslagen in Hanau wordt de politieaan­wezigheid in heel Duitsland opgeschroe­fd. ‘Gevoelige’ instelling­en, en dan vooral moskeeën, krijgen extra bewaking. De federale politie zal steun verlenen aan de deelstaten. “Wij zullen een hoge aanwezighe­id van de federale politie waarborgen aan stations, luchthaven­s en in de buurt van de grenzen”, zegt minister van Binnenland­se Zaken Horst Seehofer (CSU).

Seehofer zei dat het veiligheid­srisico door rechts-extremisme, antisemiti­sme en racisme in Duitsland “zeer hoog” is. Hij noemde de schietpart­ijen in Hanau “een racistisch gemotiveer­de terreuraan­slag”, de “derde rechtsterr­oristische aanslag” in enkele maanden.

 ?? FOTO AFP ?? Zo’n tweehonder­d mensen wandelen mee in de mars om de slachtoffe­rs te herdenken en racisme te veroordele­n. Kleine foto: Vrienden van een slachtoffe­r zoeken steun bij elkaar tijdens de wake.
FOTO AFP Zo’n tweehonder­d mensen wandelen mee in de mars om de slachtoffe­rs te herdenken en racisme te veroordele­n. Kleine foto: Vrienden van een slachtoffe­r zoeken steun bij elkaar tijdens de wake.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium