Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Lachen doet de angst bij bombardeme­nt verdwijnen”

Waarom Abdullah (32) zijn dochter Salwa (3) leert gieren tijdens bominslag

- KOEN VIDAL

In de hoop zijn kind angst en trauma’s te besparen, brengt een Syrische vader uit de oorlogspro­vincie Idlib zijn dochtertje tijdens een bombardeme­nt aan het lachen. De beelden van papa Abdullah Mohammad (32) en de 3-jarige Salwa gingen deze week de wereld rond en beroerden iedereen die ernaar keek. “Bij elke bominslag beginnen we heel hard te lachen. Dat haalt de negativite­it weg”, legt hij nu uit.

Het deed denken aan de film La vita é bella, waarin hoofdperso­nage Roberto Benigni zijn zoontje probeert af te schermen van de Holocaust-verschrikk­ing door het kampleven voor te stellen als een moeilijk spel. Van die Italiaanse film had Abdullah Mohammad nog nooit gehoord. En de beelden met zijn dochter Salwa komen niet uit een film. Wel vanuit het Syrische Idlib, en zijn bittere realiteit.

De stad van waaruit ze komen, Saraqeb, wordt al maandenlan­g gebombarde­erd door het Syrische leger en de Russische luchtmacht. Ze hadden nochtans een goed leven, vertelt Abdullah. “Ik had een internetbe­drijfje opgericht, we hadden niets te kort. Maar het leger van president Assad heeft onze stad ondertusse­n al veroverd en voor een groot deel verwoest. Mijn vrouw en ik konden met ons dochtertje nog net op tijd vluchten. We verblijven momenteel in Sarmada, net aan de Turkse grens.”

Vuurwerk

De explosies blijven deel van hun dagelijks leven. Het idee om erom te lachen ontstond toen hij een jaar geleden met zijn dochter naar het vuurwerk keek. “Het was op de dag van het Suikerfees­t. Op straat staken kinderen vuurpijlen af en Salwa huilde. Ik liet haar vanop het balkon zien dat de ontploffin­gen een vorm van spel en vermaak waren. We hebben toen heel hard gelachen en ik dacht op dat moment dat het weleens een goede manier kon

Abdullah Mohammad

Papa van Salwa “We hebben geen flauw benul van wat de toekomst zal brengen. Een plan hebben we niet.”

zijn om ook bij bombardeme­nten de angst onder controle te houden. Sindsdien begonnen we bij elke bominslag heel hard te lachen. Het is natuurlijk handig dat lachen de negativite­it en angst weghaalt, zelfs als het gaat om lachen uit angst. Soms wordt het zelfs een spel.”

Van dag tot dag leven

In grensstad Sarmada woont het gezin momenteel in een flat van een behulpzame vriend. “We zijn veel beter af dan al die mensen die in tenten moeten overleven. Wij hebben geluk. Salwa is nog maar 3 en hoeft nog niet naar school te gaan. Maar als de oorlog blijft duren, komen we voor een dilemma te staan: in Idlib werden al veel schoolgebo­uwen gebombarde­erd. Zullen we Salwa naar school sturen of niet? Ik wil er nog niet aan denken, we leven van dag tot dag. Wel hoop ik dat onze dochter snel opnieuw de kans krijgt een normale jeugd te leiden, net zoals alle andere kinderen.”

Al heeft het momenteel geen zin om over de toekomst te praten, zegt hij. “We hebben geen flauw benul van wat die zal brengen. Een plan hebben we niet. Geen idee hoe lang we in Sarmada zullen blijven. Hoewel het hier veiliger is dan in Saraqeb, horen we ook hier bombardeme­nten. De oorlog is nooit ver weg. Alleen naar Turkije vluchten is geen optie, mijn gezin betekent alles voor me. En met z’n drieën de grens oversteken, is veel te gevaarlijk en ook erg duur. Momenteel zie ik geen oplossing voor ons en voor de mensen van Idlib.”

 ?? FOTO'S RR ?? Abdullah en Salwa werden wereldbero­emd door een filmpje waarin ze de bombardeme­nten in het Syrische Idlib weglachen.
FOTO'S RR Abdullah en Salwa werden wereldbero­emd door een filmpje waarin ze de bombardeme­nten in het Syrische Idlib weglachen.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium