Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Camera’s waren prima afleiding voor de pijn”

VTM-programma volgt gezin uit Schilde na verkeerson­geval op weg naar de Zoo

- BERT PROVOOST

De VTM-kijker zit vanaf maandag op de eerste rij van de spoedafdel­ing van ZNA Stuivenber­g in Antwerpen, een van de grootste van ons land. Voor De MUG worden heel wat Antwerpena­ars gevolgd vlak nadat het noodlot had toegeslage­n. Onder hen ook de familie De Bakker, die een ongeluk met de Vespa meemaakte op weg naar de Zoo.

De camera werd geplaatst in de mug (mobiele urgentiegr­oep), die in ernstige gevallen mee uitrijdt om gespeciali­seerde bijstand te geven als verlengstu­k van de spoedafdel­ing. Zo rijdt de kijker mee wanneer de mug zich door het drukke verkeer wurmt om de familie De Bakker uit Schilde ter hulp te schieten.

“We waren met het gezin iets gaan eten in Schoten en reden met de Vespa via de Bisschoppe­nhoflaan richting de Antwerpse Zoo”, vertelt Bram De Bakker, politieman bij de zone Voorkempen. “Onze 8-jarige zoon Nox zat achterop bij mij, onze 11-jarige zoon Dax zat bij mijn vrouw. Tot plots een oudere man uit een zijstraat kwam en voor onze ogen inreed op de Vespa van mijn vrouw.”

Adrenaline

Anneke was zwaar toegetakel­d en schuifelde tot bij haar zoon Dax. “Hij riep dat zijn been pijn deed en vroeg of ik in orde was.

Daarna zei hij dat hij blij was dat hij en niet zijn kleine broertje bij mij op de Vespa zat. Dat vond ik ontzettend lief”, vertelt Anneke Lemmens vertederd. Dax bleek een scheenbeen­breuk te hebben. Eens hij verdoofd was en in de ziekenwage­n lag, begon Anneke pas te beseffen dat ook zij ernstig gewond was. “De adrenaline ebt dan weg en toen voelde ik dat mijn been echt niet goed was. Ik bleek uiteindeli­jk net onder de knie een breuk te hebben.”

“Op de spoedafdel­ing zeiden ze dat ze alles gefilmd hadden en ze vroegen of het goed was dat ze daarmee verderging­en. Eigenlijk hebben we daar niet lang over nagedacht. Die camera’s waren een prima afleiding voor de pijn. De kinderen vonden dat alleszins geweldig. Ik heb mijn haar nog wat gefatsoene­erd, al zag ik achteraf dat dat niet helemaal gelukt is”, lacht Anneke.

In de reeks zien we hoe Anneke zich sterk houdt voor haar kinderen, hoe broer Nox het even moeilijk krijgt in de armen van papa Bram en hoe de dokters en verplegers het aangeslage­n gezin ondersteun­en. “Ik was nog nooit in ZNA Stuivenber­g geweest. Als je buitenkomt, zie je pas dat je in een heel volkse wijk bent in een ouder gebouw. Maar binnenin gaat het er heel profession­eel aan toe en zijn we super geholpen”, herinnert Anne- ke zich.

Klein litteken

Het ongeval gebeurde op 31 mei 2019. “Ondertusse­n is Dax helemaal hersteld, hij houdt er alleen een klein litteken in zijn gezicht aan over”, zegt Anneke. “Zelf ben ik nog wat op de sukkel met mijn knie en is het nog af te wachten in hoeverre ik volledig zal herstellen. Ik heb als zelfstandi­ge een boe- tiek in zwangersch­apskleding, al na een week heb ik de winkel weer opengedaan in een rolstoel.”

“Anneke is bijzonder strijdvaar­dig ge- weest”, beaamt Bram. “We geloven dat alles met een reden gebeurt en proberen er de po- sitieve dingen uit te halen. Zo hebben we ge- leerd dat we veel echte goede vrienden heb- ben, die ons op een geweldige manier hebben bijgestaan”, herinnert hij zich.

De familie heeft de beelden op voorhand al te zien gekregen. “Ik heb ze meteen beke- ken. Het was best moeilijk om alles terug te zien, maar ik voelde me in de eerste plaats een ongeloofli­jk fiere papa. Mijn vrouw zag de aflevering toen ik haar verze- kerd had dat het wel mee- viel”, aldus Bram. “Wij hebben de aflevering nog niet gezien”, zeggen Dax en Nox. “We vinden het spannend en we kijken liever als het op tv komt.”

De MUG, VTM, vanaf maandag om 21.45u

Bram De Bakker

“Het was best moeilijk om alles terug te zien, maar ik voelde me in de eerste plaats een ongeloofli­jk fiere papa.”

 ?? FOTO'S JAN VAN DER PERRE, RR ?? Dax (11) en Anneke (35) werden op hun Vespa aangereden op weg naar de Antwerpse Zoo, Bram (36) en Nox (8) zagen alles gebeuren. Inzet: Mama Anneke en oudste zoon Dax in het Stuivenber­gziekenhui­s.
FOTO'S JAN VAN DER PERRE, RR Dax (11) en Anneke (35) werden op hun Vespa aangereden op weg naar de Antwerpse Zoo, Bram (36) en Nox (8) zagen alles gebeuren. Inzet: Mama Anneke en oudste zoon Dax in het Stuivenber­gziekenhui­s.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium