Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Kinderen gedroegen zich opvallend volwassen”

Spoedarts Johan Gillebeert kwam ter plaatse met de mug

-

De familie De Bakker werd opgevangen door spoedarts Johan Gillebeert (36) uit Keerbergen, die sinds vier jaar als spoedarts werkt. “Ik herinner me het nog vrij goed”, zegt hij. “Want ook mijn gezin ging die dag naar de Zoo.”

Het viel Gillebeert op dat de kinderen zich heel volwassen gedroegen. “Ze straalden een opvallende rust en kalmte uit, want je mag niet vergeten dat ze voor hun ogen net hun vrouw of broer een doodsmak hadden zien maken”, herinnert de arts zich. “Als we uitrukken met de mug zien we natuurlijk ontelbare problemen. Het zijn vaak kleine aspecten die maken dat een verhaal je extra aangrijpt. In dit geval was ik onder de indruk omdat mijn vrouw en dochtertje diezelfde dag ook naar de Zoo gingen. Als je dan zo’n familie binnenkrij­gt, is dat even slikken.”

Wennen aan de cameraploe­g

Uitrukken met de mug blijft spannend en fascineren­d. “Je weet nooit waar je precies terecht zult komen. De info van de noodcentra­le is niet altijd duidelijk of volledig. Logisch, want bellers zijn vaak van slag.” Dat er een cameraploe­g op de vingers van de spoedarts stond te kijken, was wennen. “Het was stresseren­d. De bodycam die we droegen was ik snel vergeten, maar de cameraploe­g die altijd volgde, was raar. De makers brengen wel mooi het menselijke aspect achter elke zorgverlen­er in beeld. Je ziet dat we alles doen om de patiënt zo goed mogelijk te helpen. We moeten presteren en dat geeft extra druk. Maar we blijven mensen.” Stuivenber­g ligt in een multicultu­rele buurt, “er komen geregeld mensen binnen met tropische ziektes. We krijgen ook vaak met armoede te maken en de grootstad brengt ook intoxicati­es met alcohol en drugs met zich mee. Daarnaast is er nog de Europese groothaven, waar met grote apparatuur en gevaarlijk­e stoffen wordt gewerkt. Eerlijk: volgens mij is het nergens anders zo boeiend om te werken.”

 ?? FOTO VTM ?? Spoedarts Johan Gillebeert (rechts) onderzoekt Dax vlak na het ongeval op de Bisschoppe­nhoflaan.
FOTO VTM Spoedarts Johan Gillebeert (rechts) onderzoekt Dax vlak na het ongeval op de Bisschoppe­nhoflaan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium