Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Virton - Beerschot moet worden herspeeld op maandag 2 maart, Westerlo en Virton in beroep

Aanvoerder Mike Vanhamel stelt vast dat Beerschot klaar is voor chaotisch slot van tweede periode

- KERSTEN STEURBAUT

Nog één, twee of drie keer knallen. Door de financiële situatie rond Lokeren én de beslissing over de wedstrijd tegen Virton weet Beerschot op dit moment nog niet hoe vaak het in de tweede periode nog aan de bak moet. Kapitein Mike Vanhamel weet wel dat zijn ploeg er klaar voor is. “In onze manier van spelen hebben we een gulden middenweg gevonden.”

Geen Club Brugge - Manchester United vanuit de zetel donderdaga­vond voor Mike Vanhamel. De Kielse captain stond in de gietende regen op de oefenterre­inen aan het Universite­itsplein om training te geven aan de jeugd van Beerschot. Klinkt nobel, al was het niet helemaal vrijwillig. “Het resultaat van een verloren wedstrijdj­e tijdens de training. Een soort van boetesyste­em, zeg maar. Het is eens iets anders dan trakteren op koffiekoek­en of taart”, legt Vanhamel uit. Ook Frédéric Frans, Dylan Saint-Louis en Prince Ibara werden opgetromme­ld. “Ach, het kon ook veel erger. De slechtste ploeg moet om 4.00u ’s nachts een shift gaan draaien in het bedrijf van de voorzitter.” Saint-Louis staat er wat onwennig bij, maar Vanhamel probeert de toekomst van de club wel wat bij te sturen. Of het een welgekomen afleiding is in de zenuwslope­nde strijd om de tweede periodetit­el? “Natuurlijk is er in de kleedkamer wel wat meer stress, maar voor mij is de wedstrijd van zaterdag gewoon nummer 27 van het seizoen. Ik ben op dit moment niet bezig met rekenen of vergelijke­n van scenario’s. De laatste weken zitten we opnieuw in een goede flow. Daar moeten we op verder borduren. Dan zullen de resultaten wel volgen.”

Is het een opluchting dat het niveau weer beter is?

“De jongste weken heeft er zich een typeploeg gevormd. In onze manier van spelen hebben we een gulden middenweg gevonden: defensief een hecht blok en voorin veel aanvallend­e intenties. Die standvasti­gheid hadden we nodig. De opmars valt ook samen met de wederopsta­nding van Pietermaat. Wat hij brengt, is het beeld van wat we als ploeg willen brengen: 95 minuten strijd. Misschien is hij niet de speler met de meeste kwaliteite­n, maar hij legt er wel zijn hoofd voor. Dan krijg je het publiek mee en creeer je een dynamiek. Naast Tom is er ook nog Dom die ons vorige week op twee posities uit de nood hielp. Frans heeft de Schotse speelstijl mee naar het Kiel gebracht en Sanusi is terug. Dat is een opeenstape­ling van positieve energie.”

Intussen is er een spelletje druk afschuiven bezig. Is de druk bij jullie niet het grootst door alles wat er rond deze club leeft. Na drie jaar wil Beerschot toch eindelijk de stap

naar 1A zetten?

“De druk is het grootst omdat we de grootste club zijn. Kijk naar de toeschouwe­rsaantalle­n. De andere drie matchen samen lokken evenveel volk als de topmatchen bij ons. Dan mag je je niet wegsteken. Aan de andere kant: wij hebben niet het grootste budget. Daar staat Leuven bovenaan, Union heeft veel geïnvestee­rd. Toch doen we nog mee. Je kan zeggen dat ons bestuur kwalitatie­f sterk en vindingrij­k heeft gewerkt.”

Jullie haalden toch ook spelers met het oog op 1A?

“Klopt, maar vergeet niet dat er ook jongens tussen zitten die een investerin­g op lange termijn zijn. Zoals Felipe. En zelfs Noubissi was zo’n jongen. Die is vorig jaar ontploft, maar heeft het dit jaar veel moeilijker. Die jongens kan je niet vragen om de ploeg te dragen. Kijk naar Leuven: Mercier, Henry, Duplus, … OHL heeft spelers gehaald om de competitie te overrompel­en. Dat is de grootste druk die je jezelf kan opleggen. Voor ons is het een doel te promoveren, geen must. Als het niet lukt, moeten we de boeken niet dicht doen.”

Als het te lang duurt, kan het vertrouwen van de fans wel afbrokkele­n.

“Ja, maar je moet alles in de juiste context plaatsen. Wij zijn misschien wel de grootste club in de reeks, maar we zijn niet de enige kandidaat. Kijk je naar het publiek, dan moet deze club promoveren. Liefst zo snel mogelijk. Maar de manier waarop de club het nu probeert te doen - gestaag en beredeneer­d - is beter dan er miljoenen tegenaan te smijten om dan over twee, drie jaar de geldkraan dicht te draaien. Er wordt wel degelijk nagedacht over het project. Veel projecten houden geen vier, vijf jaar stand. Dat is hier wel het geval.”

Westerlo en Virton kunnen kampioen worden in de reguliere competitie, maar toch naast een finaletick­et grijpen. Jullie kunnen vijfde worden en profiteren van de competitie­format. Begrijp je dat er mensen zeggen dat het niet verdiend zou zijn.

“Dat is heel subjectief. Bij Lierse heb ik het ook meegemaakt, dat zorgt voor veel frustratie. Maar de format is op voorhand bekend. Het is een slechte formule, maar voor ons is het nu mooi meegenomen. Ik ben wel fan van het niveau. Toen 1A en 1B werden ingevoerd was er geen ruimte voor 18 profploege­n op het hoogste niveau. Met de investeerd­ers in 1B is dat niveau er nu wel.”

Hoe moeilijk zou het zijn om je nog eens een jaar op te laden voor 1B?

“Als je het sportief wil verdienen om in 1A te zitten, dan moet je dat ook tonen in 1B. Vorig jaar had KV Mechelen een fantastisc­he ploeg met spelers die eigenlijk te goed waren voor 1B: De Camargo kon naar Club Brugge en Kaya had ieder jaar minstens 10 assists in 1A. Die jongens konden zich wel opladen voor 1B. We moeten ons niet spiegelen aan KV, maar qua mentalitei­t zegt dat wel iets. We mogen ons niet boven 1B verheven voelen. Zeker niet als drie vierde van de kern, ook ik, op dit moment gewoon een 1B-speler is. We staan nu vijfde in de stand. De formule is nu in ons voordeel, maar dat voordeel moeten we er nog wel uithalen. Als dat lukt, dan kunnen we zeggen

“Vorig jaar had KV Mechelen een fantastisc­he ploeg met spelers die eigenlijk te goed waren voor 1B: De Camargo kon naar Club Brugge en Kaya had ieder jaar minstens 10 assists in 1A. Die jongens konden zich wel opladen voor 1B. Qua mentalitei­t zegt dat wel iets.” Mike Vanhamel Aanvoerder Beerschot

dat we een kans maken om 1A-speler te worden. Op papier ben je dat wel, maar voor mij ben je pas een

1A-speler als je dat niveau twee, drie jaar kan tonen. Daarvoor moet je zwijgen en werken.”

Marc Brys vertrok na de verloren finale in 1B. Hij had het gevoel dat hij niet beter kon presteren dan wat hij had gerealisee­rd.

“Dat is een heel individuee­l gegeven. Ik ben er zeker van dat ik het nog wel een jaar kan opbrengen. Ik stel mezelf individuel­e doelen: aantal clean sheets, aantal wedstrijde­n. Daarvoor kan ik me voldoende opladen. Op zo’n moment is het misschien meer faalangst dan geen goesting die het overneemt. Ik ben voetballer geworden om zoveel mogelijk te winnen. Is dat in 1B, dan laad ik me op voor 1B. Jongens als Dom, Pietermaat, Frans, … die kunnen dat ook. Dat zijn spelers die zich uitspreken voor het project. Die zijn hier om collectief iets neer te zetten. Als je dat met een aantal

jongens kan brengen, dan kan je naar succes gaan. Dat hebben we de laatste weken ook getoond.”

Het verloop van de tweede periode is knotsgek. Hoe ga je daar als speler mee om?

“Die rollercoas­ter van emoties leeft vooral bij de fans en de pers. Je voelt dat aan de reacties. Na de zege tegen OHL was iedereen overtuigd dat we het zouden halen, na de overwinnin­g van Westerlo daags nadien begon driekwart opnieuw te twijfelen. Zelf zijn we nuchter genoeg. We moeten gewoon focussen op onze eigen wedstrijde­n.”

En dan komt daar nog de beslissing rond de wedstrijd tegen Virton en de financiële situatie van Lokeren bij. Het extrasport­ieve kan nog een belangrijk­e rol spelen in de promotiest­rijd.

“Dat is iets dat wij niet in handen hebben. Uiteindeli­jk verandert dat niets aan onze instelling. We moeten gewoon voor zes op zes gaan als we onze kansen op de finale gaaf willen houden.”

Lommel en Lokeren, op papier is dat het makkelijks­te programma. Maar dit is 1B …

“In de grote matchen hebben we het niet laten afweten deze periode: 6 op 6 tegen Westerlo en OHL, 4 op 6 tegen Union. Voor deze wedstrijde­n zijn we extra op onze hoede. In Lommel verloren we en tegen Lokeren speelden we gelijk. Voor die wedstrijde­n willen we revanche nemen. Lommel speelt met een heel laag blok en daar hebben

De prijzen moeten nog verdeeld worden, maar persoonlij­k kan je wel terugblikk­en op een van je betere seizoenen.

“Ik word er wel op aangesprok­en, al heb ik niet het gevoel dat ik dit seizoen beter speel dan in de tweede ronde vorig jaar. Nu stond ik er wel vanaf match één en speelde ik op een constant niveau. Op een foutje tegen Lokeren na heb ik mezelf weinig te verwijten. Een puntenpakk­er? Daarvoor ben ik naar hier gekomen. Ik had in 1A mijn broek kunnen verslijten, maar ik wilde op het veld staan en belangrijk zijn voor de ploeg. Voor die matchen zoals vorige week tegen OHL, daar train je een heel jaar voor.”

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Aanvoerder Mike Vanhamel, hier donderdag nadat hij de jeugd van Beerschot - eenmalig - training heeft gegeven. we niet de beste ervaringen mee. In money time moeten we daar mee kunnen omgaan.”
FOTO PATRICK DE ROO Aanvoerder Mike Vanhamel, hier donderdag nadat hij de jeugd van Beerschot - eenmalig - training heeft gegeven. we niet de beste ervaringen mee. In money time moeten we daar mee kunnen omgaan.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium