Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ontknoping in 1B: van razend spannend naar juridische soep

- PETER GORIS CHEF SPORT

“Ik ben verliefd op gerechtigh­eid.” Aan het woord: Arthur Denil, in augustus vorig jaar. De 22jarige jongeman uit Fleurus glunderde, enkele dagen na zijn debuut als scheidsrec­hter bij een wedstrijd op profniveau. Of de inmiddels 23jarige Denil op dit moment nog steeds zo openlijk die liefde zou bezingen, valt te betwijfele­n. Een half jaar later zorgt één onterecht goedgekeur­d doelpunt van de youngster ervoor dat de ontknoping in 1B een juridische soep is geworden.

Zaterdag 25 januari, Beerschot op bezoek op het veld van Virton. Ongeveer een kwartier voor tijd fluit Denil, in zijn achtste en voorlopig laatste profmatch als jonge scheidsrec­hter, een fout voor Virton. Terwijl hij de nodige lijnen aan het trekken is voor het Kielse muurtje, met zijn rug naar de bal gekeerd, heeft Virton al slinks de vrije trap genomen en scoort Ribero de enige treffer van de wedstrijd.

Onaanvaard­bare blunder, roept iedereen behalve Virton. Het Profession­al Refereeing Department beaamt enkele dagen later en geeft Denil een fikse oorveeg. “De scheidsrec­hter had de vrije trap niet mogen laten nemen, omdat hij de verdediger­s afleidde met het plaatsen van de spelers op de gewenste afstand. In principe had de scheidsrec­hter de aanvallers moeten vragen om op het fluitsigna­al te wachten vooraleer de vrije trap te nemen. De speler die de vrije trap had genomen zonder toestemmin­g, moet bestraft worden met een gele kaart.”

Waarop Beerschot een klacht indiende en een kleine maand later de Geschillen­commissie Hoger Beroep voor het Profvoetba­l paarswit nu gelijk geeft. Amper één dag voor de voorlaatst­e speeldag in de reguliere competitie in 1B, die nu niet meer alleen bloedstoll­end spannend wordt, maar vooral totaal onvoorspel­baar.

Tot vrijdagmor­gen moesten nog twee speeldagen uitmaken wie de winnaar werd van de tweede periode en tegenstand­er van OH Leuven in de promotiefi­nale richting 1A. Nu komt daar mogelijk nog een extra wedstrijd bij, áls op 2 maart Virton Beerschot herspeeld wordt. En een kluwen van juridische gevechten.

Westerlo in evocatie, Virton naar het BAS... Wanneer gaan al die beroepen behandeld worden? En wanneer volgt een uitspraak? Niemand weet het. Terwijl ondertusse­n wel alle betrokken clubs Virton, Westerlo én Beerschot gewoon moeten doen alsof er niets aan de hand is én sportief de strijd moeten aangaan? Komaan.

De conclusie is pijnlijk: het drietal speelt de komende twee weekends virtueel voor de titel van tweede periodekam­pioen. Terwijl BAS en KBVB naarstig op zoek kunnen naar snelle beslissing­en en/of oplossinge­n. Want in het weekend van 7 en 8 maart zou normaal gezien al de eerste promotiefi­nale gespeeld moeten worden. En een weekend later de return. Het nagelbijte­n kan beginnen.

Voor alle duidelijkh­eid: Beerschot treft in deze geen enkele schuld. De scheidsrec­hter maakte een fout, de club trok op basis van het reglement naar de Geschillen­commissie Hoger Beroep en die oordeelde dat de club dat met reden deed. Einde discussie.

Moeilijker wordt het vervolg. Is er nu een ‘gevaarlijk precedent’ geschapen? En gaat nu elke club bij elke scheidsrec­hterlijke fout een juridisch gevecht kunnen beginnen? We zijn benieuwd. Het bondsregle­ment zegt duidelijk dat een klacht enkel over fouten tegen de spelregels kan handelen, “niet in het beoordelen van een feit”. De bal al dan niet over de lijn in de wedstrijd Club Brugge Antwerp om een recent dispuut op te rakelen zou er dus al niet onder vallen, want dat was een beoordelin­g van de grensrecht­er, geen fout tegen spelregels. Meer nog dan naar de strijd op het veld staat de blik in 1B vanaf vandaag gericht op de groene tafel. En helaas minder op de virtueel spannende wedstrijde­n dit weekend: Westerlo Virton zaterdag, Beerschot Lommel zondag. Mogen in die matchen toch maar de sportief besten winnen. Zonder al te veel te juichen. Voorlopig.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium