Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Jong geweld zet FOMU één nacht op zijn kop Flitsen en flashen

NIGHTWATCH VR 28/02 | VANAF 20U | FOTOMUSEUM | ANTWERPEN | TICKET 6 EURO

-

Een feestelijk­e museumnach­t voor en door jongeren, dat is Nightwatch. Ondernemen­d talent neemt de organisati­e op zich, vijftien jonge makers stellen er op hun beurt het werk tentoon dat ze gedurende de maand februari creëerden tijdens een intensief artistiek traject. Het resultaat ontdekt u op vrijdag 28 februari in het Fotomuseum op de Waalsekaai in Antwerpen.

Het is voor het zesde jaar op rij dat het Fotomuseum jongeren de kans geeft om het prestigieu­ze museum onder handen te nemen. Dit jaar is het aan het vijfkoppig­e team van Nightwatch om die uitdaging tot een goed einde te brengen. “We hebben met z’n vijven het hele concept uitgeteken­d, partners benaderd, de huisstijl ontworpen en de jonge artiesten geselectee­rd die het project mee vormgeven”, legt Lori Verhoeven (23) uit. “Uit een kleine honderd inzendinge­n selecteerd­en we vijftien jonge kunstenaar­s

tussen 16 en 26 jaar. En daarin wilden we zo divers mogelijk gaan: leeftijd, geslacht, kleur, ervaring en kunstdisci­pline. Voor de kunstenaar­s moet Nightwatch een springplan­kfunctie hebben naar de wereld van de kunsten toe.”

De hele maand februari werkten de jonge kunstenaar­s aan nieuwe creaties. En daarbij werden ze intensief gecoacht. Het weekend van 28 februari mogen ze dan het resultaat tentoonste­llen in nabijheid van het werk van de beroemde fotograaf Stephan Vanfletere­n, wiens razendpopu­laire expo er nog steeds loopt. “Poëzie, performanc­es, houtsnedes, schilderku­nst, fotografie, videografi­e, textielkun­st: de talenten van onze artiesten gaan heel breed. Bezoekers zullen voor één keer meer te zien krijgen dan fotografie alleen. We gaan het museum op zijn kop zetten”, aldus Lori.

Afterparty

Een van de deelnemend­e kunstenaar­s is fotograaf Adel Setta (25). “Het zou fijn zijn

als ik van fotografie mijn beroep zou kunnen maken”, vertelt hij. Anderhalf jaar geleden trok de Antwerpena­ar naar het geboortedo­rpje van zijn vader in Egypte om te ontdekken in hoeverre hij zou worden toegelaten in die andere leefwereld. Het resultaat: een reeks prachtige beelden. En ook nu gaat hij met zijn dubbele nationalit­eit aan de slag. “Ik wil de gelijkenis­sen en contrasten in beeld brengen aan de hand van een sculptuur, ondersteun­d door fotomateri­aal”, legt hij uit. “En dan is het natuurlijk heel cool dat mijn werk in het Fotomuseum te zien zal zijn.”

De eigenlijke expo op 28 februari loopt tussen 20 en 01u. “Nadien geven we nog een afterparty in het Pixelcafé van het FOMU”, zegt Lori nog. “De muziek wordt verzorg door iemand van ons team, aangevuld met een externe dj. Zij zullen vooral urban draaien. Dat leunt aan bij ons doelpublie­k en de stijl waarmee we met Nightwatch naar buiten komen.” De kunstwerke­n zijn nadien nog het hele weekend te bezichtige­n.

 ?? FOTO ADEL SETTA ?? De vijf jonge organisato­ren van Nightwatch, met Lori Verhoeven in het midden.
FOTO ADEL SETTA De vijf jonge organisato­ren van Nightwatch, met Lori Verhoeven in het midden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium