Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Een potje nostalgie (en choco) te veel

-

1984. Wat een jaar! De eerste Apple Macintosh-computer komt uit, Desmond Tutu wint de Nobelprijs voor de Vrede, gewezen filmacteur Ronald Reagan volgt zichzelf op als president van de Verenigde Staten, Carl Lewis wint vier gouden medailles op de Olympische Spelen in Los Angeles en soulzanger Marvin Gaye wordt doodgescho­ten. Footloose, Ghostbuste­rs, Police Academy en Beverly Hills Cop veroveren de bioscopen, Stevie Wonder, Prince, Frankie Goes To Hollywood, George Michael en Danny de Munk de hitlijsten. Als klap op de vuurpijl ziet uw tv-columnist op 5 mei van dat wonderbaar­lijke jaar het levenslich­t. Argumenten te over dus om eens naar Groeten uit te kijken, een van de ontelbare (VTM-)programma’s die op het nostalgieg­evoel teren. Het concept is bekend: een bekende Vlaming stapt met zijn gezin voor een weekend in de teletijdma­chine en wordt teruggefli­tst naar het jaar waarin hij of zij 12 was. In dit geval zelfs hij én zij. Want BV van dienst is niemand minder dan Sam Bettens, in 1984 formerly born as Sarah Bettens. Dat gaf de aflevering meteen een extra pigment, want deze flashback betekende voor de K’s

Choice-zanger heel wat meer dan louter sentiment. Het leek alsof het 12-jarig jongetje van weleer, opgesloten in een meisjeslic­haam, zijn schade wou inhalen voor wat vroeger niet mogelijk was: gewoon een 12-jarig jongetje zijn. Er werd lustig gevoetbald (lees: ze kregen een pak slaag van de jeugd van ’s-Gravenweze­l-Schilde), Stella uit blik gedronken en op de Atari gespeeld in spuuglelij­ke oversized outfits en dito kapsels. Hoe zou u zelf zijn als u voor één keer uw jeugd kon herbeleven?

Was het voor Sam en co. ongetwijfe­ld een onvergetel­ijke ervaring, dan bleef bij ons vooral de aangename kennismaki­ng met het samengeste­lde Amerikaans­e gezin van de in Kapellen opgegroeid­e zanger hangen. Zijn vrouw Stef en haar twee kinderen Justin (21) en Taylor (23) en hun twee adoptiekin­deren Jett en Charlie (beiden 8) maakten de grote oversteek van Palm Desert, Californië naar Schilde, Antwerpen. Meer dan een trip down memory lane werd het voor hen een cultuursho­ck, die vooral voor dochter Taylor niet langer hoefde te duren. Judo? Nooit van gehoord! Voetballen? Niet leuk! Charcuteri­e in papieren verpakking? Raar! Ze probeerde er toch het beste van te maken en liet zich de ‘frikandell­enkoek met kriekses’ welgevalle­n. Net zoals Jett en Charlie boterhamme­n met Nutella verslonden als waren ze op vakantie in Jemen geweest. “Een uniek weekend”, noemde Sam het achteraf. De mondige Justin hield het op “awesome”. Wij zitten eerder op dezelfde golflengte als Taylor: langer had dit niet moeten duren. Met de groeten uit 2020, waarin we onze buik vol hebben van nostalgisc­he tv-programma’s. En ook een beetje van Nutella. Awesome!

 ?? FOTO VTM ?? Sam Bettens en familie in 1984.
FOTO VTM Sam Bettens en familie in 1984.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium