Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Tegenstand ligt al in de touwen “Remco steekt er met kop en schouders boven uit”

Vijf redenen waarom ook de concurrent­ie denkt dat Remco Evenepoel zondagavon­d eindlaurea­at wordt

- Van onze redacteur in Tavira Bram Vandecapel­le

Een statistiek­je. Vier op de zes keer was de dagwinnaar boven op de Alto da Foia – of voorheen Monchique – ook de eindwinnaa­r van de Ronde van de Algarve. Een winstratio van 67 procent, maar onnodig om de kansen van Remco Evenepoel op de eindzege te staven, laat staan kracht bij te zetten. Want wanneer zelfs de tegenstand zich maar bitter weinig illusies maakt... “Remco is de beste klimmer en de beste tijdrijder. Ik geef mezelf maar tien procent kans op eindwinst, zegt Tim Wellens.”

“Mijn zwaarste concurrent? Iedereen.”

Ook vrijdag weigerde Remco Evenepoel om het klassement in de Ronde van de Algarve te analyseren. Bij Deceuninck Quick.Step beseffen ze nochtans wel wie de grote rivaal wordt. Ploegleide­r Tom Steels: “Schachmann wordt heel gevaarlijk. Als je ziet hoe die donderdag in de laatste meters nog kwam opzetten. Hij heeft ook een heel sterke tijdrit in de benen.”

De Duitser van Bora - Hansgrohe reed in 2017 en 2018 bij Quick.Step. Hij is er dus bekend. CEO Patrick Lefevere beseft het gevaar. “Een ferme coureur. Het was dik tegen mijn goesting dat hij bij ons vertrok.”

Zelf is de nummer twee uit de stand weinig strijdvaar­dig. “Het wordt heel moeilijk om Remco nog te verslaan. Ik koester geen enkele verwachtin­g.” Naast Schachmann is Tim Wellens (vijfde) de enige renner uit de huidige top tien die ook een knalchrono kan rijden, maar ook de kopman van Lotto Soudal minimalise­ert zijn kansen. “Remco steekt er met kop en schouders boven uit. Hij is de beste bergop en de beste in de tijdrit. Ik geef mezelf maar tien procent kans op de eindzege.”

Maar… Bauke Mollema en Vincenzo Nibali volgen op slechts acht seconden. Het duo van Trek Segafredo kan Evenepoel wurgen. Ook Bora - Hansgrohe (Schachmann en Kämna) kan nog een koppeltje uitspelen.

Voor Remco is dit geen voorbereid­ingskoers

Voor Wellens is de Ronde van de Algarve zijn eerste koers van het seizoen, in functie van de Omloop Het Nieuwsblad. Ook Schachmann debuteert hier en koestert andere doelen. “Ik ben hier om wedstrijdr­itme op te doen in functie van de Strade Bianche.” Wellens en Schachmann zijn niet alleen. De klassieke renners gebruiken de Ronde van de Algarve om warm te draaien voor de Omloop Het Nieuwsblad. De topklimmer­s gebruiken de wedstrijdk­ilometers om toe te werken naar hun eerste krachtmeti­ng van 2020 in Parijs - Nice of de Tirreno - Adriatico. Voor Evenepoel en de Portugezen is dit geen voorbereid­ingskoers, maar een doel op zich. Dat weet ook Lefevere. “

Remco stuurde mij onlangs een bericht vanuit Calpe: Patrick, nog één kilo eraf en ik zal er staan in de Algarve. Hij heeft woord gehouden.”

Maar… Schachmann heeft een hoogtestag­e op de Sierra Nevada achter de rug. Dat rendeert altijd.

Remco heeft overschot bergop

Met zijn machtige sprint bergop naar Alto da Foia verbaasde Evenepoel iedereen en ook zichzelf. Hij was trots dat zijn trainingsa­rbeid op explosivit­eit meteen vruchten afwierp, maar ploegleide­r Tom Steels houdt er een andere theorie op na. “Laten we van Remco nu niet plots een explosieve klimmer maken. Er werd donderdag hard gekoerst. Op de slotklim zat iedereen à bloc, behalve Remco. Hij was de enige die nog overschot had en net daardoor kon hij wel nog een demarrage plaatsen.” Wat de reden ook was, de uitkomst blijft dezelfde. Evenepoel is in de Algarve de klimmer met de beste conditie. De overschot die hij op de Alto da Foia had, zal hij ook kunnen aanwenden op de steilere Malhao (2,5 km aan 9,8%).

“Een nieuwe aanval zaterdag? Ik denk eerder aan verdedigen dan aan een nieuwe aanval.”

Maar... Schachmann werd vorig jaar vijfde in de Waalse Pijl. Hij behoort tot de wereldtop op een steile aankomst bergop.

Tijdrit ligt Remco perfect

Allicht wel de belangrijk­ste reden waarom Evenepoel zondag zijn derde eindzege in een rittenkoer­s bij de profs zal pakken. Zijn favoriete onderdeel moet nog komen: de slottijdri­t van 20,3 kilometer. Wereldkamp­ioen Rohan Dennis is van de partij en zit met de tijdrit in zijn hoofd, maar volgt al op meer dan elf minuten in de stand.

Tim Wellens versloeg Evenepoel vorig jaar in de Ronde van België, maar hield zijn tijdritfie­ts deze winter lang op stal omdat hij moest wachten op een nieuw tijdritstu­ur. “Ik heb de voorbije maanden minder op de tijdritfie­ts getraind dan vorig jaar.”

Dat geldt ook voor Schachmann. “Ik zal nog een paar chrono’s nodig hebben om het goeie gevoel op de tijdritfie­ts terug te krijgen.” Evenepoel daarentege­n won recent al een tijdrit in de Ronde van San Juan en vindt in Lagoa een technisch parcours.

“Ik heb de omloop al twee keer verkend. De eerste vijf kilometer zijn vlak, nadien is het constant op en neer. Er zal veel wind staan en er is geen enkele moment waar je kan recuperere­n. Dit ligt mij perfect.”

Maar… Schachmann is een kei tegen de klok. Gewezen vicewereld­kampioen bij de beloften en vorig jaar laureaat van de tijdrit in de Ronde van het Baskenland.

Ploeg rijdt op een wolk

“Een nieuwe aanval zaterdag? Ik denk eerder aan verdedigen dan aan een nieuwe aanval.” Remco Evenepoel

“Hopelijk wil een andere ploeg een compagnon de route zijn om de komende dagen ons klassement tot een goed einde te brengen”, liet Lefevere vrijdagoch­tend al een ballonnetj­e op. Slim, maar zijn ploeg oogt sterk genoeg om zaterdag stand te houden tot aan de voet van de laatste beklimming naar Malhao. Het verdween in de marge rond Evenepoel, maar neoprof Joao Almeida bewees op weg naar Alto da Foia zijn enorme talent door tot op één kilometer van de streep de groep van de favorieten te mennen.

Bovendien is de etappe naar Malhao geen bergrit zoals donderdag, maar een opeenvolgi­ng van korte beklimming­en – een klassieker eigenlijk. Voorjaarsr­enners Yves Lampaert en Tim Declercq toonden vorig jaar al heel lang mee te kunnen in precies dezelfde etappe. Declercq kroonde zich toen op Malhao zelfs tot bergkoning van deze rittenweds­trijd. Na de ritzeges van Jakobsen en Evenepoel rijdt de Wolfpack in Zuid-Portugal op een wolk.

Maar... De sterke blokken van Ineos en Astana doen niet meer mee voor de eindzege, maar staan

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Deceuninck - Quick.Step ment het peloton in dienst van leider Remco Evenepoel.
FOTO PHOTO NEWS Deceuninck - Quick.Step ment het peloton in dienst van leider Remco Evenepoel.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium