Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Hier droom ik al maanden van”

Chris Froome start voor het eerst in officiële wedstrijd sinds horrorcras­h in juni

- GUY VAN DEN LANGENBERG­H

Exact 257 dagen nadat hij door een windvlaag tegen een muur werd geblazen, mag Chris Froome (34) voor het eerst opnieuw een rugnummer opspelden voor een officiële wedstrijd. De viervoudig­e Tourwinnaa­r herbegint zondag in de UAE Tour na maanden blessurele­ed en bijhorende revalidati­e.

12 juni 2019, vierde etappe van het Critérium du Dauphiné. Chris Froome is bezig met de verkenning van de individuel­e tijdrit met start en finish in Roanne als een windvlaag hem verrast. Aan het einde van een afdaling, met hoge snelheid en op een moment van verminderd­e concentrat­ie wordt Froome tegen een muur geblazen. De gevolgen zijn desastreus. De Brit breekt dijbeen, elleboog en enkele ribben. Een acht uur durende operatie volgt, een nog veel langere revalidati­e wordt ingezet.

Is een terugkeer op het hoogste niveau mogelijk? Froome denkt van wel, de buitenwere­ld twijfelt. Berichten als zou hij een trainingsk­amp voortijdig hebben verlaten, worden als een definitiev­e capitulati­e geïnterpre­teerd. Maar kijk, zondag koerst Froome weer, ver van huis in de warmte van de Arabische Emiraten. “Hier droom ik al maanden van”, aldus de kopman van Team Ineos. “Het zal een grote opluchting zijn om opnieuw deel uit te maken van het peloton. Dit voelt aan als een tweede kans en ik besef dat dit niet vanzelfspr­ekend is na al mijn blessurele­ed.”

Froome is optimistis­ch. “2020 is tot nu toe ongeloofli­jk goed verlopen, maar ik ben nog ver verwijderd van het niveau waarmee ik de Dauphiné verliet. Het gaat nog tijd vergen om opnieuw dat niveau te bereiken. Week na week boekte ik vooruitgan­g, maar heel veel intensieve trainingen heb ik nog niet afgewerkt. De nadruk lag en ligt nog altijd op het verbreden van de basis. Ik revalideer af en toe nog apart om het musculair evenwicht tussen linker- en rechterbee­n te herstellen.”

Ambities zijn er niet, zegt Froome. “Ik zie mezelf vooral in een dienende rol”, klinkt het. “Dit is het ideale parcours om een keer mijn benen te testen en om in het peloton terug te keren.”

Vertrouwen opdoen

Jurgen Van den Broeck verzeilde in 2013 in een vergelijkb­are situatie toen hij in het begin van de Tour zwaar ten val kwam. De opgelopen knieblessu­re zette hem een half jaar aan de kant.

“Ik ben er redelijk zeker van dat Froome met vraagteken­s aan de start zal verschijne­n”, aldus VdB. “Maar veel hangt af van de druk die je werkgever oplegt. Ik voelde me destijds door Lotto onder druk gezet, met als gevolg dat ik me forceerde. Nu denk ik niet dat dit bij Froome het geval zal zijn. Als Froome niet meer op het hoogste niveau terugkeert, hebben ze bij Ineos nog altijd alternatie­ven achter de hand. Die luxe had Lotto destijds niet.”

Er schuilen gevaren om de hoek, weet Van den Broeck.

“Als het niet loopt zoals verwacht, begin je je vragen te stellen. Waarvoor doe ik het nog, dat soort vragen. Want je mag niet vergeten dat de inspanning­en die je moet leveren na een blessure de zwaarste zijn. Hij mag alleszins niet met te hoge verwachtin­gen aan de start staan en moet gewoon blij zijn dat hij opnieuw kan koersen.”

Het kan fout gaan, beseft Van den Broeck.

“Iemand als Froome neemt straks geen vrede meer met een tiende plaats. Tegelijker­tijd speelt een aantal factoren in zijn nadeel: de leeftijd, de afnemende explosivit­eit, de eventuele schrik om opnieuw in een peloton te rijden. En vooral de wetenschap dat er nu niets meer fout mag lopen.”

Techniek

Rittensche­ma Zondag: Maandag: Dinsdag:

Woensdag: Donderdag: Vrijdag: Zaterdag:

“Ik ben er redelijk zeker van dat Froome met vraagteken­s aan de start zal verschijne­n.” Jurgen Van den Broeck Zwaar gevallen in Tour 2013

Deelnemend­e ploegen:

 ?? FOTO AFP ??
FOTO AFP
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium