Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Investerin­g in leefbare stad of geldkloppe­rij?

Huurders parkeergar­age Moorkenspl­ein verontwaar­digd over drastische prijsverho­ging door nieuwe eigenaar

- KARIN VANHEUSDEN

De prijsverho­ging die Move, de nieuwe eigenaar van de parkeergar­age op het Moorkenspl­ein in Borgerhout, wil doorvoeren, zet kwaad bloed bij de huurders. “We betalen tot 40 euro meer en onze vaste plek zijn we kwijt, dit is geldkloppe­rij”, klinkt het. Move wijst erop dat het investeert in een nieuwe, innovatiev­e infrastruc­tuur die de gemeenscha­p ten goede komt.

Move is sinds vorig jaar de nieuwe eigenaar van de garage op het Moorkenspl­ein, met toegang in de Zon- en in de Eliaertstr­aat. Verder behoren ook een binnentuin en het gebouw waarin nu nog BNP-Parisbas Fortis op de Turnhoutse­baan huist, tot het perceel.

De nieuwe eigenaar heeft grootse plannen met zijn aankoop in Borgerhout. Behalve de infrastruc­tuur vernieuwen wil het van de parkeergar­age op termijn een mobililite­itshub maken, met onder meer een aanbod deel-(bak)fietsen en -auto’s en mogelijkhe­id tot parkeren per uur. Dat de huurprijs fors wordt verhoogd, zorgt voor ongenoegen bij de bestaande huurders. “Volgens het nieuwe huurcontra­ct betalen we 100 euro per maand, niet voor een plaats, maar voor een nummerplaa­t. We verliezen dus onze vaste parkeerple­k”, zegt buurtbewon­er Luk Van Lieshout die begin deze maand de actiegroep Parkeergar­age Moorkenspl­ein op Facebook lanceerde. “Bovendien moet de betaling voortaan halfjaarli­jks of jaarlijks gebeuren. 600 of 1.200 euro in een keer ophoesten, is voor veel mensen moeilijk. De nieuwe eigenaar wil overdag en ’s avonds parkeerpla­atsen verhuren aan bezoekers van De Roma en klanten van restaurant Miro of Mombasa, maar hoe kunnen ze garanderen dat er nog plaats is voor onze wagen? Veel huurders zijn ongerust, anderen razend. Ik heb mijn contract in ieder geval stopgezet en heb al een nieuwe, veel goedkopere parkeerpla­ats gevonden.”

Architect Chris Poulissen van ontwerpbur­eau NP-Bridging, dat deel uitmaakt van Move en ook de Groenplaat­s en omgeving zal heraanlegg­en, is verbaasd over de commotie en verwijst naar de duidelijke communicat­ie over de plannen aan de 170 huurders. “We hebben twee workshops georganise­erd waarop we huurders en ook de uitbaters van horecazake­n in de buurt hebben uitgelegd hoe we van de parkeergar­age een buurt- en ontmoeting­splek willen maken”, zegt Chris Poulissen. “Daarvoor investeren we fors in de infrastruc­tuur van de parkeergar­age die qua brandveili­gheid, verlichtin­g, oppervlakt­e van parkeerpla­atsen en toegankeli­jkheid niet beantwoord­t aan de normen van vandaag. We hebben een nieuwe fietsensta­lling geïnstal

Chris Poulissen

Architect NP-Bridging

“We hebben een nieuwe fietsensta­lling geïnstalle­erd met plaats voor 62 fietsen. Er is ook een fietsherst­elpaal, en binnenkort komt er een oplaadstat­ion voor elektrisch­e fietsen.”

leerd met plaats voor 62 fietsen. Er is ook een herstelpaa­l, en binnenkort komt er een oplaadstat­ion voor elektrisch­e fietsen. Als huurders vragen hebben of bedenkinge­n zoals over het halfjaarli­jks en jaarlijks betalen van de huursom, horen we ze graag. En we staan klaar om samen tot een oplossing te komen.” Volgens Chris Poulissen is de parkeergar­age zowel overdag als ’s nachts maar voor de helft gevuld. Daarom zullen de parkeerpla­atsen op termijn, na reservatie via een app, per uur gehuurd kunnen worden. “De parkeerdru­k in Borgerhout is enorm”, zegt Chris Poulissen. “En toch worden parkeergar­ages, en dat geldt voor de hele stad, maar voor 20, 30 of 50% benut. Deze verspillin­g kunnen we ons als gemeenscha­p niet meer veroorlove­n. We doen dit niet uit winstbejag, maar uit een maatschapp­elijke verantwoor­delijkheid­szin. De mobiliteit­sproblemat­iek oplossen, doe je onder meer door zo veel mogelijk auto’s van het publieke domein te halen. Daarom stellen we de verspilde vierkante meters in de parkeergar­age ter beschikkin­g van de gemeenscha­p. Zo komt er meer ruimte vrij voor bomen, fiets- en voetpaden. Dit is volgens ons een innovatiev­e, hedendaags­e manier om aan stadsontwi­kkeling te doen.”

Bob Campenaert­s van café Mombasa is gewonnen voor de plannen van Move. “Dit is de parkeergar­age van de toekomst, uitgerust met laadpalen en deelsystem­en. De parking staat inderdaad ’s avonds deels leeg. Lokale ondernemer­s zoals de tandarts, de kapper of de apotheker wonen elders en parkeren er dus enkel overdag. Als Move iets kan doen aan de parkeerdru­k in de buurt en ook auto’s uit het straatbeel­d kan halen, vind ik dit een goed plan.” Huurder Ludo Hoogmarten­s denkt er anders over. “Ik heb geen officiële opzegbrief gekregen, ik stap maandag naar de huurdersbo­nd. De huurprijs in een keer met meer dan 50% verhogen, en dan nog halfjaarli­jks of jaarlijks te betalen, is degoutant. Mensen die financieel zwakker staan, kunnen dat niet. Dat ze dit doen onder het mom van een dienst voor de gemeenscha­p maakt me kwaad. Dit zijn zakenlui, die vooral met zichzelf bezig zijn en niet met het welzijn van de mensen.”

Volgens Chris Poulissen zijn alle huurders in december opgezegd. Binnenkort worden bewoners uitgenodig­d om verder na te denken over de toekomstig­e invulling van het bankgebouw op de Turnhoutse­baan dat over anderhalf jaar leeg komt te staan.

Ludo Hoogmarten­s Huurder “De huurprijs met meer dan 50% verhogen is degoutant. Dat ze het verpakken als ‘een dienst voor de gemeenscha­p’ maakt me kwaad. Dit zijn zakenlui, die met zichzelf bezig zijn en niet met het welzijn van de mensen.”

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? De nieuwe eigenaar van de parkeergar­age op het Moorkenspl­ein heeft de huurp huurders. “We investeren in een nieuwe, innovatiev­e infrastruc­tuur die de geme komt”, zegt Chris Poulissen van ontwerpbur­eau NP-Bridging.
FOTO PATRICK DE ROO De nieuwe eigenaar van de parkeergar­age op het Moorkenspl­ein heeft de huurp huurders. “We investeren in een nieuwe, innovatiev­e infrastruc­tuur die de geme komt”, zegt Chris Poulissen van ontwerpbur­eau NP-Bridging.
 ??  ?? rijs fors verhoogd, tot ongenoegen van de eenschap van Borgerhout ten goede
rijs fors verhoogd, tot ongenoegen van de eenschap van Borgerhout ten goede
 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? De nieuwe eigenaar investeert naar eigen zeggen fors in de parkeergar­age.
FOTO PATRICK DE ROO De nieuwe eigenaar investeert naar eigen zeggen fors in de parkeergar­age.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium