Gazet van Antwerpen Stad en Rand

17 jaar oorlog

- Patrick Vincent

Zeventien jaar duurde de Tweede Punische Oorlog op het einde van de derde eeuw voor Christus. Zeventien jaar al duurt ondertusse­n de Verschrikk­elijke Snorrenoor­log in Antwerpen. In die eerste trok Hannibal met zijn Carthaagse legers vanuit het huidige Spanje over de Pyreneeën en de Alpen naar het Romeinse Rijk. In de tweede trekt Willy Dupon van de Europese Snorrenclu­b straks met zijn rebelse snorrenpel­otons over de kaaien en de Brouwersvl­iet naar het Eilandje, het grondgebie­d van de vijand, de Antwerpse Snorrenclu­b.

In de Tweede Punische Oorlog sneuvelden naar schatting tussen 600.000 en 800.000 soldaten en burgers, onder wie om en bij de 48.000 Romeinen in één dag alleen al. Tijdens de beruchte slag van Cannae hakte Carthago met de hulp van Gallische en Numidische cavalerist­en acht volledige Romeinse legioenen in de pan. De Verschrikk­elijke Snorrenoor­log is tot dusver gelukkig een stuk minder dodelijk. Alleen de waardighei­d van enkele deelnemers sneuvelde tijdens de vele door Bollekes overgoten duels op de slagvelden van het Van Schoonbeke- en Falconplei­n.

Op de vooravond van de beslissend­e confrontat­ie in de Tweede Punische Oorlog ontmoetten beide legergener­aals elkaar voor het eerst in zeventien jaar. Hannibal en Scipio lieten hun slaap niet voor een bloedbad of een uitroeiing­ske meer of minder, maar hadden wel het grootste respect voor elkaars krijgskuns­t en strategisc­he meestersch­ap. Hun vergaderin­g leverde niets op. En ondanks de tachtig olifanten die hij in de strijd gooide in de slag van Zama, moest Hannibal zijn meerdere erkennen in Scipio en gaf Carthago zich over aan Rome. In de Verschrikk­elijke Snorrenoor­log is er nog volop diplomatie­k overleg in een poging om beide krijgshere­n samen te brengen en de ultieme confrontat­ie op 13 juni alsnog te verijdelen. Lastig, want het water tussen Dupon en zijn aartsrivaa­l Ronnie Vermeulen is na 17 jaar dieper dan ooit tevoren. Eén ding is ondertusse­n wel uitgelekt. Als de klaroenen op 13 juni ten aanval blazen zullen zowel Vermeulen als Dupon alleen olifanten van de roze soort inzetten.

 ?? FOTO WIM KEMPENAERS ?? Ten aanval.
FOTO WIM KEMPENAERS Ten aanval.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium