Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Zonder tram 7 geraak ik niet op de exotische markt”

Onze journalist­e rijdt mee op tram 7 van Mortsel naar het MAS

-

Volgens de toekomstpl­annen van De Lijn, die TreinTramB­us kon inkijken, zou tram 2 ingekort worden en zouden lijnen 4 en 7 zelfs geschrapt worden. Voor vaste gebruikers hebben de lijnen nochtans vaak een onmisbare functie. De lijnen brengen mensen van Mortsel, Berchem, Hoboken en Deurne naar de Koekenstad én vormen in het centrum echte stadslijne­n. Uw krant sprak op de 4 en de 7 met de passagiers en testte alternatie­ve routes uit.

Tram 7, die Mortsel en Berchem met het Eilandje verbindt en het stadscentr­um doorkruist, dreigt te verdwijnen. De Lijn heeft daarvoor een concreet plan op tafel liggen. Als compensati­e wil de vervoersma­atschappij de capaciteit op tramlijn 15 verhogen. Maar is dat wel voldoende?

Tram 7 is een van de weinige tramlijnen die de binnenstad bovengrond­s doorkruise­n. Van Mortsel tot aan de halte Harmonie rijdt hij dezelfde route als tramlijn 15. Vanaf daar vervoert hij zijn reizigers via de Mechelsest­eenweg langs de Oudaan, de Meirbrug en de Sint-Katelijnev­est en rijdt hij langs de Sint-Paulusplaa­ts om te eindigen aan het MAS.

Vandaag rijdt de lijn met een handicap. Een kapotte wissel aan het Gemeentepl­ein in Mortsel die maar niet hersteld wordt, maakt dat Mortselaar­s een voorsmaakj­e krijgen van wat hen in de toekomst te wachten staat: tram 15.

“Hij is al afgeschaft sé”, glimlacht Marc (66) terwijl hij uitstapt in de Koninklijk­elaan in Berchem waar tram 7 het voorlopig voor bekeken houdt. “Om naar het MAS te gaan heb je nog een alternatie­f met tram 1. Al moet je dan wel een stukje stappen. Maar tot in de Minderbroe­dersrui en de Sint-Paulusplaa­ts geraak je niet meer.”

We nemen de proef op de som. Valt tram 7 weg, dan is het bus 17 die je het dichtst bij de Sint-Paulusplaa­ts afzet. Aan de halte ‘Van Schoonbeke­plein’ om precies te zijn. Om daar te geraken moeten we eerst tram 15 nemen, afstappen aan het Operaplein om vervolgens te wandelen naar de Rooseveltp­laats en daar bus 17 te nemen. Of dat vlot verliep? Wel. Toeval of niet, maar op het ogenblik dat we tram 15 wilden nemen, leek die daar niet veel zin in te hebben. Twee trams kwamen er niet door. Geen goed begin. Wanneer we eindelijk kunnen opstappen, verloopt de rit naar het Operaplein wel probleemlo­os. We timen. 25 minuten van Mortsel tot hier. Dat we langer onderweg zullen zijn dan met tram 7, wordt al snel duidelijk.

We nemen de roltrap en wandelen naar de Rooseveltp­laats. Waar is de bushalte? Er wordt volop gewerkt en de oorspronke­lijke halte wordt niet bediend. Verdomme. Plotseling zien we bus 17 voorbijrij­den. We lopen achter de bus die stopt in de Van Stralenstr­aat aan de andere kant van het Atheneum. Gelukkig is de buschauffe­ur behulpzaam en wacht hij tot we de laatste meters hollen. “Je moet het hier goed in het oog houden. Het verandert allemaal zo vaak”, zegt hij bijna verontschu­ldigend.

Onze timer staat op 41 minuten wanneer we afstappen aan de halte ‘Van Schoonbeke­plein’. Het laatste stukje naar de SintPaulus­plaats moeten we nog wandelen. Afklokken doen we op 49 minuten. Wie dus van de Gemeentepl­aats in Mortsel tot aan de Sint-Paulusplaa­ts wil en daarbij zo min mogelijk wil wandelen, zal daar 19 minuten langer over doen dan vandaag met tram 7. Minuten die er vooral bijkomen in het centrum van Antwerpen. “Je moet er maar geraken hé”, foetert Katerin Bilmeyer (63). Ze is niet te spreken over de plannen van De Lijn. “Ik word er niet jonger op en ik ben niet goed ter been. Hoe geraak je nog tot in de stad? De noord-zuidverbin­ding heb je wel. Maar in het centrum wordt het almaar moeilijker om je met de tram te verplaatse­n. Verwachten ze dat iedereen te voet of met de fiets gaat? Als je oud bent of met een kinderwage­n rijdt, ben je gezien. Ik houd mijn hart vast voor wat er gaat gebeuren. Als tram 7 wordt afgeschaft, dan zal ik ’s ochtends ook een halfuur vroeger moeten opstaan om op tijd op mijn werk te geraken in de Oudeleeuwe­nrui.”

Zal ook niet meer 17 UZA bediend worden: de volledige Mechelsest­eenweg. Wie daar moet zijn, zal moeten wandelen vanaf de halte Harmonie. Wie naar het Sint-Vincentius­ziekenhuis moet of naar het Konink

 ??  ??
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Tram 7 dreigt te verdwijnen. Dat is geen goede zaak.
FOTO JORIS HERREGODS Tram 7 dreigt te verdwijnen. Dat is geen goede zaak.
 ?? JORIS HERREGODS FOTO ?? Het is druk op tram 7. Dat de lijn wordt afgeschaft begrijpt niemand.
JORIS HERREGODS FOTO Het is druk op tram 7. Dat de lijn wordt afgeschaft begrijpt niemand.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium