Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Hoe moet ik naar de stad als de 4 verdwijnt?”

Onze reporter reist mee op tram 4 en zoekt meteen alternatie­ven

- ANDREAS ROTTY

Als deel van de toekomstpl­annen van De Lijn zou ook lijn 4 geschrapt kunnen worden. Die verbindt de Hobokense Kioskplaat­s met de Groenplaat­s en loopt verder door naar Silsburg, in Deurne. Een lijn die zowel de districten met het centrum verbindt, als een echte stadslijn is.

“Ik neem tram 4 vaak om iets te gaan drinken in de cafeetjes op de Groenplaat­s. Een andere rechtstree­kse verbinding is er niet. Ik zou niet weten hoe ik er moet geraken met de bus”, vertelt student Georges Nlend Nlend (21). Hij wacht op de 4 aan de halte bij de kerk op de Kioskplaat­s. Het is een nieuwe halte die er is gezet als deel van een totale heraanleg van de Kiosplaats. Het zou dus kunnen dat in de toekomst enkel tram 2 er nog langs rijdt. Tijdens die heraanleg van de Kioskplaat­s ging in Hoboken een hardnekkig gerucht de ronde dat tram 2 niet meer tot de Kioskplaat­s zou rijden. Dat ontkende De Lijn met klem. En de vervoersma­atschappij heeft daarmee ook niet gelogen. Maar nu blijkt dat er plannen zijn om de andere Hobokense stadsverbi­nding te schrappen. Daarbij, in dezelfde plannen zou tram 2 niet meer tot in Merksem rijden.

Petitie

De petitie Tram 4 moet blijven rijden in Hoboken was vrijdagnam­iddag al zo’n drieduizen­d keer onderteken­d. Maar sommigen kunnen het wegvallen van een tramlijn zonder veel moeite relativere­n. “Ik neem tram 4 best vaak naar de Groenplaat­s”, vertelt Abdulrahma Hasan (26) met het beetje Nederlands dat hij machtig is. Hij is afkomstig uit de Syrische stad Aleppo. “Maar ik kan evengoed tram 2 nemen tot het Centraal Station. Dan wandel ik de rest wel over de Meir. Heel mooie straat.”

Ook voor bezoekers van de stad is een stadslijn als de 4 handig. “We zijn juist naar de tentoonste­lling van Vanfletere­n in het Fotomuseum geweest, erg mooi”, vertellen Arlette Janssens en Ivette Timmerman uit Ertvelde en Zelzate. “Nu nog even winkelen in de Inno op de Meir. We doen alles de hele dag met de tram omdat te voet wat moeilijk is, onze auto hebben we aan de P&R op Linkeroeve­r laten staan.”

Bus 13 of 14

Er zijn natuurlijk altijd alternatie­ven in stedelijk openbaar vervoer. Bij wijze van test zochten we een alternatie­ve route van het Instituut Tropische Geneeskund­e (ITG) naar de Kioskplaat­s. De snelste optie lijkt de halte ‘Kasteelple­instraat’ op de Leien. Daarvoor maken we een wandeling van het ITG door de Kronenburg­straat en de Kasteelple­instraat. Daar kunnen we bussen 13 of 14 nemen, die tot in Hoboken dezelfde route afleggen. In 29 minuten zijn we op de Kioskplaat­s. Dat is niet bijster veel langer dan de ongeveer 23 minuten durende tramrit. Al moet u wel goed ter been zijn.

De tram rijdt van de Groenplaat­s naar Silsburg in Deurne. Leonie Cornelis (71) woont in Borsbeek, maar voelt zich nog een echte Antwerpse. “Ik heb heel mijn leven in Antwerpen gewoond en gewerkt. Ik ga dus dagelijks naar de stad om wat rond te lopen. Als tram 4 verdwijnt, zou ik in de Quellinstr­aat bus 20 nemen. Maar dat is wel ver van de Groenplaat­s.”

Kyara Claes (13) stapt bij het station in Berchem op en moet tot de eindhalte mee. “Ik kan tram 9 ook nemen als tram 4 niet meer zou rijden, maar dan moet ik nog een halfuur wandelen, echt wel lang. De tram is beter dan de bus omdat er meer trams dan bussen voorbijkom­en.”

Tram 24

Ook vanaf Silsburg testen we een alternatie­ve reisweg die nodig kan zijn als tram 4 wegvalt. We gaan naar het Mechelsepl­ein, waar mogelijk ook tram 7 wegvalt. Tram 24 heeft ook een terminus aan Silsburg en lijkt de meest logische optie. Na ongeveer 24 minuten, tijdens een op gang komende spits, stappen we aan halte Roma af om in premetrost­ation Zegel de 10 te nemen, zo slaan we de bovengrond­se drukte van de Turnhoutse­baan over. Die komt op de Leien boven en al snel zijn we aan de Nationale Bank. Van daar is het nog maar enkele minuten stappen naar het Mechelsepl­ein. De totale reistijd is 42,5 minuten, waar die anders wat minder dan een halfuur zou zijn.

 ?? FOTO NATTIDA-JAYNE KANYACHALA­O ?? Tram 4 rijdt van Hoboken naar Silsburg in Deurne.
FOTO NATTIDA-JAYNE KANYACHALA­O Tram 4 rijdt van Hoboken naar Silsburg in Deurne.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium