Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Amsterdam promoot wonen buiten centrum

Zoekmachin­e toont woonopties met goede verbinding naar de stad

- REBECCA VAN REMOORTERE

De gemiddelde huizenprij­s van een koopwoning in Amsterdam kwam in het derde kwartaal van vorig jaar voor het eerst boven een half miljoen euro. Een huis kopen in Amsterdam wordt stilaan onbetaalba­ar en dat beseft het gemeentebe­stuur ook. Amsterdam stelt nu een map ter beschikkin­g met andere woonopties binnen een uur van de stad.

De gemiddelde prijs voor een koopwoning ligt in heel Nederland op 314.000 euro, in Amsterdam was dat het laatste kwartaal van vorig jaar liefst 507.475 euro, zo’n 35.000 euro hoger dan een kwartaal daarvoor. Ter vergelijki­ng, in Antwerpen werd een huis in 2019 voor gemiddeld 297.000 euro verkocht. Vorig jaar nog was er veel te doen over de verkoop van een rijhuis in een van de betere Amsterdams­e buurten voor anderhalf miljoen euro en in diezelfde buurt stond er in januari al opnieuw een rijhuis te koop voor 1,55 miljoen euro. Dat is goed voor 82% meer dan de aankooppri­js twee jaar geleden.

In het kort: een huis kopen in Amsterdam is lang niet meer voor iedereen weggelegd. Wie op zoek is naar een woning kan dus maar beter het zoekgebied uitbreiden naar de rand van de stad om dan naar de stad te pendelen. Dat is ook het geval voor de vele expats die Amsterdam aantrekt. Die expats zorgen voor spanningen in de stad en leggen meer druk op het aanbod op de woningmark­t, waardoor de prijzen alleen maar stijgen.

Pendeltole­rantie

Vaak zijn buitenland­se nieuwe inwoners niet echt op de hoogte van de mogelijkhe­den voor woonwerkve­rkeer in en rond hun nieuwe thuisstad. Daarom roept Amsterdam nu MapItOut in het leven.

Dat is een kaart die alle opties toont om van een bepaalde plek in de rand naar Amsterdam te geraken. Dat maakt het gemakkelij­k om woonmogeli­jkheden, dagelijks woon-werkverkee­r en zelfs (internatio­nale) basisschol­en op verschille­nde afstanden te verkennen. De map laat zien in hoeveel tijd je vanaf een bepaalde plek in de stad geraakt zonder de auto te nemen, maar met openbaar vervoer en/of met de fiets. Zo moet een woonplaats kiezen op termijn meer gebaseerd worden op reistijd dan op afstand.

Volgens de Nederlands­e hoogleraar demografie Clara Mulder hebben mensen een bepaalde pendeltole­rantie. Die ligt in Neder

Clara Mulder

Nederlands­e hoogleraar demografie “Een kwartier pendelen is ideaal, meer dan 45 minuten geldt als ineffectie­f en hinderlijk.”

land rond de drie kwartier. “Een kwartier is ideaal, meer dan 45 minuten geldt als ineffectie­f en hinderlijk. Als men die langere reistijd toch accepteert, dan komt dat omdat een woning van de gewenste kwaliteit anders niet haalbaar is”, zegt ze in De Volkskrant. MapItOut kwam er in de eerste plaats dus voor de internatio­nale werknemers in Amsterdam, maar kan door iedereen gebruikt worden. De technologi­e is ook open source gemaakt zodat MapitOut nog breder ingezet kan worden. Ook voor Antwerpen kun je de zoekoefeni­ng al maken.

De zoekmachin­e is beschikbaa­r via mapitout.iamsterdam.com.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium