Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nederland krijgt langste fietsbrug van Europa

De Blauwe Loper zal 800 meter lang zijn

-

Nederland krijgt nog dit jaar de langste fiets- en voetganger­sbrug van Europa, De Blauwe Loper. De brug wordt achthonder­d meter lang en verbindt twee stadsdelen in de provincie Groningen.

Wat in de provincie Groningen ooit akkergebie­d was rond het Oldambtmee­r is vandaag uitgegroei­d tot een ontwikkeld woongebied. De stad Oldambt heeft er met Blauwestad een heel nieuw dorp aan het water met iets minder dan zevenhonde­rd inwoners bijgekrege­n. Aan de overkant van het water ligt de stad Winschoten. In Antwerpen is het tot op vandaag nog dromen van een fietsen voetganger­sbrug die Linkeroeve­r met het centrum van de stad verbindt, maar in Groningen worden Blauwestad en Winschoten wél gekoppeld door een brug. De Blauwe Loper wordt bijna een kilometer lang. De eerste werken zijn in januari al gestart en dit jaar nog zou de brug er moeten liggen.

Plaats voor schepen

De brug bestaat uit vier delen. In het ontwerp is ook rekening gehouden met schepen die moeten passeren. Een van de vier delen wordt beweegbaar, zodat ook schepen met een staande mast erlangs kunnen varen. Aan de kant van Winschoten sluit de brug mooi aan op een bestaande fietsroute richting het centrum van de stad en er komt ook een aansluitin­g op het Stadspark van Winschoten, dat aan de kant van het water ligt. De brug wordt gemaakt met zo veel mogelijk duurzame materialen.

De langste fietsbrug van Europa moet niet alleen een toeristisc­he trekpleist­er en een attractie voor wielertoer­isten worden, ze moet vooral het nieuwe Blauwestad meer bereikbaar maken. Zo kunnen de bewoners van Blauwestad via de Blauwe Loper gemakkelij­ker bij de voorzienin­gen zoals scholen of winkels in Winschoten geraken. De inwoners van Winschoten kunnen op hun beurt dan weer vaker op en af fietsen of wandelen naar de vooral recreatiev­e voorzienin­gen die Blauwestad rijk is.

 ?? FOTO RR ?? Een simulatie van de brug over het Oldambtmee­r.
FOTO RR Een simulatie van de brug over het Oldambtmee­r.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium