Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Op het Koningin Astridplei­n is het fietspad van iedereen

Drukte en chaos op Antwerps stationspl­ein zorgen vaak voor irritatie en gevaarlijk­e situaties Ondanks alle fileleed blijven we kiezen voor de auto. Dat moet anders als we tegen 2030 de modal shift 50/50 willen halen. Het plan is dat we de helft van onze v

- PATRICK VAN DE PERRE

“Je moet hier goed uit je doppen kijken om niet omver te worden gereden door een fiets. En als fietser is het onafgebrok­en slalommen tussen de mensen die op en af een bus stappen. Levensgeva­arlijk is dit stuk van het Koningin Astridplei­n niet, maar comfortabe­l is het evenmin”, zegt Alexandra. De jonge vrouw staat niet alleen met haar mening over de bushalte aan de kant van het Radisson Blu Hotel.

Het duurt niet lang om het Koningin Astridplei­n op zijn best te zien. Terwijl tram 11 vanuit de Gemeentest­raat rechts het plein opdraait, manoeuvree­rt een bus van de lagekosten­maatschapp­ij Flixbus zich in de best mogelijke positie om hetzelfde te doen.

Achter de bus sluit een automobili­st stiekem aan om even later ruim tien minuten lang met draaiende motor stil te staan aan het station. Niet meteen volgens het boekje, maar nood breekt wet, vindt de bestuurder. En dan zoekt een bus die mensen van en naar de luchthaven van Zaventem brengt zich ook nog eens een plekje op het plein tussen twee geparkeerd­e Flixbussen.

Een aantal van de reizigers van deze Flixbussen haast zich naar hamburgerr­estaurant Quick voor een snelle hap. Take away, want anders is het risico dat de bus zonder hen richting Parijs of Amsterdam vertrekt te groot. “Het is niet anders”, zegt de Nederlands­e bestuurder van een Flixbus na even aandringen.

“Er is op het plein te weinig plaats om alle bussen die hier stoppen een plekje te geven. Wanneer de tram langsrijdt, blijkt soms dat er een bus op de sporen staat. Het is hier iedere keer opnieuw behelpen. Het beste zou zijn dat we elders een stopplaats zouden krijgen. Ik hoor weleens dat daar over wordt nagedacht. Maar voorlopig lijkt het erop dat we hier nog wel even zullen staan. Iedereen doet hier vaak ook maar wat. De verkeersre­gels worden nogal soepel geïnterpre­teerd en dat zorgt voor problemen.”

Orde in de chaos

Problemen zijn er ook aan de bushalte van De Lijn tegenover het Radisson Blu Hotel op het plein. Het fietspad loopt pal door de plek waar dagelijks honderden mensen wachten om de bus te nemen naar het noorden en het oosten van de provincie. Het leidt niet zelden tot acrobatisc­he acties van zowel fietsers als wachtende forenzen. Richard, die met zijn vrouw op de bus naar Lille staat te wachten, heeft een paar oplossinge­n om een beetje orde in de chaos te scheppen. Hij doet zijn verhaal onbewust in het midden van het fietspad. “Dat bedoel ik dus. Veel mensen beseffen zelfs niet dat ze op het fietspad staan. Het zou al een flinke stap vooruit zijn als er een duidelijk onderschei­d zou gemaakt worden tussen het voet- en het fietspad. Paaltjes bijvoorbee­ld of markeringe­n in de vorm van een fiets op het pad. Het liefst fluorescer­end.”

Fleur is het met de man eens. “Mensen weten vaak niet waar ze moeten staan en voor fietsers is het hier onafgebrok­en slalommen tussen de op- en afstappend­e reizigers. Misschien is het nog beter om het fietspad rond het plein te leggen. Zo komen de verschille­nde

Fleur

“Misschien is het een idee om het fietspad rond het plein te leggen.”

Richard

“Het zou al veel helpen als de fietspaden duidelijke­r gemarkeerd worden. Voetganger­s beseffen nu vaak niet dat ze op het fietspad staan.”

pleingebru­ikers aan de bushalte niet met elkaar in conflict.”

Ondertusse­n gaat alles zijn gangetje op de rand van het Koningin Astridplei­n. Fietsers rijden bellend over het fietspad. Voetganger­s zetten snel een stap achteruit. Of niet. Alexandra is er niet van overtuigd dat het fietspad rond het plein leggen een oplossing is. “Fietsers kiezen altijd de kortste weg en die is langs hier. Ik kan het weten want ik sta nu op de bus te wachten, maar meestal kom ik hier met de fiets voorbij.”

Trager rijden

In Gazet van Antwerpen las de vrouw enkele maanden geleden het verhaal van Deense stedenbouw­kundige Mikael Colville-Andersen. “Tijdens een bezoek aan de Nationales­traat pleitte hij voor bredere fietspaden en het scheiden van auto’s en openbaar vervoer. Tja, dat is niet wat we hier zien. Maar ik begrijp dat het niet eenvoudig is om op dit plein iedereen zijn plaats te geven. Het blijft voorlopig dus vooral opletten geblazen.”

Voorzichti­g zijn en opletten voor andere gebruikers zijn argumenten die wel vaker terugkomen. “Echt gevaarlijk is het hier niet omdat de meeste fietsers vanzelf trager gaan rijden wanneer ze op het Koningin Astridplei­n komen. En ja, dat iedereen hier door elkaar loopt en fietst zorgt weleens voor irritatie. Toch heb ik hier nog nooit een ernstig ongeval zien gebeuren”, zegt Sakina.

De vrouw wacht op de bus richting Borgerhout. Wanneer die arriveert, stapt er een tiental mensen op. Een fietser moet bruusk remmen. Een andere omzeilt de groep door zijn weg via het voetpad verder te zetten.

Op dat moment rijdt er een Flixbus de Carnotstra­at in. Met enige moeite, want door de scherpe bocht wordt al het verkeer opgehouden. Een fietser staat geïrriteer­d voor het groene licht te wachten en ook de bus van De Lijn kan niet verder. “Er is hier wel heel veel verkeer op een kleine oppervlakt­e. Dat zorgt voor de grootste problemen. Niemand kan hier echt ongehinder­d vooruit”, zegt Sakina.

Alexandra

“Fietsers kiezen altijd de kortste weg en die is langs de bushalte hier.”

 ?? FOTO'S WALTER SAENEN ?? Fietsers moeten op het Koningin Astridplei­n slalommen tussen de wachtende passagiers van De Lijn en voetganger­s die het fietspad ook gebruiken.
FOTO'S WALTER SAENEN Fietsers moeten op het Koningin Astridplei­n slalommen tussen de wachtende passagiers van De Lijn en voetganger­s die het fietspad ook gebruiken.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium