Gazet van Antwerpen Stad en Rand

HEET VAN DE TONG...

Lachen in de carnavalss­toet: met alles en iedereen?

-

Mohammed

Met de Joden spotten is gemakkelij­k en ongevaarli­jk. Het zijn rustige mensen. Ik daag Aalst uit om met Mohammed te spotten. Dan zullen we wel zien of ze ook zo’n grote mond zullen hebben.

RAFAEL DAUM, ANTWERPEN

Waarheid

Wat niet lachend kan gezegd worden, is de waarheid niet.

PAUL PLEYSIER, ANTWERPEN

Cirkel doorbreken

Er zijn grenzen: lachen met de Holocaust en WO II kan niet door de beugel. De carnavalss­toeten moeten wel blijven bestaan. Als er elk jaar met de Joden wordt gelachen zal dit het niveau van de stoet van Aalst naar beneden halen. Het zal dan geen neutrale stoet meer zijn en de Joden halen dan hun slag thuis om Aalst verder af te kraken. De cirkel moet doorbroken worden.

MARC ROMBOUTS, EKEREN

Bemoeienis

Carnaval is carnaval. Moeien wij ons met wat in Jeruzalem gebeurt?

JAN DE VADDER, TREMELO

Humor moet altijd kunnen

Humor moet altijd mogelijk zijn! Over alles en iedereen moet er kunnen worden gelachen. Al deze zaken, zoals ook het zwartepiet­verhaal en dergelijke, is gewoon problemen zoeken waar er geen zijn. Dit is gewoon belachelij­k.

DARIO NEYTS, ANTWERPEN

Verkiezing­spropagand­a

De minister van Buitenland­se Zaken van Israël stoort zich aan de stoet in Aalst. Mij stoort het dat de internatio­nale gemeenscha­p voor de Palestijne­n in de Gazastrook een luchthaven en haven bouwde (dus betaalde!) die Israël prompt vernielde. Dat vind ik een pak erger. Het lot van de Palestijne­n op een te klein gebied en dan nog bezet, dat is erger dan een paar poppen in papier maché: dat is humor en dat moet kunnen. Vroeger was er Spitting Image met plasticine poppen en zeer zware humor. Dat vonden de mensen ook goed. De tussenkoms­t van Bart Somers? De verkiezing­spropagand­a is begonnen, niet meer niet minder. Zie ook het voorstel van Groen over eigen taal

AXEL ITALIS, ANTWERPEN

Met iedereen maar niet met mij

Als een karikaturi­st alles mag, dan zeker een carnavalis­t. Tegenwoord­ig is iedereen te snel op zijn tenen getrapt. Men mag de draak steken met alles, maar “niet met mij”.

WILLY VERLEYSEN, ESSEN

Verzuurd

Lachen met iedereen met carnaval mag én moet. Het leven is al serieus en gepolarise­erd genoeg. Het gebrek aan zelfspot bij sommige verzuurde Joden zegt meer over hen dan over de leutige bende van Aalst. WIM ROSSEAU, KRUIBEKE

Lach met jezelf

Goeie raad voor iedereen: kijk eens in de spiegel en lach eens goed met wat je ziet. Ik heb het gehad met die opgefokte ‘ik voel mij beledigd-cultuur’. Moedwillig kwetsen is laag en verwerpeli­jk, jezelf het middel- punt van de wereld vinden ook.

MARC VAN GASSE, DEURNE

 ?? FOTO CARLO COPPEJANS ??
FOTO CARLO COPPEJANS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium