Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerpse fietser kampioen in het overtreden van regels

Vooral Antwerpena­ars nemen verkeersre­gels niet zo nauw, blijkt uit studie van verkeersin­stituut Vias

- SACHA VAN WIELE

De fietsers in de provincie Antwerpen zijn lakser in het naleven van de verkeersre­gels in vergelijki­ng met de andere provincies. Ze rijden meer dronken, zonder fietslicht, door het rood of tegen de rijrichtin­g op het fietspad.

Dat blijkt uit de cijfers van de Nationale VerkeersON­veiligheid­senquête 2020 van het verkeersin­stituut Vias. Er zijn zesduizend mensen bevraagd. De focus van deze enquête ligt nu op fietsers. In de provincie Antwerpen is er een steekproef onder 719 fietsers. “We peilden naar het gedrag van de fietsers, maar niet waaróm ze dit gedrag uitten”, zegt Stef Willems, woordvoerd­er van Vias. Algemeen is vast te stellen dat er meer Antwerpena­ars fietsen (74%) dan de rest van Vlaanderen (69%). In de provincie Antwerpen wordt ook meer het openbaar vervoer (62%) gebruikt. Het Vlaams gemiddelde is 56%. Er zijn minder automobili­sten: 82% in Antwerpen tegen 87% in Vlaanderen.

Drukker en drukker

“Het wordt elk jaar drukker op de fietspaden en dit zorgt ook voor spanningen. We probeerden dit nu te objectiver­en met onze bevraging. De resultaten zijn geen aanklacht tegen de fietsers, maar we zien wel dat heel wat fietsers het niet zo nauw nemen met de verkeersre­gels. Sommigen verdedigen zich door te zeggen dat ze niemand anders in gevaar brengen, maar dat klopt niet. Wie door het rood rijdt of tegen de

richting rijdt op een fietspad, brengt anderen wel in gevaar.” Aan de fietsers werd gevraagd of ze al eens de verkeersre­gels overtreden. Opmerkelij­k is dat in de provincie Antwerpen meer bevestigen­d werd geantwoord dan in de andere provincies. Zes op de tien fietsers in de provincie Antwerpen gaven toe al eens dronken

op de fiets te zitten en tegen de rijrichtin­g te rijden op een fietspad. 35% negeerde al eens een rood verkeersli­cht en 28% reed zonder fietslicht in het donker.

“Er rijden in de provincie Antwerpen ook veel meer fietsers, maar het is niet zo dat de stad Antwerpen in deze provincial­e resultaten impact heeft”, zegt Willems.

“Soms kan slechte infrastruc­tuur aan de basis liggen, maar de verkeersre­gels zijn er nu eenmaal om te worden nageleefd. Het kan niet dat iedereen zijn eigen verkeersre­gels begint na te leven. Door het rood rijden heeft niets met infrastruc­tuur te maken. Fietsers rijden tegen de richting op een fietspad omdat ze zo gevaarlijk oversteken willen ontwijken. Alleen zijn op die punten meestal al tweerichti­ngsfietspa­den.”

Hoffelijkh­eidscampag­ne

De Fietsersbo­nd is zich bewust van dit fenomeen en werkt aan een hoffelijkh­eidscampag­ne voor fietsers. Die wordt in mei gelanceerd en zal in alle provincieh­oofdsteden lopen. Het gaat onder meer over zichtbaarh­eid in het donker, rijrichtin­g op fietspaden en richting aangeven bij het afslaan. Volgens Gert De Vuyst, voorzitter van Fietsersbo­nd Antwerpen, verschilt de stad Antwerpen niet zo veel van andere centrumste­den.

“Alleen het tegen de richting rijden op een fietspad is iets wat je wel meer ziet in Antwerpen”, zegt De Vuyst. “Veel mensen denken dat het mag en anderen volgen dan dit voorbeeld.”

Stef Willems Woordvoerd­er Vias “Soms kan slechte infrastruc­tuu r aan de basis liggen van een overtredin­g, maar de verkeersre­gels zijn er nu eenmaal om te worden nageleefd.”

 ?? FOTO GVH ?? Door het rood rijden, zonder verlichtin­g fietsen: Antwerpena­ars zijn de kampioenen van Vlaanderen.
FOTO GVH Door het rood rijden, zonder verlichtin­g fietsen: Antwerpena­ars zijn de kampioenen van Vlaanderen.
 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium