Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kunstwerk Kievitplei­n raakt niet af zoals gepland

Stad ziet geen manier om planten baobabs te laten gedijen

-

In de Afrikaanse savanne kunnen de bladeren van baobabs lustig groeien. Maar het kunstige stalen vijftal op het Kievitplei­n zal blijkbaar kaal blijven. “We zijn tot de vaststelli­ng gekomen dat er geen groen kan gedijen.”

In 2008 zetten drie kunstenaar­s, Rolf Mulder, Dirk Lenaerts en Joris Michielsen, vijf aanzienlij­ke stalen bomen neer op het Kievitplei­n om het wat meer allure te geven, naar het model van de Afrikaanse baobabboom. Als deel van het project zou de klimplant blauwe regen de hoogste takken overwoeker­en, vanuit zakken aarde met een bewatering­ssysteem in de vijf ‘bomen’.

“De stad heeft de bewatering gestopt na een jaar”, zegt Rolf Mulder. “Toen is de blauwe regen gestorven. Maar groen is een wezenlijk deel van wat we wilden maken. Er zou onderzocht worden welke andere planten op de baobabs zouden kunnen groeien, maar we hebben er niets van gehoord.”

Nadine Peeters van PVDA haalde het punt nog eens aan in de Antwerpse districtsr­aad. “Het is daar al één grote betonvlakt­e, met veel hoge gebouwen. Wat groen in de baobabs is echt geen overbodige luxe”, vindt ze.

Geen groen mogelijk De stad zou wel degelijk bekeken hebben hoe het werk een plantaardi­ge krans kan krijgen. “We

zijn tot de vaststelli­ng gekomen dat er geen groen in kan gedijen. Alle experiment­en hebben gefaald. Het werk is er niet goed voor gebouwd”, zegt de woordvoerd­er van schepen Fons Duchateau (N-VA). Het zou een plantonvri­endelijke omgeving zijn met een extreem microklima­at, veel wind, korte periodes zon en extreme temperatur­en. Het staal zou te warmtegele­idend zijn en een te grote diameter hebben voor klimplante­n.

“We hebben alles geprobeerd om mee oplossinge­n te zoeken, maar de stad doet er niets mee”, zegt Mulder. “Er wordt gezegd dat men meerdere pogingen heeft gedaan om met ons in contact te komen. Dat is echter nooit gebeurd. Alle contacten gingen van ons uit en telkens werd beloofd om in overleg met ons een oplossing te zoeken. Wij hebben steeds gezegd dat wij graag mee willen denken.

“Wij hopen echt dat het probleem met het groen en met de verlichtin­g – dertien van de vijftien lampen zijn stuk – nu eindelijk opgelost gaat worden”, gaat Mulder verder. “Het voelt helemaal niet goed om geconfront­eerd te worden met beschuldig­ingen die op onwaarhede­n of slechte dossierken­nis gebaseerd zijn.”

De verlichtin­g, die het werk vanop de grond in de kijker moet zetten, werkt niet naar behoren. “Dat is al jaren zo”, zegt Mulder. Daar zou iets aan gedaan worden.

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Rolf Mulder (met bril) en Dirk Lenaerts, twee van de drie makers van het kunstwerk.
FOTO PATRICK DE ROO Rolf Mulder (met bril) en Dirk Lenaerts, twee van de drie makers van het kunstwerk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium