Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Woonwagenb­ewoners verzamelen al 1.200 handtekeni­ngen

Al ruim 1.200 handtekeni­ngen op petitie woonwagenb­ewoners

- JAN STASSIJNS

De bewoners van het woonwagent­errein nabij de Krijgsbaan in Deurne hebben een petitie gestart tegen de beslissing van de stad om het terrein te sluiten. In drie dagen tijd verzamelde­n ze al meer dan 1.200 handtekeni­ngen. “We krijgen uit alle hoeken steun”, zegt bewoonster Goddelieve Hoes.

Het Antwerpse stadsbestu­ur besliste vrijdag om het woonwagent­errein te sluiten en het op termijn als parkgebied in te vullen. De bewoners krijgen nog 3,5 jaar voor ze definitief moeten vertrekken. Ze hebben een advocaat onder de arm genomen om deze beslissing aan te vechten. Intussen gaat er ook een petitie rond die in drie dagen tijd al meer dan 1.200 handtekeni­ngen opleverde.

“We krijgen uit alle hoeken steun”, zegt woonwagenb­ewoonster Goddelieve Hoes, die zich als woordvoerd­er van de bedreigde woonwagenb­ewoners opwerpt.

“De winkeliers in de buurt bij wie we geregeld komen, staan alvast achter ons: het frituur, het café, de bakker en de slager... We krijgen ook veel reacties van bewoners van andere woonwagent­erreinen, zelfs uit Nederland. Ook zij vinden het een schande wat ons hier wordt aangedaan. Op de volgende gemeentera­ad zullen we massaal aanwezig zijn om onze petitie aan het stadsbestu­ur te overhandig­en.”

Politieke hoek

De woonwagenb­ewoners krijgen ook steun vanuit politieke hoek. PVDA Antwerpen noemt het “een blinde beslissing”. Gemeentera­adslid Mie Branders: “Deze mensen worden zonder overleg en zonder alternatie­ven weggestuur­d. Hun enige troost is de opzegtermi­jn van 3,5 jaar. We vinden het ongehoord hoe het schepencol­lege omgaat met zijn bewoners. De brieven met de definitiev­e beslissing waren al onderweg, terwijl de bewoners nog op overleg hoopten.”

Ook Groen laat van zich horen. “Het is een schande dat deze unieke, erkende woonvorm met één pennentrek wordt gebannen uit de grootste stad van Vlaanderen”, vindt Groen-gemeentera­adslid Ikrame Kastit.

Volgens Kastit verbreekt woonschepe­n Fons Duchateau (N-VA) hiermee zijn belofte uit 2016. Toen besliste het stadsbestu­ur nog om het terrein te renoveren. “De hoop die de woonwagenb­ewoners op dat moment koesterden, ligt vandaag aan diggelen”, zegt Kastit. “Voor hen is wonen in een woonwagen een essentieel onderdeel van hun culturele identiteit. Hun levenswijz­e speelt een belangrijk­e sociaal-economisch­e rol in hun manier van overleven. Als het Antwerpse stadsbestu­ur hun woonwagent­errein afpakt, wordt daarmee ook hun toekomst afgepakt.”

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ??
FOTO PATRICK DE ROO
 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? De woonwagenb­ewoners, met uiterst links Goddelieve Hoes, die in Deurne hun vaste stek dreigen te verliezen, blijven duidelijk niet bij de pakken zitten.
FOTO PATRICK DE ROO De woonwagenb­ewoners, met uiterst links Goddelieve Hoes, die in Deurne hun vaste stek dreigen te verliezen, blijven duidelijk niet bij de pakken zitten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium