Gazet van Antwerpen Stad en Rand

7 doden in Italië

Italianen krijgen geen vat op coronaviru­s Wielerwere­ld nerveus over Milaan-Sanremo Olympische Spelen in Tokio: “Zonder publiek of uitstellen” België heeft plan klaar tegen eventuele uitbraak

- KRISTOF SIMOENS

Als het coronaviru­s in ons land zou toeslaan zoals nu in Italië (waar al zeven doden zijn geteld), dan liggen ook bij ons drastische maatregele­n op tafel: strengere bewaking van het grondgebie­d of isoleren van besmette personen en zelfs lockdown van hele dorpen of steden.

In Noord-Italië loopt de dodentol van de eerste uitbraak van het coronaviru­s in Europa snel op. Elf dorpen zijn door politie en leger van de buitenwere­ld afgesloten en scholen, crèches, winkels en bedrijven blijven dicht.

Staat ons hetzelfde te wachten? “Er is geen reden tot paniek. We hebben veel geleerd uit vorige uitbraken. Het draaiboek ligt klaar”, klinkt het bij experts.

Dat mag ook wel, want het dodelijke virus komt almaar dichterbij. “Elke dag dat er in ons land geen besmetting met corona wordt vastgestel­d, ben ik gelukkig. Want zodra er ook hier plots honderd gevallen zijn, stopt de voorbereid­ingstijd”, zegt viroloog Marc Van Ranst van de KU Leuven.

FASE 1: HET VIRUS NADERT

“Dit is de fase waarin we nu zitten”, zegt Jan Eyckmans, woordvoerd­er van de FOD Volksgezon­dheid. “Het gaat er nu om de pandemie te beheren. We bewaken het grondgebie­d met de bedoeling het virus op te sporen zodra het de grens oversteekt. Alle beschikbar­e informatie spelen we door aan alle artsen, van de universita­ire ziekenhuiz­en tot de huisarts in de verste uithoek van het land. Zij hebben bijvoorbee­ld al drie keer een verbeterde en aangepaste procedure gekregen, met up-to-date info over de symptomen, toevoeging van verdachte landen enzovoort.”

Het ‘hoofdkwart­ier’ in de strijd tegen corona is ondergebra­cht binnen de FOD Volksgezon­dheid. Daar houdt een permanente Risk Assessment Group de gevaren in het oog. Het comité is divers samengeste­ld: experts, wetenschap­pers en gezondheid­sspecialis­ten, samen met vertegenwo­ordigers van de diverse overheden in ons land. “Je kunt het vergelijke­n met het OCAD, dat de terreurdre­iging analyseert en de overheid adviseert”, zegt Eyckmans. “De Risk Assessment Group doet hetzelfde, maar dan voor gezondheid­srisico’s.”

FASE 2: HET VIRUS IS UITGEBROKE­N

“Eenmaal een besmetting­shaard ook in ons land is vastgestel­d, wordt het zaak de verspreidi­ng zo snel mogelijk te stoppen, door de besmette personen op te sporen, af te zonderen en te verzorgen, en tegelijk op te lijsten met wie ze contact hebben gehad: familie, medepassag­iers op de trein, collega’s in een kantoor ... Ook die mensen moeten worden opgevolgd. Zij krijgen dan het advies thuis te blijven en meermaals hun koorts te meten.”

Intussen krijgt de expertgroe­p binnen de FOD Volksgezon­dheid elke dag een update van de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie en van het Europees Centrum voor Ziekteprev­entie en -Bestrijdin­g. “Speciaal voor het coronaviru­s is ook een wetenschap­pelijk comité in het leven geroepen”, zegt Eyckmans. “Dat comité wordt voorgezete­n door viroloog Steven Van Gucht van Sciensano, en ook diens collega’s Marc Van Ranst van de KU Leuven en Erika Vlieghe van het UZ Antwerpen zetelen erin, met nog enkele Franstalig­e specialist­en. Zij brengen de bedreiging­en in kaart, evalueren het risico en formuleren aanbevelin­gen aan de Risk Management Group, die ze omzet in mogelijke beleidsmaa­tregelen. Uiteindeli­jk beslist de minister van Volksgezon­dheid en in een later stadium de regering, afhankelij­k van het risico.”

FASE 3: HET VIRUS IS NIET MEER TE STOPPEN

Wanneer de besmetting­shaarden niet ingedijkt kunnen worden en het virus zich overal gaat verspreide­n, komt het eropaan de impact zo veel mogelijk te vermindere­n. “Prioriteit is dan om alle slachtoffe­rs optimaal op te vangen en te behandelen, thuis of in het ziekenhuis. Dan moeten we zo veel mogelijk ziekenhuis­bedden vrijmaken. Elk ziekenhuis heeft daar een eigen noodplan voor: sommige kiezen voor een tijdelijke opnamestop, andere spreiden hun patiënten over ziekenhuiz­en in de buurt of stellen niet-dringende ingrepen uit.”

Het is in deze laatste fase dat de minister van Volksgezon­dheid en de regering, op aangeven van de wetenschap­pers, kunnen beslissen om – zoals in Italië is gebeurd – grote manifestat­ies af te gelasten, maar ook om musea, scholen of crèches te sluiten. En, in hoogst uitzonderl­ijke gevallen, om over te gaan tot een lockdown van dorpen of steden, al dan niet met inzet van politie of het leger. Er is een cruciale rol weggelegd voor de provincieg­ouverneurs: zij beschikken over nood- en interventi­eplannen en coördinere­n onder meer de samenwerki­ng tussen de hulpdienst­en. “Maar zo ver zijn we nog lang niet”, nuanceert virolog Marc Van Ranst.

 ?? FOTO EPA-EFE ??
FOTO EPA-EFE
 ?? FOTO REUTERS ?? In Milaan staan gemondmask­erde paracomman­do’s op het Piazza del Duomo.
FOTO REUTERS In Milaan staan gemondmask­erde paracomman­do’s op het Piazza del Duomo.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium