Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Brechts afval gedumpt in Frans bos, maar bedrijf weet van niets

Recyclageb­edrijf Snoeys wijst naar louche transportb­edrijf waarmee samenwerki­ng stopgezet was

-

Zo’n 500 ton Vlaams afval ligt open en bloot in minstens vijf dorpen in Frankrijk, vlak bij de Belgische grens. Het werd er illegaal gedumpt. Een deel van dat afval is afkomstig van het Brechtse recyclageb­edrijf Snoeys. Dat bedrijf is zelf volledig verrast en heeft de Antwerpse milieuinsp­ectie gecontacte­erd. Die onderzoekt de zaak.

Het Franse gerecht en de Vlaamse milieu-inspectie zitten op de zaak. Het afval is al in oktober in de Noord-Franse natuur terechtgek­omen. “Wij hebben nooit de opdracht gegeven om afval in Franse bossen te dumpen”, stelt zaakvoerde­r Herman Matthyssen meteen ferm. Snoeys Recyclage sorteert en recycleert afval op haar eigen site aan de Vaartkant Rechts in Brecht. Het gaat om gemengd bouw- en sloopafval afkomstig van nieuwbouww­erken, verbouwing­en, afbraakwer­ken en bedrijfsaf­val. “Wat we hier zelf niet kunnen verwerken, gaat naar verwerkers voor verbrandin­g waarmee onder meer stroom kan worden opgewekt. Wij schrijven alleen maar vrachtbrie­ven naar erkende verwerkers zoals Suez

(vroeger Sita, red.).”

Voor het afhalen van het afval worden zogenaamde afvaltrade­rs

ingeschake­ld die het afval opkopen om te laten verwerken. In dit geval was dat Mondial Services. Die hadden de Luxemburgs­e transporte­ur Jost Group gecontract­eerd om het afval te vervoeren. Maar er waren nog andere transporte­urs bij betrokken. Enkele bestuurder­s die het afval losten, zijn op heterdaad betrapt.

Samenwerki­ng stopgezet

Een paar weken geleden had Snoeys de samenwerki­ng al stopgezet toen er een vracht terugkwam. “We hadden hier nooit eerder mee samengewer­kt en al zeker geen vrachtbrie­f naar Frankrijk uitgeschre­ven”, vertelt Matthysen. “We hadden er geen flauw idee van dat het afval in Franse bossen is beland. We hebben het zelf via de media vernomen. Dat zoiets kan, is onbegrijpe­lijk. Dat het ook zo lang heeft geduurd vooraleer het is ontdekt, is vreemd. Zo’n 500 ton afleveren neemt tijd in beslag. Er zitten ook adressen tussen, normaal kan een overheid dit dan snel opsporen. Ik begrijp ook niet dat je als transporte­ur zoiets doet. Als je ziet dat je het in een bos moet dumpen, dan weet je toch dat er iets niet klopt. Dan los je die lading toch niet?”, vraagt de zaakvoerde­r zich verbolgen af.

Op heterdaad

Op de website van Jost Group blijkt dat de transporte­ur midden oktober 2019 met Mondial Services in zee is gegaan. “We moesten bouwafval vervoeren van Geluwe (Lille) naar Brecht. Daarna is de route geregeld gewijzigd en moest het afval van Brecht naar Geluwe gaan. Uiteindeli­jk werd de eindbestem­ming Thionville, Saulnes en Redange in Frankrijk.” Al in oktober 2019 heeft Jost Group hierover gewag gemaakt bij de Franse politie en op 4 november 2019 meegewerkt om een transporte­ur van een ander bedrijf op heterdaad te betrappen. “Wat onze bestuurder­s alarmeerde, was de ongewone snelheid waarmee de lading moest gelost worden door een coördinato­r van Mondial Services ter plaatse. Een van onze bestuurder­s had ook opgemerkt dat het niet ging om bouwafval, maar huisafval. Dit is allemaal doorgegeve­n aan de lokale autoriteit­en. Wij waren ons niet bewust van de frauduleuz­e intenties van onze klant en verontschu­ldigen ons tegenover de bevolking en de schade die hierdoor aan de natuur is aangebrach­t”, staat te lezen op de website.

Onderzoek

Matthyssen wacht nu het onderzoek af. Hij heeft dinsdag zelf de milieu-inspectie gebeld en alle medewerkin­g verleend. Die moet nu nagaan hoe alles is verlopen en wie er verantwoor­delijk is. “Niet alle afval komt van hier. Ik weet ook helemaal niet wie de beslissing heeft genomen om het afval elders te dumpen dan wat de vrachtbrie­f vermeldt, maar we zijn hier wel het grootste slachtoffe­r van. Wij zitten met de problemen”, benadrukt de zaakvoerde­r.

“We hebben alles netjes betaald voor legaal vervoer en dito verwerking. We kunnen alle gewichtbon­nen, vrachtbrie­ven, facturen en betalingen voorleggen. Dit schaadt bovendien onze goede reputatie.” Hoe ze dit in de toekomst kunnen verhindere­n? “Dat is erg moeilijk. De vracht de hele rit volgen, is onbegonnen werk. We zullen wel alles nog beter nakijken. Het is wel duidelijk dat we met deze partijen nooit meer samenwerke­n in de toekomst”, zegt Matthyssen met klem.

 ?? FOTO DIETER TELEMANS ??
FOTO DIETER TELEMANS
 ?? FOTO DIETER TELEMANS ?? Het bos wordt overspoeld door afval.
FOTO DIETER TELEMANS Het bos wordt overspoeld door afval.
 ?? FOTO DIETER TELEMANS ?? Documenten tussen het afval toonden dat het vuilnis uit België kwam.
FOTO DIETER TELEMANS Documenten tussen het afval toonden dat het vuilnis uit België kwam.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium