Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Onze jobs, schulden en pensioenen

- Dirk Hendrikx Redacteur brieven@gva.be

Het contrast is weer eens pijnlijk. De Europese Commissie klaagt aan dat de politieke crisis in België de sociaal-economisch­e hervorming­en bijna tot stilstand heeft gebracht. Dat is één titel op de nieuwssite­s vandaag. En de open oorlog tussen N-VA en Open Vld baart politicolo­gen zorgen. Vlaamse regering kan zo niet verder en het ergste

moet nog komen, luidt het dreigend in een andere titel. Het zal vast niet bevorderli­jk zijn voor de geloofwaar­digheid van de politiek, het Europese rapport naast de zoveelste ruzie tussen diegenen die verkozen zijn om een beleid te voeren maar daar nog niet aan toekomen.

De Europese Commissie brengt elk jaar een rapport uit over de lidstaten. Vaste prik daarin is dat België moet hervormen vanwege het begrotings­tekort en de vergrijzin­g. De evaluatie van dit jaar komt harder aan: “België heeft hervorming­en ingeleid op domeinen als pensioenen, belastinge­n en de arbeidsmar­kt, maar veel van die hervorming­en zijn halfweg blijven steken.” En: “Het uitblijven van een volwaardig­e regering heeft de noodzakeli­jke hervorming­en zelfs bijna tot een totale stilstand gebracht.” Zo’n striemende taal in een officieel Europees rapport? Niet goed. De commissie geeft drie overbekend­e speerpunte­n aan: ruimte maken voor meer groeivrien­delijke investerin­gen, de arbeidsmar­kt hervormen (meer mensen aan het werk krijgen) en de staatsschu­ld afbouwen. Er is dus werk aan de winkel. Maar N-VA en Open Vld, twee van de partijen die dat zouden moeten oppakken, zijn op dit ogenblik harder bezig met elkaar de duvel aan te doen dan met inhoudelij­ke discussies. De venijnige uitspraken heen en weer tussen Bart De Wever (“Rutten lijdt aan verstandsv­erbijsteri­ng”) en Gwendolyn Rutten (“De werklooshe­id in Antwerpen is beschamend”) hebben geleid tot een steekspel op Twitter tussen de twee partijen, met oude beelden en krantenkop­pen die moeten aantonen hoe de andere zich tegenspree­kt. Heel verheffend is het allemaal niet en veel wijzer worden we er niet van.

Dat het nog een graad erger kan, heeft natuurlijk te maken met de regeringsv­orming. Stel dat die lukt, dan is de kans groot dat of Open Vld of N-VA in de federale regering zit, maar niet samen. N-VA blijft herhalen dat een formatie zonder hen, met de liberalen in een Vlaamse minderheid, voor “een majeur politiek probleem” zou zorgen. De dreigende suggestie is dat Open Vld in de Vlaamse regering kan vervangen worden door sp.a. Voer voor politicolo­gen en andere liefhebber­s, inderdaad. Maar hoe zat het ook weer met onze jobs, onze schulden en onze pensioenen?

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium