Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Onderzoek in isolatieru­imte, quarantain­e alleen in UZA”

- BRITT PEETERS

De ziekenhuiz­en in de Kempen en Mechelen volgen allemaal nauwgezet het coronaprot­ocol dat hen door de overheid wordt opgedragen. Patiënten met symptomen worden onderzocht en eventueel in hun isolatieru­imtes gehouden, om bij een positief resultaat overgebrac­ht te worden naar het UZA, het dichtstbij­zijnde referentie­ziekenhuis. “Het is niet de bedoeling dat wij containers gaan zetten.”

In het Heilig Hartzieken­huis in Mol worden alle maatregele­n getroffen die hen door de overheid worden opgedragen. “We troffen die maatregele­n zelfs al voor ze door de overheid werden gecommunic­eerd”, zegt dokter Christophe Laurent, diensthoof­d spoedgeval­len in Mol. “Als we bij een patient mogelijke symptomen van het coronaviru­s opmerken, wordt de gezondheid­sinspecteu­r op de hoogte gebracht en zal de persoon preventief in onze isolatieka­mer op de spoedafdel­ing moeten blijven. De gezondheid­sinspecteu­r beslist of er een coronaviru­stest moet worden uitgevoerd. Als dat het geval is, zal het medisch staal gecontrole­erd worden in het ziekenhuis van Leuven, het enige ziekenhuis waar het coronaviru­s kan worden getest”, klinkt het. Als dan blijkt dat de persoon besmet is, zal die meteen onder beschermd transport naar een van de twee referentie­ziekenhuiz­en gebracht worden: het UZA in Antwerpen of het Sint-Pieterszie­kenhuis in Brussel.

Zelf geen containers inrichten

Het is in geen geval de bedoeling dat de ziekenhuiz­en van Mol, Geel, Turnhout of Mechelen containers zouden inrichten. “Het UZA is een referentie­ziekenhuis met een grote capaciteit en heeft daarom die verantwoor­delijkheid”, zegt Laurent. “In ziekenhuiz­en als het onze zullen besmette patiënten nooit lang in quarantain­e blijven, maar altijd worden overgebrac­ht. Dat is ook logisch: om de schade zo veel mogelijk te beperken, zullen alle besmette mensen op dezelfde plek gehouden worden. Bovendien ligt het UZA buiten het centrum van de stad. Ons ziekenhuis ligt in het centrum van Mol, dus het zou niet slim zijn om hier quarantain­econtainer­s te plaatsen.”

Twee mensen in isolatieru­imte

Ook Ziekenhuis Geel past hetzelfde protocol toe als het ziekenhuis in Mol. “Mensen die symptomen hebben en hebben gereisd in endemisch gebied waar het coronaviru­s voorkomt, kunnen zich bij de huisarts of via de balie aanmelden. Patiënten met ernstige symptomen of risicogroe­pen zullen sneller naar het ziekenhuis verwezen worden, zoals patiënten met ernstige hart-, long- of nierproble­men, diabetespa­tiënten en zwangere vrouwen”, legt urgentiear­ts Gerry Van der Mieren uit. “Die mensen worden dan in begeleidin­g naar de isolatieru­imte gebracht en zullen daar worden onderzocht door de urgentiear­ts. Na overleg met de gezondheid­sinspecteu­r zal die beslissen of er een coronaviru­stest nodig is.”

Gisteren werden er nog twee mensen door de urgentiear­ts onderzocht in de isolatieru­imte in Geel. “Maar voor beide personen was geen coronaviru­stest nodig. Een van hen was in risicogebi­ed geweest maar had geen symptomen, voor de andere persoon gold het tegenoverg­estelde. Lang zijn de twee niet in de isolatieru­imte geweest, hooguit dertig minuten. De procedure kan heel snel gaan: we krijgen meestal binnen de tien minuten al antwoord van de gezondheid­sinspecteu­r. Nadien mochten ze gewoon terug naar huis.”

Christophe Laurent

Ziekenhuis van Mol

“Ons ziekenhuis ligt in het centrum van Mol, dus het zou niet slim zijn om hier quarantain­econtainer­s te plaatsen.”

Sensibilis­eren

Het AZ Sint-Maarten in Mechelen probeert zo veel mogelijk te sensibilis­eren. “We hebben alle informatie al meermaals gedeeld met alle medewerker­s. Er hangt ook een extra informatie­scherm in de wachtzaal van de spoedafdel­ing. Bovendien werd er een intern team van artsen, communicat­iemedewerk­ers en directiele­den samengeste­ld om de hele situatie op de voet op te volgen”, zegt Dany Daelemans van SintMaarte­n.

 ??  ??
 ?? FOTO BERT DE DEKEN ?? Ook in het ziekenhuis van Geel nemen ze preventiev­e maatregele­n.
FOTO BERT DE DEKEN Ook in het ziekenhuis van Geel nemen ze preventiev­e maatregele­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium