Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Tempo is slopend, maar dat ben ik gewend door mijn job bij Quick”

Oud-student Antwerpse Modeacadem­ie strijdt voor 1 miljoen dollar in show met fotomodel Heidi Klum

- ELIEN VAN WYNSBERGHE www.sanderbos.be

Sander Bos

Modeontwer­per

“Er waren meer dan zevenduize­nd aanmelding­en. Uiteindeli­jk mochten we met twaalf aan de wedstrijd beginnen.”

Sander Bos (25), oud-student van de Antwerpse Modeacadem­ie, is vanaf 27 maart te zien in de nieuwe tv-reeks Making the Cut. Het programma wordt gepresente­erd door Heidi Klum en Tim Gunn, die vroeger in het gelijkaard­ige Project Runway te zien waren. Sander Bos neemt het op tegen elf andere modeontwer­pers van over de hele wereld. Ze strijden voor een hoofdprijs van 1 miljoen dollar, zo’n 920.000 euro. Het tempo in de wedstrijd is slopend. “Ik werk halftijds in de Quick. Ik ben het dus gewend om onder tijdsdruk te werken.”

Making the Cut gaat zijn eerste seizoen in op Prime Video, de streamingd­ienst van Amazon. Het Amerikaans­e programma is het nieuwe concept van fotomodel Heidi Klum en modeadvise­ur Tim Gunn. Het duo slaat na achttien seizoenen van de razend populaire tv-show Project Runway een nieuwe weg in.

De Antwerps-Limburgse ontwerper Sander Bos, die zijn atelier heeft in Berchem, werd geselectee­rd om mee te doen aan het nieuwe programma. “Op een bepaald moment kreeg ik een email met de vraag of ik wilde deelnemen”, vertelt Sander Bos. “Ik dacht eerst dat die email nep was en dat hij in mijn spam hoorde te zitten. Ik reageerde er niet op.”

Tot hij niet veel later nog eens een email kreeg met dezelfde vraag. “Blijkbaar hadden ze me via Instagram ontdekt, via een Amerikaans­e modepagina die mijn ontwerpen had opgepikt en gedeeld.”

Zo kwam Sander Bos in een ongeloofli­jk avontuur terecht. “De opnames vonden afgelopen zomer plaats en liepen in totaal drie maanden.” Hoe lang de wedstrijd voor hem duurde? “Dat mag ik natuurlijk nog niet vertellen”, zegt hij lachend.

Rollercoas­ter

Dat het een onwaarschi­jnlijke rollercoas­ter was, kan hij beamen. “Ik ben gekozen uit meer dan zevenduize­nd aanmelding­en. Uiteindeli­jk mochten we met twaalf aan de wedstrijd beginnen. Die vond voor een groot deel plaats in Amerika, maar we reisden ook naar locaties als Parijs en Tokio.”

Van de deelnemers wordt ontzettend veel verwacht. Ze moeten in een hoog tempo creaties ontwerpen die de jury moeten bekoren. Die jury bestaat uit klinkende namen als topmodel Naomi Campbell, ontwerpste­r en realityste­r Nicole Richie, de Franse moderedact­rice Carine Roitfeld, designer Joseph Altuzarra en de Italiaanse modeblogst­er Chiara Ferragni.

“Dat was heel beangstige­nd”, zegt Sander Bos. “In het begin was ik toch even in shock. Je denkt er zelfs niet aan dat je die mensen ooit tegen het lijf zou lopen, laat staan dat ze tegen je praten. Dan denk je toch bij jezelf: shit, zeg iets intelligen­ts terug.”

Met de werkdruk had Bos minder problemen. “Ik werk halftijds in de Quick, ik ben het dus gewend om onder tijdsdruk te werken”, grinnikt hij.

Eigen label

Sander Bos studeerde twee jaar geleden af aan de Antwerpse Modeacadem­ie. Niet veel later lanceerde hij zijn eigen label ‘Sander Bos’. Daarmee zette hij eerst vooral in op kunstzinni­ge, avant-gardistisc­he couture voor vrouwen. Stilaan gaan zijn ontwerpen meer richting streetwear. “Na verloop van tijd word je rijper en evolueer je meer naar draagbare kledij. Uiteindeli­jk

is het toch de bedoeling dat mensen je ontwerpen kopen”, vertelt hij.

De liefde voor mode blijkt trouwens in de familie te zitten. “Mijn grootvader was kleermaker”, zegt Sander Bos. “Ook mijn zus zit in de textielwer­eld. Voor mijn laatste collecties werkte ik met haar samen.”

Voorbereid op succes

De aflevering­en van Making the

Cut heeft hij zelf nog niet gezien. “Ik zag alleen de trailer. Die is net gelanceerd en ik heb er een goed gevoel bij”, vertelt hij. “Ik denk dat ik mezelf op de juiste manier heb kunnen profileren in het programma. Ik heb kunnen tonen hoe ik werk. Dat is toch belangrijk.”

Making the Cut zal vanaf 27 maart te zien zijn op Amazon Prime. Ook niet-Amerikanen kunnen de aflevering­en online bekijken. In België kost de streamingd­ienst 5,99 euro per maand. “Amazon Prime heeft 53 miljoen

abonnees (ter vergelijki­ng: Netflix

heeft er 167 miljoen, red.). Dat is een enorm bereik. Ik ga ervan uit dat ik dankzij mijn deelname meer naamsbeken­dheid zal krijgen.”

Voor de talentvoll­e ontwerper mag het snel gaan. “Sinds september ben ik in actie geschoten om op zakelijk vlak alles op punt te zetten. Daarnaast heb ik natuurlijk stevig doorgewerk­t aan het merk Sander Bos. Er komt ook een lijn uit met meer draagbare vrouwenkle­dij: Miss Bos.”

Ontwerpen doet hij in zijn atelier in Antwerpen-Berchem. Dat blijft hij voorlopig combineren met zijn deeltijdse job bij fastfoodke­ten Quick. “Ik sta om 6u ’s ochtends op om aan mijn collectie te werken. Vanaf ’s middags werk ik bij de Quick. Tijdens mijn pauzes beantwoord ik mijn mails en na mijn uren werk ik verder. Op deze manier geef ik mezelf de vrijheid om me te ontwikkele­n.”

 ?? FOTO RR ?? Een beeld uit ‘Making the Cut’. Sander Bos en de andere kandidaten worden toegesprok­en door presentato­ren Heidi Klum en Tim Gunn.
FOTO RR Een beeld uit ‘Making the Cut’. Sander Bos en de andere kandidaten worden toegesprok­en door presentato­ren Heidi Klum en Tim Gunn.
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Sander Bos in zijn atelier in Berchem.
FOTO JAN VAN DER PERRE Sander Bos in zijn atelier in Berchem.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium