Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Europa scherp voor lange regeringsv­orming in België

- (gjs)

De Europese Commissie haalt in een rapport zwaar uit naar België voor de erg lange vorming van een federale regering. “We mogen dit rapport niet weglachen”, zeggen experts.

De Europese Commissie laat elk jaar haar licht schijnen over de economisch­e toestand van alle lidstaten en we zijn het de laatste jaren gewoon geworden dat België daar geen al te beste beurt in maakt.

Maar dit jaar is de toon in het rapport strenger. “België heeft de voorbije jaren hervorming­en ingeleid op domeinen als pensioenen, belastinge­n en de arbeidsmar­kt, maar veel van die hervorming­en zijn halfweg blijven steken”, klinkt het. “Het uitblijven van een volwaardig­e regering heeft de noodzakeli­jke hervorming­en zelfs bijna tot een totale stilstand gebracht.”

Dat rapport leggen we beter niet zomaar naast ons neer, zegt Europakenn­er Hendrik Vos (UGent). “De Commissie is de voorbije jaren strenger geworden om een tweede Griekenlan­d te vermijden. Een rapport als dit leidt niet automatisc­h tot sancties, maar het is zeker wel verontrust­end. We staan op de radar. In een volgende fase kunnen er consequent­ies volgen in de vorm van zware boetes. Je kan dit niet meer weglachen.”

Verrast is Vos niet. “Het onvermogen om zwaar in te grijpen, omdat je met een regering in lopende zaken zonder parlementa­ire meerderhei­d zit, is te groot.” Toch blijft hij hoopvol. “Toen we het wereldreco­rd regeringsv­orming gebroken hebben, hebben dat rapport en de druk van de financiële markten er mee voor gezorgd dat er toch een regering gevormd is. Misschien leiden deze ontwikkeli­ngen daar nu ook wel toe. We zullen alleszins iets moeten doen.”

Te laks geweest

Er zijn steeds meer rapporten, onder andere van de OESO en het IMF, die scherp zijn voor ons land. “De rode draad is overal hetzelfde”, zegt KBC-hoofdecono­om Jan Van Hove. “Ik vind dat de Europese Commissie de voorbije jaren te laks is geweest voor België. We zijn nooit serieus genoeg op de vingers getikt.”

Structurel­e hervorming­en zijn volgens Van Hove inderdaad noodzakeli­jk en ze kunnen alleen door een volwaardig­e regering geïmplemen­teerd worden. “Eigenlijk heeft de Belgische economie het de voorbije jaren vrij goed gedaan, ideaal om de overheidsf­inanciën beter onder controle te houden. Het economisch momentum is er om die problemen aan te pakken, maar het politieke ontbreekt.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium