Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Weer wat meer hoop voor kankerpati­ënten

Zeven op de tien mensen leven nog drie jaar na diagnose

-

De overleving­skansen van kankerpati­ënten stijgen. En dat niet alleen. Dankzij vroege diagnose en almaar betere behandelin­gstechniek­en stijgen ze ook steeds sneller. Met dat hoopgevend­e nieuws opent de Stichting Kankerregi­ster haar jaarlijkse rapport over kanker in België. Bijna alle types gingen erop vooruit, maar vooral het succes bij longkanker springt in het oog.

Drie jaar na de eerste kankerdiag­nose leven iets meer dan zeven op de tien patiënten nog. In 2013 haalden we dat cijfer net niet: 69%. Spoelen we nog verder terug, naar 2004, dan strandt het cijfer op 67%. Uit die cijfers komen twee conclusies: de overleving­skansen nemen toe en die toename gaat ook steeds sneller. De laatste jaren zelfs drie keer zo snel als voordien.

Dat heeft deels te maken met het feit dat de ziekte steeds vroeger wordt opgespoord. “Mede door sensibilis­eringscamp­agnes gaan mensen vroeger naar de dokter”, zegt Nancy Van Damme van de Stichting Kankerregi­ster. Zeker bij darmkanker had de aandacht voor vroege screening een positief effect.

Ook de behandelin­g verbeterde de voorbije vijftien jaar. Diagnoses werden accurater, er zijn betere behandelte­chnieken en er is nu ook immunother­apie, volgens experts dé grote evolutie van voorbije jaren. Het succes van dat alles is nergens beter zichtbaar dan bij de behandelin­g van longkanker. “Daar zijn de cijfers er sterk op vooruitgeg­aan”, klinkt het bij Kom op tegen Kanker. “Ze zijn nog niet rooskleuri­g, maar wel hoopvol.”

Radicale behandelin­g

Longkanker­patiënten zonder uitzaaiing­en, ruwweg de helft, krijgen een radicale behandelin­g. Het gaat dan vaak om een chirurgisc­he ingreep, al dan niet in combinatie met andere methoden zoals precisiebe­straling, chemothera­pie en immunother­apie.

“Het merendeel van die groep overleeft en geneest”, zegt oncoloog Johan Vansteenki­ste (UZ Leuven), die pleit voor alertheid bij patiënten en huisartsen. “Het is de meest efficiente manier om nog vooruitgan­g te boeken. Een longfoto volstaat voor ons om te zien of meer onderzoek nodig is.”

Alle zware rokers verplicht laten screenen, zou volgens een Europese studie duizenden levens kunnen redden. “Over zo’n screening onderhande­len we met de overheid. Maar het is duur en we moeten nog een duidelijke doelgroep afbakenen”, zegt oncoloog Jo Raskin van het UZA, die ook vindt dat zo’n screening hand in hand moet gaan met een rookstop.

We weten intussen veel meer over tumoren dan vijftien jaar geleden. En daardoor kunnen ze ook doelgerich­ter behandeld worden. “We laten kankercell­en door geavanceer­de toestellen gaan en ontdekken soms welk eiwit de mutatie veroorzaak­t”, legt Raskin uit. “Dat kunnen we dan heel gericht aanpakken door het te blokkeren. Daarvoor bestaat medicatie in tabletvorm.”

Ongeveer 20 à 25% van de longkanker­patiënten heeft baat bij zo’n doelgerich­te therapie. Ze genezen zelden, maar de overleving wordt wel sterk verlengd. Bovendien heeft de dagelijkse medicatie relatief weinig nevenwerki­ngen. “Voornameli­jk niet-rokers en vrouwen komen in aanmerking”, zegt Vansteenki­ste. “Zij hebben brute pech door een specifieke genmutatie. De komende jaren willen we meer eiwitten ontdekken die we kunnen treffen.”

Immunother­apie veelbelove­nd

Ook voor longpatiën­ten in een gevorderd stadium kwam de voorbije jaren hoopgevend nieuws. Tot voor kort konden oncologen nog maar weinig doen als er al sprake was van uitzaaiing­en. Chemothera­pie leverde meestal een pover resultaat op.

Immunother­apie zorgde voor een kentering. Bij die therapie worden medicijnen toegediend die ons immuunsyst­eem stimuleren om kankercell­en aan te vallen. De resultaten zijn veelbelove­nd, zegt Raskin. “Met immunother­apie, al dan niet in combinatie met chemothera­pie, kunnen we ook patiënten in een gevorderd stadium helpen. Over de overleving op langere termijn, zo’n 10 jaar, weten we nog niet veel. Maar tussen 20 en 25% zou de vijf jaar halen. Misschien genezen sommige patiënten zelfs.”

 ??  ?? Dankzij bewustzijn en de wetenschap worden op lange termijn alle typen kankers beetje bij beetje minder dodelijk. Hier gaat het om gemiddelde­n: het aantal patiënten dat drie jaar na de diagnose nog leeft. Overleving­skansen hangen ook van individuel­e factoren af: gender en leeftijd bijvoorbee­ld.
Dankzij bewustzijn en de wetenschap worden op lange termijn alle typen kankers beetje bij beetje minder dodelijk. Hier gaat het om gemiddelde­n: het aantal patiënten dat drie jaar na de diagnose nog leeft. Overleving­skansen hangen ook van individuel­e factoren af: gender en leeftijd bijvoorbee­ld.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium