Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik kom zeker nog eens op bezoek”

Curator zoogdieren Antwerpse Zoo en Planckenda­el verhuist naar Berlijn

- BIEKE LATHOUWERS (svh)

Matthias Papies, de curator zoogdieren van de Antwerpse Zoo en Planckenda­el, verlaat na elf jaar de KMDA (Koninklijk­e Maatschapp­ij voor Dierkunde Antwerpen). Hij verhuist half maart met zijn Duitse vriendin weer naar zijn thuisland Duitsland. “We gaan in Berlijn wonen en gaan er alle twee aan de slag in een dierentuin.”

Matthias Papies is afkomstig uit Oost-Duitsland. In 2004 trok hij voor zijn studies naar Nederland, in 2009 ging hij aan de slag in Planckenda­el. “Het is altijd mijn droom geweest om curator te worden in een dierentuin. Daarom studeerde ik eerst dierenverz­orging in Hannover. In 2004 belandde ik in Leeuwaarde­n omdat daar in die tijd de enige praktijkge­richte opleiding te volgen was. Mijn master volgde ik in Wageningen.”

Hoe kwam u dan in Antwerpen terecht?

Toen ik studeerde, kwam de baan van assistent-curator vrij. Ik sollicitee­rde en kreeg de job. De Zoo en Planckenda­el zijn erg leuke dierentuin­en met telkens een super tof team. Vijf jaar geleden werd ik curator van de zoogdieren in Antwerpen en Mechelen. Ik bewonder vooral dat de educatieve waarden en natuurbeho­ud er zo belangrijk zijn.

Op welke vlakken uit zich dat? In de vele internatio­nale samenwerki­ngen. EAZA

(de Europese Associatie voor Zoos en Aquaria,

red.) verzamelt alle moderne progressie­ve dierentuin­en. Die zetten onder andere kweekprogr­amma’s op en volgen die op. Het zijn allemaal bevriende dierentuin­en die zorgen voor een populatie dieren die als ambassadeu­rs voor hun soort fungeren. Verder wordt er bij de KMDA (Koninklijk­e Maatschapp­ij voor Dierkunde Antwerpen, red.) hard ingezet op wetenschap­pelijk onderzoek met het CRC, het Center for Research and Conservati­on.

Matthias Papies

Curator zoogdieren Zoo, Planckenda­el

Ook de website zooscience.be is voor ons als wetenschap­pers en curatoren heel leuk. We kunnen er uitleggen waar we mee bezig zijn en meer vertellen dan wat mensen op het eerste gezicht zien als ze een zoo bezoeken. Daar kunnen we meer diepgang brengen en het biedt een mooi tegengewic­ht voor de soms heel luidruchti­ge tegenstand­ers van dierentuin­en.

Zal u Antwerpen missen?

Ik ben toch vooral blij dat ik terug naar Duitsland ga. Ik ben weer dichter bij onze familie en onze vrienden van vroeger. Natuurlijk ga ik mijn vrienden hier missen, maar je kan niet alles hebben hè. Ik was een tijdje geleden al naar Rotterdam verhuisd. Antwerpen is een super leuke stad. Ik heb hier altijd graag gewoond, maar het is wat ver van Amsterdam en daar werkt mijn vriendin bij EAZA. We zijn uiteindeli­jk in het midden gaan wonen, in Rotterdam. We treinen alle twee naar ons werk. Dat pendelen beperken we in elk geval sterk in Berlijn.

Gaan jullie nu in dezelfde dierentuin werken? Nee, maar wel allebei in Berlijn. Ik ga aan de slag in Tierpark

Berlin Friedrichs­felde. Dat is een dierentuin die in 1955 is opgericht omdat Oost-Berlijn na de splitsing van Duitsland geen dierentuin meer had. Mijn vriendin gaat naar Zoologisch­er Garten Berlin. Dat is een zoo die net als Antwerpen al ontzettend lang bestaat, sinds 1844. Het Tierpark is een park van 160 hectare. Ik word er curator van vooral veel vogels, reptielen, grote katten en bergdieren zoals takins en geiten.

“Moderne, progressie­ve dierentuin­en werken allemaal samen met het oog op natuurbeho­ud. Wij zijn een grote dierentuin­familie.”

Die twee zoos zijn nog een gevolg van de splitsing van Duitsland. Als jonge knaap maakte u de val van de Berlijnse Muur mee. Blijft dat memorabel?

Ik was een jaar of 7 à 8. Voor mij was het niet per se een grote gebeurteni­s, maar ik besefte het wel natuurlijk. We woonden op 40 kilometer van de grens met WestDuitsl­and. Toen de Muur gevallen was, zijn we samen met de buren in een Trabant (een auto van OostDuitse makelij, red.) naar de supermarkt gereden in West-Duitsland. Ik herinner me nog goed hoe kleurrijk het daar was. En hoeveel bananen er waren

(lacht). Wij kregen enkele keren per jaar één banaan per gezinslid en toen waren er plots zo veel we wilden.

Op welke verwezenli­jking in België bent u het meest fier?

Op het feit dat ik de Tasmaanse Duivels naar Planckenda­el heb kunnen halen. Dat is een vleesetend buideldier dat erg tot de verbeeldin­g spreekt. Het was met een sollicitat­ieprocedur­e. Ik heb een cursus gevolgd en we toonden dat we hier toegewijd werk leveren.

Helaas, in Berlijn hebben ze geen Tasmaanse duivels. Ik zal hen nog komen bezoeken. Dan kan ik meteen ook het nieuwe perk van de orang-oetans in Planckenda­el bewonderen en het jubileumco­mplex in de Zoo. Dit zijn twee projecten waar ik de afgelopen jaren hard aan gewerkt heb.

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Matthias Papies in de uitkijkpos­t in de grote doorloopvo­lière aan de buffels.
FOTO JORIS HERREGODS Matthias Papies in de uitkijkpos­t in de grote doorloopvo­lière aan de buffels.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium